12 C
Rīga
otrdien, 30 aprīlis, 2024

Četras brīnišķīgas gaļas bumbiņu receptes, iesaka slavenības! (+FOTO)

 

Katru gadu 9. martā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā gaļas bumbiņu diena. Šīs mazās maltās gaļas bumbiņas jau kopš seniem laikiem gatavotas teju visā pasaulē, un līdz pat mūsdienām dažādās kultūrās gaļas bumbiņas tiek pasniegtas un ēstas neskaitāmos veidos. Lai parādītu šī produkta dažādību, piedāvājam četras receptes, ko gatavoja aktieris Intars Rešetins, mūziķis un improvizators Nauris Brikmanis, mūziķis un veselīga dzīvesveida entuziasts Kaspars Zlidnis un IKEA Food vadītāja Latvijā Laura Jordāne.

Galerija

“Gaļas bumbiņas viennozīmīgi ir populārākais ēdiens IKEA restorānā, bet, lai nodrošinātu uztura dažādību un piedāvātu dabai draudzīgus ēdienus, līdzās gaļas bumbiņām mēs pasniedzam arī ilgtspējīgas alternatīvas – vistas gaļas un dārzeņu bumbiņas,” stāsta L. Jordāne. Viņa piebilst, ka restorāna apmeklētājiem garšo tradicionālās zviedru gaļas bumbiņas, ko pasniedz ar kartupeļu biezeni, brūkleņu ievārījumu, zaļajiem zirnīšiem un mērci, taču ir vēl neskaitāmas citas iespējas, kā pagatavot gaļas, vistas un dārzeņu bumbiņas dažādiem dzīves gadījumiem – vai tā būtu uzkoda ballītei ar draugiem, ātras pusdienas līdzņemšanai, ģimenes vakariņas vai jebkas cits. Leģendārās IKEA gaļas un dārzeņu bumbiņas var iegādāties IKEA Zviedrijas pārtikas preču veikalā, kas atrodas IKEA veikalā Rīgā.

 

Vraps ar dārzeņu bumbiņām (6 porcijas)

Gatavoja Kaspars Zlidnis

Sastāvdaļas:

2 vidēji avokado

100 g svaigas piparmētras

1 vidējs sarkanais sīpols

100 g svaigā siera pēc izvēles

6 gab. maize vrapam

12 IKEA dārzeņu bumbiņas

Olīveļļa

Citrona sula

Sāls, pipari

Vrapa maizi izliek uz darba virsmas. Uzsmērē uz tās svaigo sieru. Avokado sagriež smalkās strēmelēs un liek virsū uz svaigā siera.

Sakapā sarkanos sīpolus un piparmētru, atsevišķā bļodā samaisa tos ar olīveļļu, citrona sulu, sāli un pipariem. Maisījumu saliek uz avokado un svaigā siera.

Krāsnī vai uz pannas liek cepties dārzeņu bumbiņas. Kad gatavas, noliek tās uz papīra dvieļa atdzist. Sagriež bumbiņas uz pusēm un liek tās uz pārējām vrapa sastāvdaļām.

Cieši satin vrapu un pasniedz, sagriežot uz pusēm.

Burgeri ar vistas bumbiņām (8 porcijas)

Gatavoja Nauris Brikmanis

Sastāvdaļas:

150 g tomātu pastas10 g eļļas50 g BBQ mērces50 g medus1 ķiploku daiviņa10 g galda etiķa50 g skābā krējuma24 gab. IKEA vistas gaļas bumbiņas10 gab. sarkano redīsuSalātlapasCēzara mērce8 gab. hamburgeru maizesSvaigas dilles Uzkarsē pannu un apcep tajā tomātu pastu ar eļļu. Pievieno BBQ mērci, medu, ķiplokus un etiķi, vāra apmēram 10 minūtes. Pēc tam pievieno krējumu un gatavo apmēram 10-15 minūtes, lai mērce kļūst biezāka. Kad mērce gatava, noliek pannu malā. Uzkarsē otru pannu. Uz tās apcep vistas gaļas bumbiņas eļļā, līdz tās kļūst zeltaini brūnas. Kad bumbiņas uzceptas, tur tās siltas. Sarīvē redīsus, sagriež salātu lapas un sajauc ar Cēzara mērci. Sajauc sākumā gatavoto mērci ar vistas gaļas bumbiņām.  Uz maizes, kas pirms tam uzsildīta, uzliek salātus ar redīsiem un vistas gaļas bumbiņas, kas sajauktas ar mērci. Pa virsu uzkaisa sagrieztas dilles, un beigās uzliek maizes otru pusi.

Spageti ar gaļas bumbiņām un Boloņas mērci

Gatavoja Intars Rešetins

Sastāvdaļas:

200 g spageti

30 IKEA gaļas bumbiņas

Cietais siers OST HERRGÅRD®

Svaigs baziliks

Sāls, pipari

Mērcei:

1-2 sīpoli

1 burkāns

4 ķiploka daiviņas

850 g tomātu savā sulā

1 ē.k. tomātu pastas

Sāls

Pipari

Raudene

Eļļa

Katlā uzvāra ūdeni, pievieno sāli, ieliek spageti.

Kamēr tie vārās, gatavo mērci. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sagrieztus sīpolus, burkānus un ķiplokus. Pievieno tomātu pastu, tomātus savā sulā un garšvielas. Mērci samaisa un sautē vismaz pusstundu.

Cepeškrāsnī vai citā pannā apcep gaļas bumbiņas, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.

Kad spageti gatavi, tos nokāš. Sajauc mērci ar gaļas bumbiņām.

Pasniedz, liekot šķīvī spageti un pa virsu bumbiņas ar mērci. Ēdienu pārkaisa ar rīvētu cieto sieru un sakapātu baziliku.

Dārzeņu zupa ar gaļas bumbiņām

Gatavoja Laura Jordāne

Sastāvdaļas:

2 sīpoli

2 burkāni

4 kartupeļi

Eļļa

Sāls

Pipari

30 IKEA gaļas bumbiņas

Buljons

Svaigi pētersīļi

Sīpolus un burkānus nomizo, sagriež kubiņos un liek cepties, pievienojot sāli un piparus. Tikmēr liek vārīties katlu ar buljonu. Kad buljons ir uzvārījies, liek tajā apceptos dārzeņus un pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus.

Kad kartupeļi ir mīksti, pievieno zupai gaļas bumbiņas un pavāra vēl dažas minūtes.

Pasniedz, pārkaisot ar zaļumiem.

Autors: Ikea

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsLatvijā atgriežas gājputni!
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 344