14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Latvijā tiek atzīmēta starptautiskā NET diena

 

Ievadot Starptautisko Neiroendokrīno audzēju jeb NET dienu, 9. novembrī, no plkst. 13.00 – 15.00, ikviens aicināts Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) telpās kopā ar mākslinieci Elitu Patmalnieci izkrāsot savu zebru – visā pasaulē pieņemtu Neiroendokrīno audžeju (NET) simbolu. Akcija norisinās Reto slimību konferences ietvaros ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni par bieži neatklāto un grūti atpazīstamo audzēju grupu, to laicīgu diagnostiku, ārstēšanas iespējām un dzīvi ar NET.

Starptautiskā NET diena 10. novembrī vienlaikus tiek atzīmēta  daudzās  pasaules valstīs atgādinot,cik liela loma cilvēka dzīvības glābšanā ir izpratnei par reti izplatītām slimībām. NET ir reta saslimšana, kas veidojas no neiroendokrīnajām šūnām, kuras mūsu organismā ir izvietotas visos audos – ādā, plaušās, gremošanas traktā, smadzenēs un citur. NET audzēju simptomi nav specifiski, tie var būt līdzīgi gan diabētam, gan astmai, gan daudzām citām bieži sastopamām saslimšanām, tādēļ to diagnostika rada izaicinājumus ārstiem, bieži vien novedot pie kļūdainas diagnozes noteikšanas un rezultātā – arī kļūdainas ārstēšanas. NET audzēji šobrīd pasaulē sastāda aptuveni divus procentus no visiem diagnosticētajiem audzējiem, bet reālo gadījumu skaits ir krietni lielāks. Kā liecina 2017. gadā publicētais, viens no lielākajiem ASV pētījumiem “Trends in the Incidence, Prevalence, and Survival Outcomes in Patients With Neiroendocrine Tumors in the United States”, kurā piedalījās 64 000 pacientu, pēdējo 40 gadu laikā saslimstība ar NET audzējiem ir pieaugusi par 6.4 reizēm. Bieži vien šī tipa audzējus agrīnā stadijā atklāj nejauši – veicot kopējos izmeklējumus vai, piemēram, kādas citas operācijas laikā. Tomēr parasti šos audzējus atklāj tikai  5 – 7 gadu laikā. Viens no NET dienas mērķiem ir pievērst uzmanību šai šobrīd šķietami reti sastopamajai saslimšanai, izglītot sabiedrību un mediķus, veicinot NET audzēju atklāšanu agrīnā stadijā un tādējādi – veicinot  arī to veiksmīgāku ārstēšanu.

“Neiroendokrīnie audzēji ir ārkārtīgi reti sastopami un tajā pašā laikā daudzveidīgi, grūti prognozējami un diagnosticējami. Gan ārstu, gan sabiedrības informētība par šo audzēja formu un tā simptomiem var sniegt nozīmīgu ieguldījumu tā laicīgā diagnosticēšanā, kas sekmētu veiksmīgu ārstēšanās procesu. Šāda diagnoze ir ļoti smags trieciens ne tikai pacientam, bet arī viņa ģimenei, tādēļ informācijas pieejamība par šo audzēju sniedz ne tikai zināšanas, bet arī cerību uz veiksmīgu iznākumu. Piemēram, mājaslapā http://www.dzivearnet.lv, pacienti un viņa tuvinieki var iegūt ne tikai informāciju par NET, bet arī par ārstēšanās iespējām un psiholoģiskā atbalsta iespējām”, stāsta daktera Aija Geriņa – Bērziņa, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas onkoloģe un ķīmijterapeite.

NET simbols – zebra

Par NET simbolu ir izvēlēta zebra, jo tā kā nav vienādi svītrotu zebru, tā arī nav vienādu NET audzēju gadījumi. Zebra ir kļuvusi par NET simbolu, lai mudinātu ārstus ne tikai domāt par dažādu NET simptomu kopīgajiem cēloņiem, bet arī iedomāties par aforismu, ko piedēvē nepareizas diagnozes noteikšanai šī audzēja gadījumā: „Kad izdzirdat dipoņu, ne vienmēr vajag nodomāt, ka tas ir zirgs – tā faktiski varētu būt arī zebra.”

Kas ir Neiroendokrīnie audzēji un cik sastopami tie ir Latvijā?

Neiroendokrīnie audzēji ir reti sastopama, lēni augošu audzēju grupa, kuri attīstās organisma neiroendokrīnās sistēmas šūnās. “Lai gan NET tiek uzskatīts par retu saslimšanu, kas gadā skar 35 no 100 000 cilvēkiem visā pasaulē, šo audzēju atklāj arvien biežāk” stāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) ķirurģijas rezidente, Margarita Ptašņuka. Tas izskaidrojams ne tikai ar biežākiem saslimšanas gadījumiem, bet arī ar to, ka ārsti joprojām mācās kā šo slimību diagnosticēt. Tāpat palielinās arī pacientu līdzdarbība un zināšanas. Ārsti Latvijā abās lielākajās universitātes klīnikās RSKUS un RAKUS jau kopš 2015.gada ir uzsākuši dalību Eiropas starptautiskajā retu endokrīno audzēju saslimšanu reģistrā EUROCRINE. Latvijā pēdējo 12 gadu laikā ir reģistrēti 205 slimnieki ar gremošanas trakta NET. Pēdējā gada laikā abās universitātes slimnīcās ir diagnosticēti 33 jauni slimnieki ar gremošanas trakta NET audzējiem, bet visbiežāk šogad tie tika diagnosticēti kuņģī un tievajās zarnās. Piemēram, RAKUS NET uzskaites dati liecina, ka 2018. gadā saslimstība Latvijā ar šiem audzējiem bija 1.5 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir mazāka nekā citur pasaulē, taču to var skaidrot ar nepieciešamību uzlabot diagnostikas kvalitāti, jo tikai 6,2 % no visiem pacientiem tika fiksēti specifiskie audzēja simptomi.

09.11.2018.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.