2.8 C
Rīga
svētdien, 22 decembris, 2024

Ož elpa – kāpēc un ko darīt?

 

teDelikāta tēma, kas rada pietiekami daudz neveiklu situāciju, kā arī ietekmē pašpārliecinātību. Gribētos ar to cīnīties, taču, lai zinātu, kā, jāzina iemesli, kāpēc tā ir.

Sliktas elpas iemesli un risinājumi:

  • “Izžuvusi” mute. Tas notiek, kad uzņem nepietiekami daudz šķidruma – lido, guli vai vienkārši nedzer ūdeni. Šķidruma trūkuma dēļ siekalas pārtrauc izdalīties vajadzīgajā daudzumā, mēles šūnas izkalst un “varu pārņem” baktērijas, kas rada slikto smaku.

Ko darīt? Dzer vairāk ūdens. Regulāri.

  • Pārtikas atlikumi zobos, zobu starpās. Tie pastiprina baktēriju vairošanos, kas atkal noved pie nepatīkamā aromāta.

Ko darīt? Tīri zobus un izmanto zobu diegu pēc katras maltītes. (Dienas gaitā zobus vari tīrīt bez zobu pastas.)

  • “Netīra” mēle. Arī tur dzīvo baktērijas, kas izraisa sliktu smaku.

Ko darīt? Tīri mēli, īpaši tuvāk mēles saknei, vislabāk ar speciālu mēles “skrāpīti”, der arī zobu birstes mēles tīrītājs vai paši sariņi. Ja nav iespējas izmanto mutes skalojamo līdzekli.

  • Pārtika, ko lieto uzturā. Sīpoli, ķiploki, kafija, zivis u.c. ēdieni, kam ir specifisks aromāts. Alkohols, asi ēdieni, siers u.c. proteīniem bagāti ēdieni, cukurs, un, protams, tabaka.

Ko darīt? Ēd elpai “draudzīgus” produktus. Īpaši, ja jābūt saskarē ar cilvēkiem ātrāk par 6 stundām. (Jā, sīpola smaka pazūd pēc apmēram 6 stundām). Kafijas vietā dzer zaļo tēju, ēd burkānus, selerijas un ābolus. Arī tādas garšvielas kā kanēlis, kardamons, fenhelis, dilles, krustnagliņas un pētersīļi uzlabo elpas kvalitāti.

 

KĀ PĀRBAUDĪT, VAI ELPA OŽ? Iepūst plaukstā un paostīt – tas patiesībā nedarbojas.

  • Vizuāli – tīra rozā mēle ir svaigas elpas indikators, balta mēle – sliktas elpas indikators.
  • Ar karoti paskrāpē mēli iespējami tuvu mēles saknei, pagaidi, lai nožūst, tad pasmaržo.

 

Celsim savu pašpārliecinātību ar svaigu elpu!

 

Dieviete.lv redakcija, Lapsa

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.