0 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Baltijas valstīs par sāpēm visbiežāk sūdzas Latvijas iedzīvotāji

 

 

70% Baltijas valstu iedzīvotāju atzīst, ka vieglas sāpes izjūt vismaz reizi mēnesī. Latvieši visbiežāk cieš no galvassāpēm un kā biežāko sāpes veicinošo faktoru min stresu, tā liecina Pasaules veselības dienā prezentētais “Euroaptiekas” pētījums par sāpēm Baltijas valstīs.

Kopumā Baltijas valstīs visbiežāk iedzīvotāji sūdzas par sāpēm mugurā (41%), galvā (36%) un kājās (30%), bet visretāk izjūt zobu sāpes (5%) vai sāpes ausīs (3%). Igauņi (37%), tāpat kā latvieši (46%), visbiežāk cieš no galvas sāpēm, bet lietuvieši norāda, ka biežāk jūt sāpes mugurā (41%).

Pētījums rāda, ka dažādas intensitātes sāpes visbiežāk izjūt Latvijas iedzīvotāji, otrajā vietā ierindojas Igaunijas, bet trešajā Lietuvas iedzīvotāji. Baltijas valstu kontekstā redzams, ka Lietuvā par sāpēm sūdzas galvenokārt jaunieši, vecuma grupā no 18 – 29 gadiem, bet Latvijā sāpes atsevišķās ķermeņa zonās visbiežāk jūt gados vecāki cilvēki grupā 50 – 59 gadi.

“Farmaceiti ikdienas darbā “Euroaptiekās” novēro, ka bieži vien tieši sāpes ir tās, ko cilvēki vēlas ātri nomākt ar pretsāpju līdzekļu palīdzību, daudz nedomājot par to cēloni. Taču tas nav ilgtermiņa risinājums. Diemžēl cilvēki nenovērtē sāpju nopietnību, tādēļ farmaceits bieži vien mudina aptiekas apmeklētājus būt atbildīgiem pret sevi un vērsties pie ārsta. Pasaules veselības diena šogad tiek atzīmēta jau sešdesmit septīto reizi. Viens no galvenajiem Pasaules veselības dienas uzdevumiem ir vērst iedzīvotāju uzmanību savai un savu tuvinieku veselībai, tāpēc atgādinām, ka sāpes var būt simptoms nopietnākām saslimšanām un pret to nedrīkst izturēties nevērīgi,” norāda “Euroaptiekas” farmaceite Ieva Zvagule.

Pētījumā redzams, ka neveselīgi ieradumi, traumas, slimības un ķirurģiska iejaukšanās ir vieni no retāk minētajiem sāpes ierosinošiem faktoriem. Kā secinājuši respondenti, biežākie sāpju ierosinātāji ir stress (88%), atpūtas trūkums (86%), miega trūkums (83), garas darba stundas un pārstrādāšanās (80%). Šos sāpju veicinošos faktorus visbiežāk min tieši sievietes.

“Euroaptiekas” veiktais pētījums par sāpēm noritēja interneta vidē Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, aptaujājot 1510 respondentus vecuma grupā no 18 – 60 gadiem.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.