9 C
Rīga
trešdien, 6 novembris, 2024

Kā garšīgi pagatavot gailenes

 

mushrooms in a basket

Sācies gaileņu laiks, un par šīm garšīgajām un vērtīgajām sēnēm vērts uzzināt vairāk. Gailene ir viena no populārākajām sēnēm pasaulē, un tā ir atrodama tikai brīvā dabā. Pasaulē ir bijuši mēģinājumi izveidot gaileņu audzētavas, taču līdz šim gaileni nevienam nav izdevies “pieradināt”.

Kabaču pankūkas ar gailenēm

Šī savvaļas sēne, kas atrodama gandrīz visā pasaulē, ir pazīstama ar savu maigo garšu un patīkamo tekstūru. “Vasaras laikā iesaku gailenes gatavot kopā ar sezonas dārzeņiem, piemēram, kabačiem,” uzsver AS “Lido” šefpavāre Ilga Joma. “Piemēram, lai pagatavotu kabaču pankūkas ar gailenēm, sēnes nepieciešams smalki sagriezt un apcept sviestā. Kabacis jāsarīvē uz rupjās rīves, jāpievieno saceptās gailenes un ola, jāpierīvē ķiplociņš un sagriezti zaļumi, nedaudz garšvielu un kārtīgi jāsamaisa. Masai vajag pievienot nedaudz miltu, lai veidotos pankūku mīklas konsistence. Kad masa pāris minūtes ievilkusies, veido mazas pankūciņas un cep pannā ar olīveļļu. Pankūkas pasniedz ar salātu jogurtu, kuram pievienots baziliks, pāri palikušos zaļumus var izmantot dekoram.”

Interesanti un noderīgi fakti par gailenēm

* Gailenes, ko mūsdienās mēdz dēvēt par meža karalienēm, uzturā izmantoja jau Senās Romas impērijas laikā.

* Normandieši uzskatīja, ka gailenes veicina seksuālo iekāri, šī iemesla dēļ tās bija neatņemama līgavaiņa kāzu maltītes sastāvdaļa.

* Gailenes ir vienas no vitamīniem bagātākajām sēnēm. A vitamīna koncentrācija gailenēs ir tikpat augsta kā burkānos, tas uzlabo ādas veselību, stiprina kaulus un imūnsistēmu. Savukārt C vitamīna koncentrācija gailenēs ir tikai nedaudz mazāka kā citrusaugļos, upenēs un ķiplokos. C vitamīns ir ļoti svarīgs imūnsistēmas stiprinātājs un palīdz organismam cīnīties ar infekcijām.

* Vārda “gailene” tulkojums angļu valodā ir “chanterelle”. Vairākās pasaules valstīs, piemēram, Itālijā un Francijā, ir arī šāds sieviešu vārds. Tiesa, tas netiek tulkots kā sēne. Itāļu valodā šis vārds tiek skaidrots kā “putna dziesma”, bet franču valodā – kā “akmeņaina vieta”.

* Gailenes ir sastopamas ne tikai Eiropas mežos, bet arī Meksikā, Himalaju kalnu reģionā, tāpat daudzviet Āfrikā.

* Latvijā gaileņu sezona sākas ap Jāņiem un beidzas līdz ar pirmajām rudens salnām. Tomēr siltās ziemās kādu sēni var atrast arī decembrī vai pat janvārī. Piemēram, 2013. gada ziemā kāds daugavpilietis devās uz mežu pēc Ziemassvētku eglītes. Zem noskatītā koka viņš atrada gailenes.

* 2013. gadā Latvija eksportēja 72 286 kg gaileņu, kuru kopējā vērtība sastādīja 315 875 eiro. Visbiežāk Latvijas gailenes tiek eksportētas uz Zviedriju un Lietuvu.

* Mūsdienās gailenes izmanto ne tikai pārtikā. Piemēram, Nigērijā no tām ražo arī sejas un ķermeņa kopšanas kosmētiku.

* Kalifornijā katru gadu norisinās gailenēm veltīts festivāls “Big Sur Chanterelle Festival & Cook-Off”, kura centrālais notikums ir pavāru sacensība par oriģinālāko gaileņu pagatavošanas recepti.

* Lai gan mūsdienu platuma grādos sēnes cepurīte biežāk sasniedz no 2-8 cm, citviet pasaulē šīs sēnes mēdz būt krietni raženākas. Lielākās gailenes sastopamas Kalifornijā – viena sēne sver vidēji 0,5 kg.

* Gailenes satur daudz cinka un vara, kas nepieciešami asinsrades procesu nodrošināšanai organismā. Tāpat to sastāvā esošās minerālvielas labvēlīgi ietekmē plaušu un smadzeņu darbību, stiprina sirdi un redzi, kā arī uzlabo ādas stāvokli.

* Katru gadu pasaulē tiek ievāktas aptuveni 200 000 tonnas gaileņu, 72 t no tām Latvijā.

* Atsaldētas gailenes ir rūgtas, tāpēc labākais to uzglabāšanas veids ir kaltēšana. Ja tomēr ir vēlme tās saldēt, tad gailenes pirms tam ieteicams novārīt pienā vai rūpīgi sacept sviestā, kas mazina rūgto piegaršu.

* Karsēšanas laikā gailenes zaudē lielu daļu savu vērtīgu īpašību, tāpēc dziednieciskiem nolūkiem tās ieteicams lietot svaigā un kaltētā veidā, kā arī uzlējumos. Piemēram, gaileņu uzlējums esot efektīvs līdzeklis angīnas un dažādu augoņu ārstēšanai.

* Gailenes, līdzīgi kā citas sēnes, nav ieteicams ēst uz nakti, jo kuņģim tās ir grūti pārstrādāt.

LALV

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.