6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Ziedu slotiņas un mizu skrubīši dara brīnumus! Laiks atjaunoties vasaras pirtī!

 

102760_or

Dabā viss notiek pa apli, stingru iekšējo likumsakarību noteiktā ritmā, bet cilvēku tas skar vien tik daudz, cik tālu viņš pats sevī ielaiž. Tas attiecas arī uz pavasara un vasaras ienākšanu, precīzāk – ienešanu pirtī. Var ļaut plaukšanas un atjaunotnes priekam iedarboties tikai uz fizisko ķermeni, bet var atvērties pieskārieniem, kas ievibrē visdziļākajos būtības slāņus. Svarīgas un godājamas ir abējas vēlmes.

Mūsu sabiedrībā dzīvošanas modeli lielākoties veido lineārā jeb taisnvirziena lietu izpratne: šodiena – vakardiena – rītdiena. Pareizi – nepareizi. Dabā notiek citādi: ritms, cikls, nepārtraukta atjaunotne. Atmirst tas, kas šādā mūžības rakstā neiekļaujas. Arī ienākot pirtī, katrs ienes līdzi savu pasaules uztveri. Tas, kuram svarīgs tikai nosveramais, izmērāmais un ar pieciem maņu orgāniem pārbaudāmais, nāk pēc baudas. Lai miesai patīkami un jūtams arī pretcelulīta un pretgrumbu efekts. Vislabāk, ja tas panākts ar dabas vielām, jo eko tagad modē. Tiem, kuri sevi jūt kā daļiņu no skaistākās Dieva izpausmes – dabas, nav īpaši jāstāsta, ka ziemā vairāk dzīvojam galvā, vasarā – ķermenī. Tas nozīmē, ka pārkārtošanās brīdī, pavasarī, vissvarīgākā ir visu iekšējo procesu uzmundrināšana atmodai. Dainās vārds bauda nemaz nav minēts, toties pa tautasdziesmai ticis gandrīz vai katram pašmāju kokam, krūmiņam vai zālītei.

Latvietis allaž pratis sevī apvienot abus modeļus – dzīvojis it kā divas dzīves. Vienu – ārējo, materiālās pasaules kareivīgo nosacījumu uzspiesto, otru – dabā sakņoto, pie dziļākajiem enerģijas avotiem vedošo.

Mēs dzīvojam pēc saules kalendāra 


Vasara rāda, cik ļoti mums pietrūcis saules uzturētā dzīves spara. Trūkst vitamīnu. Imūnā sistēma bieži tiktāl novājināta, ka sāk izpausties tā sauktās sezonālās depresijas. Jāpārkārto enerģijas! Mērķis – iekļaujoties dabas ritmos, atrast un nostiprināt savu iekšējo ritmu.

Kā ielūgt pirtī sauli 

Vislabāk uz mums iedarbojas tas, ko varam sasmaržot, – kamēr mēģinām uzņemt sevī kādu vielu, to ierīvējot vai ieperot, ožas nervs jau ir aizsūtījis signālu smadzenēm.

– Bērzu smarža mazina fizisko nogurumu, nomierina nervus, enerģētiski sapurina, atraisa labsirdību un maigumu, attīra un atveseļo auru.

–  Papeļu smarža kliedē drūmas domas, rada tīrības sajūtu, elpu padara vieglu.

– Ievu smarža stabilizē asinsvadu sieniņas, mazina iekaisumus, iedarbojas pret mikrobiem.

– Vītolu smarža nomierina, novērš galvassāpes, piešķir domām sirsnīgu rāmumu.

– Upeņu smarža nomierina sakairinātos elpceļus, rada patīkamu noskaņojumu.

Stipro sulu miza – skrubim vai berzītim 


Ādai piemīt spēja divvirzienu darbībai. Caur atvērtām porām tā visu lieko izvada ārā, vienlaikus uzsūcot to, kā organismam trūkst. Ļoti daudz vajadzīgo labumu pavasara pirtī iespējams gūt no intensīvas sulu cirkulācijas laikā savāktām koku un krūmu mizām. Tās jāizžāvē un pirms lietošanas jāsaberž pulverī vai citādi jāsasmalcina. Stiprākā iedarbība ir tam, ko liek lietā uzreiz pēc sagatavošanas, bet kaltētas mizas, protams, var izmantot visu nākamo sezonu. Ilgāk par gadu gan tās uzglabāt nevajadzētu.

Lazdas miza palīdz novērst varikozo vēnu iekaisuma radīto diskomfortu, der pret hemoroīdiem, kā arī prostatas iekaisuma mazināšanai.

– Tējā – vienu ēdamkaroti lazdu mizas pulvera aplej ar pāris glāzēm karsta ūdens, ļauj 7 vai 8 stundas nostāvēties, dzer gan pirtsrituāla laikā, gan pēc vajadzības mājās.

– Lieto kā piedevu uz jūras sāls pamata gatavotajam un ar dažādām aromāteļļām papildinātajam pirtskrubītim, ar kuru ierīvējas pēc karsēšanās. Pavasarī, kad nost dabūjamo enerģētisko netīrumu vairāk, to dara pa divi lāgi, mizu pulveri lietojot otrajā ķermeņa ieberzēšanas reizē.

– Kārklu miza – dabiskā aspirīna avots. Palīdz mazināt locītavu iekaisumu – artrozi, kliedē sāpes, uzlabo asinsriti.

– Pulvera veidā lieto kā piedeva pirtsskrubītim.

– Svaigas un nesasmalcinātas mizas maisiņi – dziedniecisks papildinājums ar ūdeni pildīta koka kubula vai vannas sastāvam pirtsprieku dažādošanai.

– Krūkļa miza – iedarbīgs līdzeklis pret dažāda veida aizcietējumiem – tiem, kas saistīti gan ar zarnu kūtrumu, gan neprasmi sāpīgās problēmas izrunāt. Ja mute visu laiku ciet, norītais krājas un indē organismu.

* Tējā – ēdamkaroti mizu pulvera aplej ar glāzi ūdens, pirts laikā lēni izmalko.

! Lietojot svaigu krūkļa mizu, var būt vemšana vai sāpes vēderā, tāpēc tā pirms lietošanas vai nu jākarsē 100 °C, vai vairāk nekā gadu jāuzglabā.

Kadiķu medus – augu gadu izmantojams imunitātes stiprinātājs un auras tīrītājs. Samaltus kadiķu sīkzariņus (tie pirms smalcināšanas nav jākaltē) sajauc ar medu un ar šo putriņu pēc izsildīšanās ieziež augumu, pēc tam visu, ko āda vēl nav uzsūkusi, ieper. Lai iedarbību pastiprinātu, zaļajam medum var pievienot pulverizētas tēju drogas, īpaši piemērots ir pelašķis.

Priežu pumpuri – dabiskās pretklepus un pretbronhīta konfektītes ar visu organismu dezinficējošu efektu.

36,6 °C konsultanti
 Juris Batņa,
 ārsts, pirtnieks
Aelita Vilde-Batņa, 
pirtniece
Raksts tapis sadarbībā ar portālu LA.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.