12.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām palīdzība nav jāmeklē vieniem

 

“Ar katru gadu arvien atvērtāki kļūstam sabiedrībai, kurā ir cilvēki ar īpašām vajadzībām, taču ar to vien nepietiek, lai šie cilvēki varētu uzsākt patstāvīgu dzīvi mūsu sabiedrībā, ir nepieciešama palīdzība vēl dažādās jomās,” stāsta invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis. Apvienību varēs satikt atbalsta dienā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un viņu līdzcilvēkiem “Tu neesi viens!”, kas norisināsies 14. septembrī no pulksten 11.00 līdz 15.00 modes un izklaides centrā RĪGA PLAZA. Par to, kā šodien jūtas cilvēki ar invaliditāti, sarunā dalījās Ivars Balodis.

Vai Latvijā cilvēku skaits ar invaliditāti palielinās vai sarūk? 

Jāsaka, ka cilvēku skaits ar invaliditāti katru gadu palielinās, taču, jāņem vērā tas, ka invaliditātes noteikšanas sistēma Latvijā ar katru gadu pilnveidojas un kļūst vairāk eiropeiska, tāpēc šobrīd ir palielināts to saslimšanu skaits, kas saistās ar invaliditāti. Pašreiz daudz citādāk tiek vērtētas tādas diagnozes, kā piemēram, autiskā spektra traucējumi, disleksija u.c. slimības. Šobrīd invaliditātes līmenis Latvijā ir 15 – 17% no visiem iedzīvotājiem, taču Pasaules Veselības organizācija uzskata, ka šis skaitlis varētu būt ap 20 %. 

Kā jūs raksturotu šī brīža situāciju Latvijā, vērtējot iespējas, kas tiek piedāvātas cilvēkiem ar invaliditāti? 

Pašreiz valstī notiek dažādas reformas sociālajā jomā, kas vistiešākajā mērā skar cilvēku ar invaliditāti dzīvi. Tiek mainīti palīdzības sniegšanas nosacījumi, atbalsta formas un saturs, tāpēc bieži vien šie cilvēki jūtas neinformēti un neizpratnē par notiekošo. Diemžēl novērojam arī to, ka trūkst atbildības nodrošināt pilnu palīdzības apjomu cilvēkam ar invaliditāti, tādēļ bieži vien cilvēki palīdzību meklē individuāli. 

Valstī nav vienotas informācijas sniegšanas sistēmas un pieejamais palīdzības apjoms bieži vien arī problēmu neatrisina, bet tikai nedaudz mazina uz noteiktu laiku. Tas rada sajūtu, ka par cilvēkiem ar invaliditāti neviens īsti nerūpējas un nav pietiekamu palīdzības pakalpojumu. Tāpat liela daļa pakalpojumu ir nevis kā atbalstoši un palīdzoši, bet tieši pretēji – apgrūtinoši un ar lielu administratīvo un birokrātisko slogu.

Kādus uzlabojumus jūs gribētu redzēt cilvēku ar invaliditāti labā? 

Gribētu redzēt lielāku atbildīgo amatpersonu atbildību par sniegto vai nesniegto palīdzību, kā arī to, lai palīdzība tiek koncentrēta uz cilvēka problēmu risināšanu. Ļoti gribētu, lai palīdzības nosacījumos mazinātu nabadzības uzstādījumu. Tas nozīmē, ka vajadzētu būt tādiem atbalsta veidiem, kas palīdz uzlabot finansiālo situāciju, nevis ar katru atbalsta veidu cilvēkiem jācenšas radoši pielāgot atbalstu savai situācijai. 

Kā Latvijā šobrīd jūtas cilvēki ar invaliditāti? Vai varētu teikt, ka viņi jūtas atvērtāki sabiedrībai? 

Jā, situācija ir mainījusies un uzlabojas ar katru gadu, tomēr atvērtākai sabiedrībai jānāk kopā arī ar dažādām iespējām, kuras sabiedriskā sistēma nodrošina. Ir jauki redzēt vairāk cilvēkus ielās, bet arī ielās iešanai ir jābūt kādam nolūkam. Piemēram, sakārtotākai vajadzētu būt izglītības jomai, lai cilvēki ar invaliditāti varētu piedalīties visa veida un līmeņu izglītības procesos. Tāpat jāpilnveido veselības sistēma, lai nav tā, ka vienīgās aktivitātes, kurās cilvēki ar invaliditāti var piedalīties ir medicīnas procedūras. Un vēl arī nodarbinātības politikas jautājums, kam būtu jābūt stingri noteiktam, lai šie cilvēki varētu arī strādāt, paši nodrošinot sevi un savu ģimeni. 

Kāda veida atbalsts viņiem ir nepieciešams visvairāk?

Vislielākais atbalsts būtu vajadzīgs pastāvīgas dzīves uzsākšanā, tai skaitā uzlabot veselību, nedomājot par to, kā vienīgo savas dzīves prioritāti, mācīties, strādāt, atpūsties un pilnībā īstenot ikvienu darbību sabiedrībā, neskatoties uz savu invaliditātes izcelsmi.

Kāds ir apvienības “Apeirons” mērķis?

Organizācijas galvenais mērķis un vēlme ir uzlabot cilvēku ar invaliditāti dzīvi, tas nozīmē iesaistīties politikas procesos, piedalīties dažādu līmeņu lēmumu pieņemšanā, risināt konkrētus gadījumus, piemēram, palielināt atbalstu vecākiem, kas aprūpē bērnus ar invaliditāti, sakārtot sistēmu, kas saistīta ar palīglīdzekļu piešķiršanu cilvēkiem ar invaliditāti un uzlabot asistenta pakalpojuma kvalitāti. Tāpat maksimāli daudz informēt sabiedrību par invaliditāti, lai cilvēki saprot, ciena un izprot cilvēkus ar dažāda veida invaliditāti.

Kādas atbalsta iespējas sniedz apvienība?

“Apeirons” sniedz dažādas atbalsta iespējas. Primāri tie ir nodarbinātības un vides pieejamības jautājumi. Tā ir aktīva interešu aizstāvība, piedalīšanās lēmumu pieņemšanas procesos, kā arī individuālu gadījumu risināšana. Tāpat nodrošinām arī dažādus sociālos pakalpojumus, sniedzam konsultācijas, organizējam apmācības un aktīvi piedalāmies un iesaistām arī pašus cilvēkus sabiedrības izglītošanas aktivitātēs.

Papildu informācija:

Nāc un uzzini visu par atbalsta iespējām, ko sniedz invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” atbalsta dienā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un viņu līdzcilvēkiem “Tu neesi viens!”. Praktiskā atbalsta punkts darbosies no plkst. 11.00 līdz 15.00. Šajā laikā būs iespēja saņemt apkopotu informāciju par palīdzību, kādu var saņemt cilvēki ar īpašām vajadzībām un viņu līdzcilvēki. 

Visas dienas garumā pasākuma ietvaros gan lieliem, gan maziem būs iespēja piedalīties arī BEZMAKSAS radošajās darbnīcās, apmeklēt nodarbības, saņemt konsultācijas, kā arī apmeklēt teātra izrādi un koncertu.

Tu neesi viens! Pavadi aktīvu dienu kopā ar līdzcilvēkiem! Visas aktivitātes ir BEZMAKSAS! Vēlama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni: 26118444

Autors: Rīgas domes Labklājības departaments

03.09.2019.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.