10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Pieci pakāpeniski soļi ceļā uz veselīga uztura revolūciju

 

Entuziasms mainīt ēšanas paradumus nereti mēdz būt pārejošs. Efektīvākais veids, kā to paveikt, ir ieviešot pakāpeniskas korekcijas savā ikdienas ēdienkartē. Lai ēšana sagādātu baudu, ēdienkartē jāiekļauj jaunus, veselīgus produktus, nevis jākoncentrējas tikai uz nevēlamo produktu izslēgšanu. “Euroaptieka” veselīga dzīvesveida kustības “Tavs lielais izaicinājums” vēstnese, veselīga dzīvesveida entuziaste Līga Andžāne iesaka piecas veselīgas un garšīgas uzkodu alternatīvas.

“Veselīgas uzkodas ne tikai mazina izsalkumu starp ēdienreizēm, bet arī satur vērtīgas uzturvielas, stiprina imunitāti, sniedz enerģiju un uzlabo noskaņojumu. Neveselīgi našķi turpretī lielākoties satur daudz cukura, taukvielu, pārtikas piedevu un krāsvielu, kas organismam nekādu labumu nedod,” stāsta Līga Andžāne. Lai ceļš uz pilnvērtīgāku un veselīgāku uzturu nesastāvētu tikai no atvadām un virtuves skapīšu tukšošanas, uztura speciālisti iesaka nevis tūdaļ izslēgt visus neveselīgos produktus, bet gan pakāpeniski aizstāt tos ar veselīgām un garšīgām alternatīvām.

Saldinātās brokastu pārslas aizstāj ar pilngraudu putrām

Lai gan brokastu pārslas ir ērts un ātrs veids, kā pabrokastot, produkta sastāvs uz iepakojuma liecina, ka tās satur  daudz cukura vai citu saldinātāju, ko neatsver pievienotie vitamīni un minerālvielas. Veselīga un sātīga brokastu alternatīva ir ātri vārāmās pilngraudu putras, nesaldināts musli brokastu maisījums vai paša gatavota granola no riekstiem, auzu pārslām, dažādām sēklām, žāvētiem augļiem un tamlīdzīgi. 

Smalkmaizīšu vietā – riekstu un sēklu batoniņi

Dažādi miltu izstrādājumi, smalkmaizītes un kūkas satur rafinēto cukuru un baltos miltus, tajās nav šķiedrvielu, proteīnu, vitamīnu un minerālvielu – tikai tukšas kalorijas. Ja tomēr kārojas ko saldu, labāk izvēlēties, piemēram, žāvētus augļus, kas ir bagāti ar antioksidantiem un minerālvielām. Garda alternatīva būs arī graudu vai sēklu batoniņi, kuriem nav pievienots cukurs, bet saldināšanai izmantoti, piemēram, žāvētie augļi vai medus.

Sviesta klātu baltmaizi aizstāj ar galeti

Baltmaize satur galvenokārt cieti jeb ogļhidrātus, kas viegli uzsūcas organismā un ilgtermiņā var veicināt aptaukošanos. Veselīgu alternatīvu ir gana daudz – var izvēlēties, piemēram, rīsu, kukurūzas vai griķu galetes, savukārt sviesta vietā uz galetes likt avokado vai humusu, kas nodrošinās organismu ar labajām taukvielām. 

Kartupeļu čipsu vietā – kaltētu dārzeņu čipsi

Kartupeļu čipsi augstā temperatūra tiek cepti eļļā, bet paši kartupeļi šāda veida apstrādes procesā zaudē uzturvērtību un rezultātā tiek uzņemtas tukšas, nevērtīgas kalorijas, kā arī daudz sāls. Šobrīd savu uzvaras gājienu svin dārzeņu čipsi, kas gatavoti no kāpostiem, bietēm, paprikas, burkāniem un citiem kaltētiem dārzeņiem, un to sastāvs ir dabisks un vērtīgs. Šīs uzkodas gatavo, žāvējot dārzeņus zemā temperatūrā, tādējādi maksimāli saglabājot produktos esošos vitamīnus, minerālvielas, enzīmus u.c.Šo veselīgo uzkodu viegli pagatavot arī mājās, izkaltējot plānas dārzeņu šķēlītes cepeškrāsnī zemā temperatūrā.

Piena šokolādi aizstāj ar datelēm

Šokolādes tāfelītēs ir daudz kaloriju, rafinētā cukura un piesātināto taukskābju, turklāt nereti kakao sviests aizstāts ar augu eļļu, piemēram, palmu eļļu vai citiem zemas kvalitātes augu taukiem vai eļļām. Piena šokolādi var aizstāt ar tumšo šokolādi, kas satur vismaz 70% kakao – tajā atšķirībā no batoniņiem ir  augsts kakao saturs, kas satur bioloģiski aktīvo flavanoīdu, kas ir svarīgs normālas sirdsdarbības veicināšanai. Ja kārojas saldas garšas, laba alternatīva šokolādei būs pāris žāvētas dateles vai vīğes.

Līdz 26. februārim “Euroaptiekas” veselīga dzīvesveida kustības “Tavs lielais izaicinājums” ietvaros ikvienam ir iespēja piedalīties aktivitātē “Ēdam veselīgi un garšīgi!” kopā ar bloga HappyWhispers.lv autori un veselīga dzīvesveida entuziasti Līgu Andžāni, kā arī iesūtīt savus ar uzturu saistītos jautājumus. Vairāk informācijas www.veselibastests.lv.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.