3.8 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Desmit manieres, kuras vecākiem būtu jāiemāca saviem bērniem

 

pregnant mother with toddler daughter lifestyle by Maria Kovalevskaya on 500px.com

Labas manieres nozīmē to, ka cilvēks ir pieklājīgs, laipns un ciena otru. Daudzi to uzskata par pašsaprotamu lietu, bet ir tikpat daudz cilvēku, kas pret to ir vienaldzīgi. Kā cilvēks apgūst manieres? No apkārtējiem! Tieši tāpēc, ja vecāki ir nepieklājīgi, pastāv liela iespēja, ka arī bērns tāds būs. Lai mūsu sabiedrība un ikdiena būtu labāka, zemāk ir apkopotas desmit manieres, kuras vecākiem būtu jāiemāca saviem bērniem.

Teikt „lūdzu” un „paldies”. Šis, šķiet, ir visa pamats. Šķiet pat dīvaini, ja kāds šīs pieklājības manieres ignorē.

Teikt „atvainojiet”. Cilvēkiem nepatīk, ja kāds traucē viņus un „ienāk” viņu privātajā telpā bez brīdinājuma. Tieši šī frāze ļoti labi iedarbojas un palīdz cilvēkam sagatavoties notiekošajam. Tā nav tikai pieklājība. Tā ir arī cieņa pret otru cilvēku.

Iemācīt nepārtraukt. Pārtraukt, kad kāds mēģina runāt, tiek uzskatīta par lielu nepieklājību un necieņu. Iemāci savam bērnam to, ka, kamēr kāds runā, viņam ir jāklausās. Aktīva klausīšanās, diemžēl, nav diez ko izplatīta mūsdienu „skaties uz mani” sabiedrībā.

Iemācīt pateicības nozīmi. Vienkāršs paldies, kad saņem dāvanu, vai pateicības kartītes nosūtīšana ir pavisam pietiekami. Tāpat ir jāiemāca novērtēt to, kas bērnam dots (bet tas, kad viņš jau paaugas).

Iemācīt labas higiēnas nozīmi. Nē, nekas nav jāpārspīlē. Ir tikai jāpaskaidro, piemēram, ka „klepojot ir jāaizsedz mute” vai „pēc tualetes apmeklējuma jānomazgā rokas”.

Iemācīt pamata „galda manieres”. Nespēlējies ar ēdienu, neliec elkoņus uz galda, neliecies pāri galdam, lai kaut ko paņemtu, neaizej no galda,par to neatvainojoties utt.

Iemāci pieturēt durvis. Ja aiz tevis kāds nāk iekšā, pieturi durvis, lai tās neaizcērtas cilvēka deguna priekšā. Ja tu redzi, ka cilvēkam ir aizņemtas rokas, atver viņam durvis. Vecākus cilvēkus un sievietes palaid pa priekšu…

Iemāci atbildēt uz jautājumiem. Bērniem ir grūti noturēt savu uzmanību, un tas nāk ar laiku. Taču vērtīgi būtu atgādināt, ka, ja pieaugušais uzdod jautājumu, tad uz to ir jāatbild. Parādi to, ka uzmanība, disciplīna un cieņa ir ļoti svarīga. Runājot par to…

Iemāci, ka ir jāciena vecāki cilvēki, skolotāji un sabiedrībā svarīgi cilvēki. Tas vienkārši ir jāiemāca un jāpaskaidro. Iemāci, ka, ja stundas laikā gribas kaut ko teikt, ir jāpaceļ roka; policisti, šoferi, ārsti, pārdevēji un citi sabiedrībā sastopami darbinieki ir jāsveicina un jāciena.

Iemāci tīrības nozīmi. Vai nu tā ir istabas mazgāšana, rotaļlietu sakārtošana kastē, galda novākšana pēc vakariņām, trauku nomazgāšana, bērnam ir jāzina, ka tīrībai ir nozīme.

 

Avots: Powerofpositivity.com

 

1 KOMENTĀRS

  1. Paldies! Tas tiešām jāmāca bērniem kā 10 baušļi. Taču mūsu sabiedrībā bieži vien šīs lietas ir jāiemāca vecākiem. Skumji, bet faksts.

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.