3.8 C
Rīga
trešdien, 17 aprīlis, 2024

Tet Rīga maratons piesaka pirmo “Zaļo punktu”

 

Ceturtdien, 2019. gada 25. aprīlī, Latvijas Zaļais punkts sadarbībā ar Tet Rīgas maratonu pieteica pirmo “Zaļo punktu”, kurā maratona dalībnieki jau šogad skrējiena laikā varēs atveldzēties un spēkus atjaunot dabai draudzīgā veidā.

Tet Rīgas maratona “Zaļais punkts” ir solis pasākuma ekoloģiskās pēdas nospieduma samazināšanā – aicinājums skrējējiem ikdienā aktīvāk ieviest zaļo dzīvesveidu, šķirot atkritumus, gādājot par videi draudzīgāku maratona norisi, lai tuvāko gadu laikā kļūtu par vienu no ilgtspējīgākajiem lielpilsētu maratoniem starptautiskā mērogā.

Pirmais Tet Rīgas maratona “Zaļais punkts”, ko nodrošinās Latvijas Zaļais punkts, tiks noformēts un iekārtots tikai no dabai draudzīgiem, atkārtoti pārstrādājamiemun vairākkārt izmantojamiem materiāliem. Aptuveni 29 000 skrējējiem jeb pilnīgi visu distanču dalībniekiem, kuri pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izvietotajā punktā atveldzēsies, ūdens un izotoniskie dzērieni tiks pasniegti glāzēs no atkārtoti pārstrādāta kartona, kas bioloģiski noārdās. Izlietotās glāzes un arī augļu pārpalikumi tiks nodoti biodegradācijas šūnās, lai iegūtu biogāzi. Šajā punktā 34 000 glāžu uzpildīšanai ūdens pudeļu vietā tiks izmantotas ūdens cisternas (4770 litri ūdens un 330 litri izotoniskā dzēriena). Savukārt glāžu starplikas, ko izmanto, lai glāzes varētu izkārtot vairākos stāvos, pēc tam tiks nogādātas pārstrādei “Nordic Plast” rūpnīcā.

Laimainītu maratona dalībnieku paradumu izlietotās glāzes un citus atkritumus mest zemē, kur tos ierasti savāc trases palīgi, uz vietas būs pieejami bioloģisko, vieglā iepakojuma (plastmasas, kartona un metāla iepakojums) un sadzīves atkritumu konteineri, kuros skrējēji tiks aicināti šķirot atkritumus. Skrējējus uz vietas punktā atbalstīs 40 palīgi.

“Ar šo pilotprojektu mūsu mērķis ir ieviest zaļo dzīvesveidu arī skrējēju ikdienā, līdzīgi, kā to esam darījuši, uzrunājot Latvijas iedzīvotājus to mājās un darbavietās. Vēlamies skrējējos nostiprināt pārliecību, ka arī skriet var zaļi – samazinot atkritumu daudzumu un nododot tos atkārtotai pārstrādei, taupot dabas resursus un efektīvi tos izmantojot, kā arī dodot priekšroku videi draudzīgiem risinājumiem. “Zaļais punkts” Tet Rīgas maratonā ir pirmais solis ceļā uz šī mērķa sasniegšanu,” uzsver Kaspars Zakulis, AS “Latvijas Zaļais punkts” direktors.

Tet Rīgas maratona “Zaļais punkts” atradīsies uz Valdemāra ielas pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un būs atvērts no 8.30 līdz 16.00 jeb no pirmā līdz pēdējam skrējējam. “Zaļājā punktā” skrējējus uzmundrinās dabas skaņas, kā arī atraktīvā Vislatvijas Šķiratlona trenere Viktorija jeb Sanda Dejus.

“Tet Rīga maratons savā pastāvēšanā ir piedzīvojis lielas pārmaiņas – esam saņēmuši starptautisko Zelta kvalitātes zīmi (Gold Label),ir audzis disciplīnu un dalībnieku skaits un kvalitātes prasības gan pret pasākuma saturu, gan tehnisko izpildījumu. Nākamais attīstības solis ir sekot pasaules praksei un būtiski samazināt maratona ekoloģiskās pēdas nospiedumu,”komentēAigars Nords, Tet Rīgas maratona organizatoru komandas vadītājs:“Videi draudzīgus risinājumus tuvāko gadu laikā centīsimies ieviest un kopā ar partneriem īstenot visos maratona rīkošanas aspektos ar mērķi kļūt par vienu no ilgtspējīgākajiem maratoniem reģionā.”

Vienlaikus, lai maratona dalībniekiem rādītu piemēru, pasākumā Tet Rīgas maratona Latvijas elites atlētu izlases skrējējsJānis Višķersdalījās savā pieredzē, kā skriet zaļi. Zaļais skrējējsvienmēr izmet iztukšoto ūdens glāzi atkritumu konteinerā un, trenējoties skrējieniem, piepilda atkārtoti lietojamu ūdens pudeli, nevis ikreiz iegādājas jaunu. Iepērkoties zaļais skrējējs izvēlas preces videi nekaitīgākā iepakojumā un, gatavojot maltītes, šķiro atkritumus, kurus nogādā tiem domātos konteineros. Zaļais skrējējs izvēlas skriešanas apģērbu un apavus, kas radīti no atkārtoti pārstrādātām izejvielām, un skrien brīvā dabā, nevis trenažieru zālē uz elektriski darbināmiem skrejceliņiem. Nolietotam ekipējumam viņš/-a novēl otro dzīvi – visbiežāk ziedo labdarībai.

Zaļā pilotprojekta ietvaros, šogad tiks ieviests arī sporta apavu ziedošanas punkts. Tajā ikviens ir aicināts ziedot savus nevajadzīgos, bet labā un funkcionālā stāvoklī esošos sporta apavus tiem, kuriem pašiem nav rocības tos iegādāties. Sporta apavu ziedošanas punkts atradīsies Tet Rīgas maratona EXPO, Radisson Blu Hotel Latvija, 17. un 18. maijā plkst. 10.00 – 20.00.

Autors: Latvijas Zaļais punkts

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 427
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 428