10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Kā iekārtot biroju radošumam un produktivitātei

 

kkl-64

Iekārtojot lielāku vai mazāku biroju, uzņēmējam allaž jāžonglē ar vairākiem mainīgajiem – izmaksām, optimālu telpas izmantojumu, produktīvu atmosfēru un darbinieku labsajūtu. Lai interjera iekārtošana sagādātu prieku, nevis galvassāpes, ar ieteikumiem un novērojumiem dalās salona “Kate” biroja mēbeļu nodaļas vadītāja Ieva Bušere.

“Tehnoloģiju laikmetā mainās veids, kā cilvēki strādā, domā un pat nogurst. Darba videi ir jāmainās līdzi, ja uzņēmēji vēlas sagaidīt no saviem darbiniekiem labus rezultātus. Turklāt estētiska, moderna un funkcionāla darba vide ir svarīgs faktors jauno talantu piesaistē. Pašlaik neviens vairs neraujas strādāt uz biroju ar “pirmsplūdu” laiku interjeru,” uzskata lietpratēja.

Zonu dažādība stimulē radošumu

Teju ikvienam ir pazīstama situācija, ka sarežģītu situāciju izdodas atrisināt, stāvot pie kafijas aparāta vai vārot tēju. Tādēļ uzņēmumos, kur darbinieki veic intelektuālo darbu, ieteicams veidot atšķirīgas vides.

“Piemēram, kādā telpas galā telpā var novietot mīkstās atpūtas mēbeles – zviļņus, atpūtas krēslus vai dīvānus. Turklāt izkārtot tā, lai radītu it kā no pārējās telpas nodalītu zonu. Citur atkal var novietot stāvgaldu, pie kura darbinieki varēs iedzert tēju vai kafiju un aprunāties neformālā gaisotnē, tādējādi atpūšoties no ierastās darba rutīnas pie rakstāmgalda,” teica speciāliste.

Atvērtā tipa birojos jādomā par atpūtas telpu

Atvērtie biroji uzlabo komunikāciju un saliedē komandu, tomēr tie rada arī stresu un šajā vidē cilvēks ātrāk nogurst. Tāpēc ir jādomā par telpu nodalīšanu un atpūtas zonu izveidi.

“Ja šim mērķim nav iespējams atvēlēt atsevišķu telpu, tad nodalītas zonas sajūtas radīšanai var izmantot tā dēvētos akustiskos audumus. Piemēram, Šveices ražotāja “Creation Baumann” tekstils ir gan estētiski skaists, gan pilda funkciju – slāpē, mazina trokšņu līmeni,” stāsta “Kate” tekstila nodaļas vadītāja Kristīne Vēja.

 Sakārtota darba vide veicina koncentrēšanos

Viens no biežākajiem nekārtības radītājiem mūsdienu darba vietās ir lielais vadu daudzums – datori, ekrāni, drukas iekārtas, neskaitāmas ierīces, kurām nepieciešams elektrības un vājstrāvas pieslēgums. Vadu murskulis uz galda vai ap darba vietu rada haotisku iespaidu, turklāt tas arī nav droši.

“Pat ar visdārgākajām mēbelēm iekārtots birojs izskatīsies nekārtīgs un nekopts, ja visur rēgosies vadi. Tāpēc, ja ir prognozējama plaša ierīču lietošana, kaut vai tajā pašā sapulču zālē, ieteicams izvēlēties galdus, kuros jau ir iestrādāti elektrības kontakti vai atveres vadu un pagarinātāju noslēpšanai,” skaidroja Bušere.

“Ievedam” biroja telpās dabīgumu un mājīguma sajūtu

Šī ir viena no pēdējā laika aktuālākajām tendencēm, kurai ir dažādas izpausmes – atsegtas mūra un betona sienas; zaļie augi; dabīgi vai pasteļtoņi (balts, pelēks un kafijas tonis); dabīgā linoleja virsmas, kas ir patīkamas taustei, skaistās krāsās un 100% gatavotas no dabīgām izejvielām.

“Birojos ienāk audumi ar dabīgām faktūrām – vilnas (filca), lina, un aktuāli arī audumi ar apdruku. Turklāt birojos žalūziju vietā atkal atgriežas aizkari vai arī aizkari papildina žalūzijas,” tā Vēja.

Galdi ar regulējamu augstumu

Pašreizējā darba specifika ir radījusi situāciju, ka cilvēks darba ikdienā kļūst aizvien mazkustīgāks – piemēram, ja agrāk dokumentus glabājām plauktos, kur vajadzēja piecelties un pieliekties, lai tos dabūtu, tad tagad viss tiek glabāts elektroniski.

Tāpēc, iekārtojot biroju, ir vērts domāt par mēbelēm, kas ļauj darbiniekiem izkustēties arī sēžot pie datora. Piemēram, krēsli, kuros sēžot var izstaipīties, atliecoties pēc iespējas lielākā amplitūtā. Galdi ar regulējumu augstumu, lai varētu mainīt darba pozas no sēdoša uz stāvošu, un arī sēdus stāvoklī mainīt darba virsmas augstumu.

„Faktiski labsajūtai ir būtiski, lai mēbeles varētu reaģēt uz ķermeņa signāliem,” tā Bušere.

Bušere piebilst, ka neatkarīgi no tā, kādu pieeju katrs izvēlas biroja iekārtošanā, jāatceras, ka ir vienības, uz kurām taupīt nevajadzētu: “Proti, jo tuvāk ķermenim ir mēbele, jo svarīgāka tā ir. Tātad vispirms krēsls un galds, tad viss pārējais. Jo tikai tad, ja cilvēks varēs ērti sēdēt/stāvēt, trokšņu netraucēts nodoties darbam un turklāt elpot svaigu gaisu, ir sagaidāma maksimāli efektīva strādāšana.”

Mēbeļu salons “Kate” jau teju 25 gadu rada māju sajūtu gan darbā, gan mājās. Gadu gaitā ir uzkrātās zināšanas, pieredze un prasme izvēlēties, atrast un ieteikt katram individuāli piemērotu risinājumu, neatkarīgi no tā, vai runa ir par nelielu dzīvokli vai sabiedrisku ēku vairāku tūkstošu kvadrātmetru platībā. Mājas mēbeļu nodaļa ekskluzīvi piedāvā dāņu zīmola “BoConcept”, itāļu zīmola “Natuzzi Editions”, “Softline”, “Sangiacomo”, spāņu zīmola LAGRAMA u.c. mēbeles. Tikmēr lielākā daļa mēbeļu, ko “Kate” piedāvā biroja nodaļā, ir pašu radītas – sākot no idejas, tehniskā rasējuma un beidzot ar komplektēšanu. sākot no idejas, tehniskā rasējuma un beidzot ar komplektēšanu. Ikviena KATE radītā biroja mēbeļu vienība ir izstrādāta tā, lai uzņēmumu vai sabiedrisko telpu apmeklētāji atrastos ērtā, funkcionālā, ergonomiskā un estētiski pievilcīgā vidē.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.