11.4 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Cik nozīmīga ir banānu lietošana uzturā

 

saglikli-beslenme4

Šis auglis ir ļoti noderīgs mūsu organismam.

Banāni pazemina insulta un miokarda infarkta risku, regulē arteriālo spiedienu, ir labs profilakses līdzeklis pret kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlām.

Banāni, tāpat kā citi augļi, satur C vitamīnu, kas ir spēcīgs antioksidants, pagarina visa organisma jaunību un palīdz cīņā ar saaukstēšanos. Pateicoties E vitamīna saturam, regulāra banānu lietošana uzturā palēnina novecošanos, paaugstina ādas tvirtumu un ir labs līdzeklis grumbu rašanos profilaksē.

PP vitamīns (jeb nikotīnskābe) spēlē svarīgu lomu organisma vielmaiņas procesos. Banāni satur arī karotīnu, B1 un B2 vitamīnus, kāliju, kalciju, magniju, fosforu, nātriju un nelielā daudzumā arī dzelzi.

Banāns ir draugs mūsu sirdij, jo tas skaitās par vienu no labākajiem kālija pārtikas avotiem. Apēdot 3-4 banānus diennaktī, var papildināt gandrīz pusi no šī mikroelementa diennakts devas. Zināms, ka kālijs ir nepieciešams normālai sirds muskuļa darbībai.

Banāni aizsargā arī mūsu asinsvadus. Šie augļi novērš holesterīna pangu veidošanos, šādā veidā mazinot aterosklerozes attīstības iespējamību.

Augļa sula palīdz gastrītu gadījumā. Pie paaugstināta kuņģa skābuma sulu lieto pirms ēšanas, pie normāla – pēc ēšanas.

Banānus rekomendē iekļaut ikdienas uzturā cilvēkiem, kuri cieš no tūskas, depresijas, nieru, aknu, žultsceļu slimībām.

Kaloriju daudzums banānos ir 90 kkal uz 100 g produkta.

Pērkot banānus, mēs, pirmkārt, novērtējam to ārējo izskatu: krāsu, melno plankumu esamību vai neesamību, augļu izmēru un gatavības pakāpi. Labam banānam ir sulīgi dzeltena krāsa, gluda un spīdīga virsma, plūdlīniju un ne pārāk šķautņaina forma. Melni punkti uz virsmas ir pazīme, ka auglis sasniedza maksimālo cukura saturu.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.