2.3 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Fotogrāfs Jānis Zilvers: mūsu valsts ir unikāla, bet mēs to nepamanām

 

Viss skaistais slēpjas detaļās – tā saka dabas fotogrāfs Jānis Zilvers. Pavisam nesen sadarbībā ar viedtālruņu ražotāju Huawei Jānis piedalījās kampaņā “Undiscovered”, kuras laikā viņš devās apceļot Latvijas neatklātās vietas. Šis ceļojums izvērtās par patīkamu pārsteigumu arī pašam fotogrāfam, jo izdevās atklāt daudz vietu, uz kurām lielas tūristu plūsmas nemaz tik bieži nedodas.

Jānis uzskata, ka cilvēki ikdienā nepievērš uzmanību tam, kas ir viņiem apkārt: “Parasti cilvēki izvēlas braukt uz lielākajiem tūrisma objektiem, piemēram, to pašu Siguldu un lielajiem klinšu atsegumiem, bet daba jau ir mums visapkārt, un brīžiem detaļas ir daudz skaistākas nekā pats lielais objekts.”

Lai atklātu dabas skaistumu, nav jācenšas to notvert visos Latvijas nostūros. Fotogrāfs bieži dodas pārgājienos gar Gauju un iesaka katram apmeklēt jau iepazītas vietas biežāk, eksperimentējot ar laikapstākļiem un gadalaikiem: “Ja tu vēlies iepazīt Latvijas dabu un uzņemt skaistas fotogrāfijas, nepietiks, ja iziesi ārā tikai reizi mēnesī. Iesaku kaut vai trīs reizes nedēļā doties uz vienu un to pašu zināmo taku – gan no rīta, gan vakarā, gan tad, kad apkārtni klāj migla, vai pat ziemā. Taka katru reizi izskatīsies pilnīgi citādāka un tad jūs patiesi varēsiet atklāt šīs vietas īsteno skaistumu.”

Galerija

Projekta “Undiscovered” ietvaros Jānis apmeklēja piecas vietas Latgalē – Krāslavu, Dagdu, Velnezeru jeb Čortoku, Višķu ezeru un Ambeļu pagastu. Kā stāsta Jānis, Latgale viņam bija kā neatklāts dārgums, jo līdz šim viņš tur nebija biežs viesis. Brauciens izvērties tik pozitīvs un iespaidiem bagāts, ka uz Latgales pusi fotogrāfs noteikti dosies vēl: “Uz Latgali noteikti jāaizbrauc visiem, kas dzīvo kādā citā novadā. Te nav daudz tūristu un tas sniedz iespēju patiesi izbaudīt un apskatīt šo Latvijas pusi. Lai gan ikdienā tālākiem braucieniem man daudz brīva laika nav, uz Latgali noteikti došos vēl.”

Latvijā ir daudz pirmatnēju vietu, kas saglabājušas savu vēsturisko esenci un izskatu līdz pat šai dienai. Tā kā Jānis pēc izglītības ir ģeogrāfs, ceļojuma galamērķus viņš analizē ne tikai vizuāli, bet arī no ģeogrāfa perspektīvas: “Latgalē saglabājušās diezgan daudzas ledus laikmeta reljefa formas, ir arī daudz skaistu mežu. Liela daļa dabas ir neskarta, tāpēc vienmēr var justies ciešā kontaktā ar to.” Jānis uzskata, ka ne visi spēj novērtēt un rūpēties par to, ko sniedz Latvijas daba, tāpēc tiem, kas ar dabu ir uz “Jūs”, viņš iesaka vienkārši vērot un izturēties ar saprātu un cieņu. 

Lai gan fotogrāfs labprāt atklāj jaunas un nezināmas vietas Latvijā, viņš nevar atteikties no ierasto taku izpētes. “Man ļoti patīk Gaujas nacionālais parks, esmu tur ļoti bieži. Kad Latvijā beidzot izveidos meža taku, tā būs perfekta diena – es uzlikšu 20 kg smagu mugursomu un došos garā pārgājienā, dienā noejot pāris desmitu kilometru. Tas būs pavisam jauns veids, kā apceļot Gauju.”

“Undisovered Latvia” kampaņas mērķis ir aicināt atklāt vēl neiepazītas vietas mūsu pašu mājās, Latvijā, kā arī mudināt ikvienu fotografēšanas entuziastu parādīt savu talantu un piedalīties mobilās fotogrāfijas konkursā Huawei InFocus Awards 2019. Plašāka informācija par konkursu pieejama Huawei mājaslapā: https://campaign.consumer.huawei.com/infocusawards/lv/

*Iepazīstot Latvijas neatklātās vietas, Jānis visus savus piedzīvojumus iemūžināja ar Huawei

P30 Pro viedtālruni, kas ir aprīkots ar četrkāršo Leica kameras sistēmu un ietver 40 MP aizmugurējo kameru, 20 MP platleņķa kameru, 8 MP telefoto kameru ar pieckāršo optisko palielinājumu, kā arī 32 MP priekšējo kameru.

Autors: Huawei

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 584
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 585