8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Nomoka nespēks, vājums un reiboņi – varbūt trūkst dzelzs?

 

Parasti, ja jūtam nespēku un nogurumu, saņemam ieteikumus lietot D vitamīnu, magniju vai vienkārši atpūsties. Taču nespēka un noguruma vaininieks var būt arī dzelzs trūkums organismā. Par to aizdomājamies daudz retāk, lai arī Latvijā šī problēma ir diezgan izplatīta. Kā atpazīt dzelzs trūkumu organismā un kā uzņemt organismam nepieciešamo dzelzi? Padomos dalās BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, ģimenes ārste Zane Zitmane un BENU Aptiekas farmaceite Ilze Priedniece.

Kā uzsver ģimenes ārste Zane Zitmane – Latvijā dzelzs trūkums organismā ir diezgan izplatīta problēma. Turklāt ar to iedzīvotāji saskaras visu gadu, jo dzelzs trūkumam organismā nav izteikti sezonāla rakstura. Noteiktas cilvēku grupas tam ir pakļautas vairāk, tomēr dzelzs deficīts var piemeklēt jebkuru, tādēļ vajadzētu pievērst uzmanību galvenajām pazīmēm, kas var par to liecināt, un neignorēt tās.

Galvenās pazīmes

Par dzelzs trūkuma organismā var liecināt ādas un gļotādu bālums, arī galvas reiboņi, vājums un nespēks, elpas trūkums pie nelielas fiziskas slodzes. Var parādīties arī tādas pazīmes kā matu izkrišana, pastiprināta uzņēmība pret vīrusu saslimšanām, kāre pēc neēdamām lietām, piemēram, vēlme ēst papīru vai krītu. Šos simptomus nevajadzētu atstāt bez ievērības, īpaši, ja tie nepāriet ilgāku laiku, un jādodas pēc konsultācijas pie ģimenes ārsta, uzsver Z. Zitmane.

Cik bieži jāveic analīzes?

Lai noteiktu dzelzs trūkumu, nepieciešams veikt pilnu asins analīzi un noteikt feritīna līmeni, skaidro ģimenes ārste. Grūtniecēm to nepieciešams veikt ik mēnesi, savukārt sievietēm reproduktīvajā vecumā reizi gadā, īpaši, ja ir pastiprināta menstruālā asiņošana. Tāpat ik gadu dzelzs saturs asinīs ir jānosaka veģetāriešiem un vegāniem, un cilvēkiem pēc 65 gadu vecuma. Šīs analīzes jāveic arī bērniem 1 gada vecumā, pacientiem ar kuņģa zarnu trakta saslimšanām un citām hroniskām saslimšanām, kā arī pacientiem, kam ir kāds no dzelzs trūkuma simptomiem.

Kā uzņemt dzelzi?

Dzelzi var uzņemt ar pārtiku, regulāri lietojot uzturā dzīvnieku izcelsmes produktus (īpaši sarkano gaļu), griķus, pākšaugus, spinātus un citus dzelzi saturošus produktus. Tomēr, lai dzelzs labāk uzsūktos, ar tiem reizē nevajadzētu lietot pienu, kefīru un krējumu, arī kafiju vai tēju.

Tāpat dzelzi var uzņemt, lietojot uztura bagātinātājus, kā arī bezrecepšu vai recepšu dzelzs preparātus.

To, vai dzelzs trūkumu var kompensēt ar uzturu vai uztura bagātinātājiem, vai nepieciešami recepšu medikamenti, ieteicams uzticēt izvērtēt ārstam vai farmaceitam. Speciālists noteiks dzelzs trūkuma smaguma pakāpi un nozīmēs Jums atbilstošāko ārstēšanu.

Dzelzs trūkuma profilakse

Lai neveidotos dzelzs trūkums organismā, Z. Zitmane iesaka ievērot sabalansēta uztura pamatprincipus un apmeklēt ģimenes ārstu vienu reizi gadā, lai veiktu profilaktisku asins analīzi.

Farmaceita padoms

Arī BENU Aptiekas farmaceite Ilze Priedniece uzsver, ka dzelzs deficīta profilakses pamatā ir pilnvērtīgs uzturs. Diētu gadījumā ir laikus jākonsultējas par nepieciešamību lietot papildus uztura bagātinātājus vai medikamentus, kā arī vajadzības gadījumā jāveic asins analīzes.

Aptiekās dzelzs preparāti ir pieejami lielā dažādībā – tablešu, kapsulu, sīrupu, šķīdumu, ūdenī šķīdināmo tablešu formā. Ir arī injekcijām domātie, kurus nozīmē ārsts. Bērniem ērti lietojami būs sīrupi. Savukārt pieaugušie biežāk izvēlas tabletes vai kapsulas. Ir preparāti, kuru sastāvā ir dzelzs kopā ar vitamīniem – C vitamīnu un B grupas vitamīniem, kā arī mikroelementiem varu un mangānu.

Biežāk par dzelzs trūkumu organismā aptiekas apmeklētāji jautā, ja jau iepriekš ir saskārušies ar šo problēmu. Biežākie jautājumi ir – cik ilgi jālieto dzelzs preparāti un kādos gadījumos tie jālieto. Tagad no apmeklētāju puses ir arī interese par vitamīnu un mikroelementu lietošanu diētu laikā, ko būtu papildus nepieciešams lietot veģetāriešiem un vegāniem. 

Atcerieties – ja Jums dzelzs preparāti ir jālieto vienlaicīgi ar citiem medikamentiem, ir jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu! Rūpējieties par savu un savu tuvinieku veselību un esiet veseli!

Autors: Benu Aptieka

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 619
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 620