16 C
Rīga
otrdien, 30 aprīlis, 2024

Ko darīt, ja spiež kurpe?

 

apavi1

 

Padoms: Ko darīt, ja spiež kurpe?

Nāk rudens, kam sekos ātra ziema. Mēs satuntuļojamies aizvien biezākos apģērbos un apvelkamies ar masīvākiem apaviem. Dažas rudens kurpes mums ir stāvējušas skapja stūra tumšākajā galā no iepriekšējās sezonas. Kurpes ir izkaltušas, sarāvušās, to āda kļuvusi cieta un rīvē kāju pirkstus. Ko darīt, lai apavus atsvaidzinātu un padarītu tos atkal valkāšanai? Ir vismaz seši paņēmieni, kuriem laiks ir pienācis tieši tagad – darīsim, pirms rudens vēl nav iesācies. Vecmāmiņas padomi, lai ir jums:

 

* Izvelkam apavus dienas gaismā, ieliekam tajos ledusskapī sasaldētus un cieši aizsietā celofāna maisiņā (lai ūdens nemērcē kurpes) ietītus ledus gabaliņus. Turam tos kurpēs, kamēr ledus izkūst. Kurpes būs kļuvušas mīkstākas. 

 

* Ieliekam kurpēs etiķī samērcētus marles vai kāda cita viegla, poraina materiāla gabaliņus un paturam tur diennakti. Efektam ir jābūt tādam pašam – kurpēm ir jākļūst mīkstākām. 

 

* Katrā kājā uzaujam trīs kārtās kapzekītes, tad kurpes. Bet no ārpuses gādājam, lai tās kļūst siltas. Piemēram, appūšot tās ar karstā gaisa fēnu. Kurpes pastiepsies par vienu izmēru.

 

* Šis ir jādara pēc rudens / agrā pavasara sezonas beigām. Kurpes ir jāiesmērē ar apavu ziedi, no iekšpuses ir cieši jāpiestampā ar papīriem (vecām avīzēm) un jāatstāj mierā līdz nākamajam rudenim. Īsi pirms valkāšanas papīrus izņemam ārā, apavus vēlreiz ieziežam un noviksējam līdz spīdumam. Un tad kurpes nespiedīs kāju.

 

* Vislabāk jau pirkt jaunus apavus, raugoties uz kvalitāti, ne cenu. Taču apstākļos, kad finanses ir ierobežotas, tad rudens kurpes un zābakus iespējams iegādāties izpārdošanās. Rudens – ziemas apaviem tādas parasti notiek ziemas otrajā pusē un pavasarī. Tad tos ērti iegādāties nākamajam rudenim, un papildus saglabāšanas pasākumi nav jāpielieto. 

 

* Ne visiem apavu pāriem derēs, taču aukstajam laikam beidzoties – tos var iesmērēt ar apavu ziedi, un vienkārši ielikt celofāna maisiņā. Galu gan neaizsienot, jo apavi arī nedaudz “elpo”, lieks mitrums reizē ar pelējumu nekrājas. Un noliekam glabātuvē līdz rudenim. 

 

Padalieties – ar savu kurpju saglabāšanas metodi!

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.