1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Latvijas simtgades svētki ģimenēm ar bērniem

 

Šogad mūsu valsts svin apaļu jubileju – 100 gadus, tādēļ arī svinības katrā mājā plāno īpašas. Ierasts, ka lielu svētku svinēšana sākas ar gatavošanos, kad sakopjam savu māju un pagalmu, izraugām atbilstošāko tērpu un izcilu maltīti, ko celt svinīgo vakariņu galdā. Ja Tev vēl nav ideju, kā dekorēt māju un ko kopā ar bērniem darīt Lāčplēša dienā vai 18. novembrī – ieskaties Rimi Bērniemeksperta Klāva Smildziņa padomos!  

Dekorācijas, ko gatavot kopā ar bērnu

Svētku noskaņu vislabāk rada dekorāciju veidošana un skaisti izdekorēta māja. Pavisam vienkāršs veids, kā radīt svētku noskaņu mājās, ir svečtura izgatavošana – stikla traukā ieliec karmīnsarkanā krāsā krāsotus akmentiņus, pa vidu liec baltu, apaļu sveci, un svētku dekors būs gatavs! Video pamācību šī un citu latvisku dekorāciju – puzuri, pomponi ar tautiskām lentēm – pagatavošanai, skaties šeit: https://ej.uz/LV100_dekori

Simtgades pasākumi Rīgā

Valsts simtgades svinību ietvaros notiek neskaitāmi pasākumi, piedāvājums tik liels, ka var būt grūti izvēlēties. Lielākā daļa pasākumu koncentrējas Rīgā, taču arī Latvijas reģionos svinības solās būt grandiozas. Rimi Bērniembērnu lietu eksperts Klāvs iesaka pasākumus, kurus noteikti ir vērts apmeklēt, sagaidot Latvijas simto dzimšanas dienu.

Nodarbība bērniem Mana Latvija

Norises vieta:Latvijas Nacionālais vēstures muzejs.                     

Norises laiks:11. un 18. novembris plkst. 12.00, 14.00, 16.00.

Lai ieinteresētu un iepazīstinātu bērnu ar Latvijas vēsturi, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs piedāvā izglītojošu nodarbību, kas izstrādāta īpaši ģimenēm ar bērniem. Tās laikā apmeklētāji dzirdēs stāstījumu par Latvijas valsts pasludināšanu 1918. gada 18. novembrī, neatkarības cīņām, uzvaru pār Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī, par valsts simboliem – karogu, ģerboni, himnu. Atbilstošā laikmeta noskaņas palīdzēs izprast vēsturiskās fotogrāfijas un notikumu aculiecinieku atmiņu pieraksti. Interesenti varēs apskatīt augstākos Latvijas valsts apbalvojumus no muzeja krājuma – Lāčplēša Kara ordeni, Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu. Savukārt aizpildot dažādas uzdevumu lapas, nodarbības apmeklētāji varēs pārbaudīt jauniegūtās zināšanas.

Staro Rīgaun skrējiens

Norises vieta:Rīga.

Norises laiks:16.–19. novembris no plkst. 17.00.

Vairākas dienas Rīgas ainava tiks izgaismota ar dažādiem gaismas objektiem un video tehnoloģijām festivāla “Staro Rīga” ietvaros. Ar spožajiem un interesantajiem gaismas objektiem varēs iepazīties gan pastaigas laikā, gan piedaloties “Staro Rīga” skrējienā, kas notiks 16. novembrī. Ģimenēm ar bērniem būs piemērota 1,5 kilometrus garā distance. Bērni, kas jaunāki par desmit gadiem, skrējienā var piedalīties, skrienot kopā ar vecākiem. Skrējiena sākums – Kronvalda parkā. Katrs skrējiena dalībnieks saņems piemiņas medaļu. Ar sacensību nolikumu un reģistrācijas noteikumiem, kā arī dalības maksu var iepazīties mājaslapā: http://starorigaskrejiens.lv/. Savukārt “Staro Rīga” gaismas objektu karti var apskatīt šeit: http://www.staroriga.lv/013/lv/category/objekti-2018/.

Muzikāls stāsts par Brīvības pieminekli

Norises vieta:laukums pie Brīvības pieminekļa.

Norises laiks:18. novembris plkst. 18.45.

Ir vērts iepazīstināt bērnus un arī mums, pieaugušajiem, atsvaidzināt zināšanas par mūsu Latvijas simbolu – Brīvības pieminekli – un tā nozīmi. 18. novembra vakarā pie Brīvības pieminekļa notiks multimediāla izrāde par brīvību, kur galvenais stāstnieks būs pats Brīvības piemineklis. Katrā skulptūru grupā ietverto ideju paudīs pazīstami Latvijas cilvēki, skanēs dziesmas un dzeja, ko papildinās īpaši veidots videomateriāls un gaismas instalācijas. Piedalīsies pūtēju orķestris Auseklītis, kori Vēja balss, Balsisun Kamēr…Vivere,Rīga, Juventus, Aura, Pa sauleiun Valsts Akadēmiskais koris Latvija.

Valsts svētku pasākumi citviet Latvijā

Latvijas rīta ieskandināšana

Norises vieta:visā Latvijā.

Norises laiks:18. novembris plkst. 8.11–8.45.

Ja jūsu ģimene ir agrie rīta putniņi, tad 18. novembra rītā dodieties pastaigā uz jums tuvāko vietu (Brīvības laukums un Dzegužkalns Rīgā, arī Turaidā, Gaiziņkalnā, Mežotnes pilskalnā, pie Rāznas ezera, Kolkā, Alsungā un citviet), kur norisināsies visas Latvijas kopīgs pasākums – Latvijas rīta ieskandināšana. Tas ir aicinājums visiem kopā iesākt Latvijas valsts dzimšanas dienu un novēlēt Latvijai saules mūžu: pacelt Latvijas valsts karogu, nodziedāt Latvijas valsts himnu un kopīgi muzicēt. Brīvības laukumā Latviju ar dziesmām modinās vokālais ansamblis Dzeguzīte, postfolka grupa Dārdi, grupa ImantaDimanta, folkloras kopa Grodi, bet Dzegužkalnā Latvijas modināšana notiks kopā ar dziedošo Krūmiņu ģimeni. Savukārt citās Latvijas vietās – ar dažādām folkloras kopām un koriem.

Plašāk: https://lv100.lv/programma/kalendars/latvijas-rita-ieskandinasana/

Saulrieta sagaidīšana Likteņdārzā

Norises vieta:Likteņdārzs.

Norises laiks:18. novembris no plkst. 15.00.

Tiem, kas vēlas Latvijas svētkus pavadīt ārpus pilsētas un baudīt Latvijas skaistos dabas skatus, viens no maršrutiem, kurp var doties, ir Likteņdārzs Kokneses pusē. Pulksten 15.00 šeit sāksies lāpu gājiens un sadziedāšanās kopā ar jaukto kori Alaineun sieviešu kori Anime. Vakarā būs vērojama skaistākā dabas izrāde – Latvijas dzimšanas dienas saulriets virs Daugavas.

Gaismas ceļš un svētku uguņošana Jūrmalā

Norises vieta:Jūrmala.

Norises laiks:18. novembris plkst. 15.30 un 20.25

Tie, kas dzīvo tuvāk Jūrmalas pusei, var pievienoties Gaismas ceļa radīšanā. 20 kilometru garumā no Lielupes tilta Bulduros līdz Ķemeriem gar Jūrmalas pilsētas galvenās maģistrāles malu degs vairāk nekā 8500 sveču. Gaismas ceļu Jūrmalā organizē jau 16 gadus, Latvijas valsts svētkos un gada tumšākajā laikā akcentējot virzību uz gaismu un attīstību. Ikviens aicināts piedalīties šī ceļa veidošanā, noliekot savu svecīti. Savukārt vakarā pēc pulksten 20.25 būs skatāma svētku uguņošana, un pēc tam notiks svētku tortes dalīšana pasākuma apmeklētājiem.

Animācijas filma Saule brauca debesīs

Norises vieta:Latvijas kultūras nami.

Norises laiks:no 15. novembra.

15. novembrī pirmizrādi piedzīvos viena no Latvijas simtgadei veltītajām filmām Saule brauca debesīs. Rozes Stiebras veidotā animācijas filma ir par Latviju kā Saules meitu, kura piedzimst tumsā, tiek nozagta, bet vēlāk atbrīvota, lai uzplauktu kā skaists zieds mūžībā. 70 minūšu garā filma būs skatāma Rīgā, kinoteātrī Splendid Palace, un no 16. novembra – Latvijas pilsētu kultūras namos.

Citus padomus par bērnu audzināšanu, uzturu, bērnu un ģimenes veselību, kā arī svētkiem var iegūt programmas Rimi Bērniemplatformā www.rimiberniem.lv. Šeit pieredzē par uztura, veselības un aktīva dzīvesveida tēmām, bērnu izglītību un kvalitatīvu izklaidi dalās septiņi Rimi Bērniemeksperti – psiholoģe Iveta Aunīte, pediatre Sanita Mitenberga, fitnesa treneris Kārlis Birmanis, fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča, pavārs Normunds Baranovskis, uztura speciāliste Olga Ļubina un skolnieks Klāvs Smildziņš. Bērniem un jauniešiem platformā ir iespēja iedvesmoties no dažādiem video padomiem, idejām un piemēriem.

Autors: Rimi

14.11.2018.

 

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.