5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Svarīgi: Lielākā kļūda, ko vecāki pieļauj, audzinot dēlus

 

Little boy in mothers arms, sunny day by the water by Jozef Polc on 500px.com

Pasaulē valda uzskats, ka puikas ir jāaudzina stingrāk nekā meitenes. Taču patiesībā tā nav. Pret puisīšiem viņu dzīves pirmajos gados ir jāizturas maigāk un uzmanīgāk nekā pret meitenēm. Kāpēc tā?

Neiropsihoanalītiķis Alans Šors (Allan Schore) veica pētījumu, kurā atklāja, ka puišiem labā smadzeņu puslode attīstās lēnāk nekā meitenēm. Tā dēļ puišiem ir vājāka uztvere pret apkārtējām skaņām un cilvēkiem, viņi ir vieglāk aizkaitināmi, kaprīzi un grūtāk pārvar stresu. Tāpat nepietiekami liels kontakts ar māti noved pie paaugstinātas uzudinātības, kas ietekmē cilvēka paškontroli un socializēšanās spējas.

Ko speciālists iesaka?

Nevajag uzreiz pēc dzimšanas nošķirt bērnu no mātes. Tas ir stress visiem bērniem, bet puisīšiem tas ir īpaši kaitīgs (jo paaugstinās kortizola līmenis). Ja šī hormona līmenis ilgāku laiku ir paaugstināts, tas var negatīvi ietekmēt turpmāko bērna smadzeņu attīstību un veselību.

Pavadi ar bērnu visu bērna kopšanas atvaļinājumu (vai vismaz gadu), jo šajā vecumā bērns ir īpaši viegli ievainojams.

Pirmajos dzīves gados neesi pret bērnu pārāk skarba. Pasargā viņu no lieka stresa, esi pacietīga pret negatīvo emociju izpausmēm. Nevajag aizliegt viņam raudāt, nekaunini par to un nepamet vienu raudāšanas brīdī. Biežāk apskauj un bučo viņu.

 

Avots: Adme.ru

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.