Šodien ir tik daudz garšīgu un veselīgu dārzeņu, ka noteikt, kurš no tiem ir vērtīgāks, ir praktiski nereāli. Laikam neviens no dārzeņiem nevar būt vienādi veselīgs diviem dažādiem cilvēkiem. Protams, visvērtīgākais ir tas, kurā ir vairāk vitamīnu un citu vielu, kas ir nepieciešamas organismam. Tikt skaidrībā un izvēlēties šādu dārzeni nav viegli, jo organisms ir diezgan sarežģīta sistēma un uz doto brīdi nav pilnībā izpētīta.
Kas attiecas uz sezonalitāti, tad vērtīgāki ir tie dārzeņi, kuri tiek audzēti savā reģionā, bet vislabāk – savā dārzā. Šādi dārzeņi satur jūsu organismam piemērotus komponentus. Ja dārzeņi tika atvesti no citas valsts, tad tie, visticamāk, saturēs ķimikālijas, pateicoties kurām tie izturēja tik garu ceļu un nezaudēja pievilcīgu ārējo izskatu.
Vēl viens svarīgs faktors, kas nosaka dārzeņu vērtību – hlorofila saturs. Visvairāk tā ir lokos, pētersīļos un citos zaļumos.
Ņemot vērā visu augstāk minēto (kur un kad dārzeņi aug, kā tos pagatavo, garša un hlorofila saturs), visvērtīgākie ir :
- Zaļumi (salātlapas, loki, selerija);
- Visi dārzeņi, kas aug virs zemes (tomāti, kabači u.c.) un sakņaugi.
Atcerieties, ka katrs cilvēks pats izvēlas vērtīgāko dārzeni, kurš viņam ir nepieciešams dotajā momentā.
avots: vk.com