1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Skats nākotnē: seši jaunākie tehnoloģiju izgudrojumi

 

clab_ahead

Rīga, Latvija – 2016. gada 15. novembrī – Interaktīvā josta svara kontrolei, “gudrās” golfa kurpes, mājdzīvnieks viedpulkstenī – šie ir tikai daži no pēdējā laikā spilgtākajiem Samsung ideju laboratorijā C-Lab radītajiem projektiem, kas vēl atrodas izstrādes stadijā, taču jau tagad ir ienesuši jaunas vēsmas tehnoloģiju pasaulē.

Samsung C-Lab ik dienu strādā 18 uzņēmuma darbinieku, kuri no idejas līdz taustāmam rezultātam pārvērš savu redzējumu par lietām, kurām ir potenciāls mainīt tādas ikdienā svarīgas jomas kā satiksme, bērnu audzināšana, veselība, sports un citas. Uzņēmuma iekšienē radītā veselīgā augsne darbinieku start-up projektiem ir ne tikai veids, kā tie var realizēt savu talantu, bet ļauj arī Samsung iegūt pavisam jaunu skatupunktu uz nākotnes tehnoloģijām.

ItsyWatch ir viedpulksteņa aplikācija, kas palīdzēs bērniem iemācīt pozitīvus ikdienas paradumus. Gādājot par savu virtuālo, multfilmu tēlam līdzīgo mājdzīvnieku, mazais iemācīsies atbildību. Turklāt jaunajam saimniekam četrkājainais draugs ne tikai jāpabaro, bet arī jārūpējas par tā noskaņojumu, spēlējoties, glaudot un laicīgi noliekot gulēt. Paralēli bērna aktivitātēm, vecāki var sekot līdzi savas atvases labsajūtai un veselības stāvoklim, kā arī saņemt no bērna īpašu lietotnē ierunātu audio sveicienu, kas stiprinās visas ģimenes savstarpējo emocionālo saikni.

Savukārt nelielā ierīce Ahead būs īpaši piemērota aktīva dzīvesveida piekritējiem, kuru nodarbošanās vai hobiji nav iedomājami bez aizsargķiveres. Motociklisti, riteņbraucēji, slēpotāji un citi novērtēs, ka pie ķiveres ar īpaši stipru magnētu piestiprinātā ierīce ērti ļaus veikt telefonsarunas. Tāpat motivācijas uzlabošanai palīdzēs mūzikas klausīšanās, bet navigācijas norādījumi – īsākā maršruta veikšanai. Atšķirībā no parastajām austiņām, Ahead neslāpē fona troksni, tādējādi nodrošinot drošu dalību satiksmē. Lakoniskais dizains ar trīs pogām ļauj ērti atbildēt uz zvaniem, mainīt mūzikas ierakstus vai pārslēgties uz rācijsaziņu, lai vienlaicīgi sazinātos ar citiem, piemēram, slēpošanas trasē esošajiem.

Īpašs risinājums radīts arī golfa spēlētājiem – IOFIT – gudrie apavi, kas spēlētājiem ļauj analizēt līdzsvaru un stāju, lai izkoptu sava metiena un atvēziena precizitāti. Tie ir pirmie apavi, kuru zolē iebūvēts plāns spiediena sensors, kas fiksē līdzsvaru un svara pārmaiņas uz katru kāju tieši metiena izdarīšanas brīdī. Šie dati ar Bluetooth uzreiz tiek pārsūtīti uz viedtālruni, kur aplikācijā tiek individuāli analizēti, lai pēc tam sniegtu atsauksmi un nākamais metiens izdotos vēl labāks. Sensori ir ūdensizturīgi un radīti, lai izturētu svaru līdz 150kg.

Par sportisko mērķu sasniegšanu ne mazāk svarīga ir arī slaidās līnijas ieturēšana, tāpēc radīta veselības aprūpes josta WELT. Šī digitālā siksna visu laiku fiksē tās nēsātāja vispārējo veselības stāvokli. Nekas nepaliks nepamanīts – vidukļa apkārtmērs, pārēšanās paradumi, dienā noieto soļu skaits, sēžot pavadītais laiks tiks automātiski nosūtīti uz speciālu aplikāciju. Visu to apkopojot un atbilstoši individuālajam svara koriģēšanas plānam, lietotne sniegs praktiskus padomus jostas ciešākai savilkšanai gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Ne mazāk svarīgi, ka WELT viegli kombinējama ar jebkuru apģērba gabalu, jo vizuāli neatšķiras no parastas ādas jostas.

LiCON ir aplikācija, kas ar viedtālruņa kameru atpazīst un ļauj kontrolēt tīklā saslēgtās lietu interneta (Internet of Things) ierīces. Atverot lietotni, un, piemēram, nofotografējot televizoru, tas automātiski piedāvā iespēju no telefona pārslēgt kanālus, regulēt skaļumu, kā arī mainīt TV uzstādījumus. Ar LiCON var pārvaldīt jebkuru “gudro” ierīci, sākot ar rotaļlietām un ūdens krūzēm, līdz pat sadzīves tehnikai.

Jaunas un pirms dažiem gadiem par futūristiskām uzskatītas iespējas paver arī FIT360 – nēsājama 360 grādu kamera, kas ļauj tvert visu apkārt notiekošo. Salīdzinot ar citām 360 grādu kamerām, FIT360 veidota brīvroku sistēmas veidā un tādēļ tā ir arī ērtāk lietojama.

Šie seši ir tikai daži no kopā vairāk nekā 150 projektiem, kas izveidoti Samsung C-Labs programmā. Pateicoties tai, uzņēmuma darbiniekiem ir iespēja attīstīt savas radošās biznesa idejas, kā arī tiek veicināta kreatīvā domāšana visā kompānijā. Kopš C-Labs programmas dibināšanas 2012. gadā vairākas no idejām prezentētas prestižajā elektronikas preču izstādē “Consumer Electronics Show” (CES) un citviet.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.