Upenes ir mūsu veselība, labs garastāvoklis, spēks un enerģija. Viens no to pārstrādes veidiem ir samīcīšana ar cukuru. Upenes satur daudz vitamīnu, stiprina imunitāti. Tos var izmantot kā pildījumu konditorejā; no vairākām karotēm samīcītu upeņu, aplietu ar karstu vai aukstu ūdeni, var izveidot veselīgu, atsvaidzinošu, slāpes remdinošu dzērienu.
Upeņu labās īpašības nepazūd arī konservētā veidā.
Sastāvdaļas:
1 kg upeņu
1 kg cukura
Pagatavošana:
♦Nomazgājiet upenes, dodiet ūdenim notecēt, noņemiet ogas no zariem un ielieciet dziļā traukā.
♦Sasmalciniet ogas ar blendera palīdzību (samīciet ar piestas stampu vai izlaidiet ogas caur gaļas mašīnu).
♦Iegūto biezeni samaisiet ar cukuru un izšķīdiniet to, sildot masu uz uguns un pastāvīgi maisot.
♦Kad ogu biezenis uzsils līdz 80-90 grādiem, noņemiet to no uguns un salejiet upenes iepriekš sagatavotās sterilizētās burkās.
♦Aizvākojiet burkas.
♦Uzglabājiet vēsā vietā.