Tuvojoties olimpiskajai vasarai, sportisti steidz krāt spēkus izciliem startiem Parīzē un ne tikai. Veselīgam ēdienam ir liela nozīme sportistu ikdienā. To lieliski zina arī vieglatlēte un Latvijas Olimpiskās vienības sportiste Agate Caune. Viņa ciemojas pie Rimi Gardēža, šefpavāra Normunda Baranovska un gatavo risoto ar sparģeļiem, lai sportiskā garā gaidītu ciemos vieglatlēti Gerdu Keriju Dreimani.
Disciplīnai sportista dzīvē ir liela nozīme, un Agates paradumi to tikai apliecina: viņa katru svētdienu ēdienkarti plāno nākamajai nedēļai tā, lai ēdieni būtu sabalansēti un viegli pagatavojami, lai katrā ēdienreizē būtu iekļautas visas nepieciešamās uzturvielas un turklāt gatavo maltītes vairākām dienām, lai katru dienu nav jāvelta tam daudz laika. Agate bieži un labprāt gatavo ģimenei, kaut arī galvenais šefpavārs ir mamma, kas gatavo ļoti garšīgi.
Agate cenšas iepirkties visai nedēļai, bet gadās iegriezties veikalā arī pēc izejvielām kādas spontānas vēlmes piepildīšanai. Viņai pašai ļoti garšo mājas ēdiens, ko gatavo vecāki. “Es neesmu izvēlīga, ēdu gan zivis, gan gaļu. Man ļoti garšo pastas – ar vistu, ar garnelēm, arī tēta ceptais steiks ar grilētiem dārzeņiem, kas ir viens no maniem favorītiem,” atklāj sportiste.
Gaidot ciemos vieglatlēti Gerdu Keriju Dreimani, Agate izvēlas vienkāršu un cenas ziņā demokrātisku recepti – risoto ar sparģeļiem. Noskaties video un uzzini arī tu, kā garšīgi pagatavot šo pavasarīgo maltīti:
Video
Risoto ar sparģeļiem
2 personām
Gatavošanas ilgums: 30 minūtes
Izmaksas kopā: 2,93 eiro
Cena par vienu porciju: 1,46 eiro
Nepieciešams
200 g apaļgraudu rīsu Rimi;
200 g sparģeļu;
1,5 l ūdens;
40 g siera Formaggio Rimi;
2 ķiploka daiviņas;
2 sīpoli;
½ citrona sula;
½ citrona miza;
1 buljona kubiņš;
2 ēdamkarotes sviesta Rimi Smart;
šķipsniņa brūnā cukura.
Pagatavošana
Lej katlā ūdeni, uzvāri to un pievieno buljona kubiņu. Sparģeļus vajag nomizot un notvaicēt. Šim mērķim var izmantot katliņu, kurā vārās ūdens: sparģeļus liec caurdurī, pārkaisi ar sāli un novieto tos virs ūdens līmeņa, uzliec katlam vāku.
Sasmalcini sīpolus un ķiplokus, liec tos uz pannas apcepties sviestā. Pievieno uz pannas rīsus un pamazām lej klāt uzvārīto buljonu, pastāvīgi maisot un pēc vajadzības papildinot buljonu. Kamēr rīsi vārās, uz pannas tiem pievieno pārējās sastāvdaļas – citrona sulu, šķipsniņu brūnā cukura, kā arī rīvēto sieru. Rīsi jāvāra precīzi 20 minūtes, un gatavs!
Risoto pasniedz dziļā šķīvī, liekot uz tā sparģeļus un pārkaisot ar sarīvētu citrona mizu un siera pārpalikumu.