Sastāvdaļas 8 – 10 porcijām – 400 m kviešu miltu, 10 g rauga, 250 g silta ūdens, ½ tējk. sāls, 1 tējk. sarkanās paprikas pulvera, 1 tējk. sezama sēkliņu, 1 olas dzeltenums.
Pildījumam – 400 g svaiga vai kūpināta laša, salātu lapiņas, 1 gurķis, 150 g svaiga siera, 1 ēd. karote karija, 1 tējk. medus, 1 tējk. citrona sulas, sāls, pipari.
Garnējumam – 1 krokainais kale kāposts, 1 liels saldais kartupelis vai ķirbis, 200 g sēņu (vislabāk gaileņu), 1 tējk. sezama eļļas, 1 tējk. olīveļļas cepšanai, sāls, pipari.
Pagatavošana.
1. Gatavo maizītes burgeriem. Raugu nedaudz aplej ar ūdeni, liek siltā vietā. Sajauc miltus ar ūdeni, sāli, paprikas pulveri (krāsai), pievieno arī gatavo raugu. Visu sajauc mīklā. Silda krāsni līdz 200 °C temperatūrai. Gatavo nelielas bumbiņas un apkaisa ar sezama sēkliņām, liek uz cepampannas, kurā ieklāts cepampapīrs. Cep 30 minūtes, kamēr kārdinoši zeltainas. Lai maizītes nebūtu pārāk cietas, cepeškrāsnī var likt ugunsizturīgu trauku ar ūdeni un, kad maizītes gatavas, tās var karstas noslēpt šķīvī, apklājot ar maisiņu.
2. Gatavo pildījumu. Sagriež gurķi plānās šķēlītēs. Nomazgā, nosusina un sadala lapiņās salātus. Sagriež maizīšu izmēra laša gabaliņus (ja tas ir svaigs lasis, tad var pirms tam sagriezt šķēlītēs un iesālīt). Mērcei sajauc svaigo sieru ar medu, citrona sulu, kariju, sāli un pipariem. Visu kārtīgi samaisa.
3. Liek kopā burgerus! Katrs rīkojas, kā vēlas, bet var ieteikt sākumā iesmērēt uz pusi sagrieztās bulciņas pamatu ar mērci, uzlikt salātlapiņu vai gurķīti un tad laša gabaliņu. Ieziest ar mērci arī bulciņas augšas pamatni. Ja vēlas, var svaigās bulciņas arī nedaudz apgrauzdēt tosterī vai uz pannas.
4. Gatavo garnējumu. Uz sausas pannas apcep sēnes (ja sasaldētas, iepriekš atkausē). Kad ūdens no sēnēm ir iztvaikojis, pievieno olīveļļu cepšanai. Turpat arī kubiciņos sagrieztu saldo kartupeli vai ķirbi, tāpat sarausta nelielos gabalos kale kāpostus. Visu karsē uz nelielas uguns, kamēr dārzeņi mīkstāki un ērti ēdami. Visu saliek lielā bļodā, pievieno sāli, piparus un pārlej ar sezama eļļu, kas piešķirs piesātinātu riekstainu aromātu (nedrīkst ar to pārcensties).