15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Tas ir maratons, nevis sprints: 10 soļi uz veiksmīga biznesa izveidošanu

 

Woman writing contact list from phone into business agenda by Igor Stevanovic on 500px.com

Sets Goldmans un Gerijs Neilbuffs uzbūvēja kompāniju ‘’HonestTea’’no nulles līdz $100 miljonu vērtam uzņēmumam. Abi uzņēmēji dalās ar ieteikumiem un padomiem, kā sākt un kas ir jāņem vērā, biznesa veidošanas procesā. Viņi arī ir sarakstījuši grāmatu ‘’Missionin A Bottle’’, kur tos var izlasīt sīkāk.

  1. ‘’Būvē to, kam pats tici – šis ir pirmais solis, lai uzbūvētu veiksmīgu zīmolu.’’

Goldmans un Neillbufs piemin kādu situāciju, lai paskaidrotu šo ieteikumu. Dienas beigās, kad sēdi viens pats tumšā istabā un centies saprast, kāpēc tavs uzņēmums nav sekmīgs un lēnām tiecas sabrukt, motivācija turpināt ir ticība. Ticība savam mērķim un spēkiem – tā neļaus padoties!

  1. ‘’Netiecies pēc 10% progresa. Veido savu produktu radikāli specifisku un atšķirīgu!’’

Jā, – mūsdienu sabiedrībā, mēs nepārtraukti veidojam iespaidīgus projektus un produktus un tas notiek tieši caur uzņēmējdarbību. Tava ideja, tāpat ka HonestTea, no sākuma ir oriģināla un nevienam nepazīstama, bet vēlāk tas mainās. Mēs dzīvojam arī tādā gadsimtā, kurā eksistē biznesi: ‘’o, es daru to pašu!’’

Domā radoši, meklē to, ar ko tavs uzņēmums un ideja, būs radikāla un pilnīgi atšķirīga no jau esošajām. 

  1. ‘’Esi gatava pakaļdarinājumiem. Neveido savu biznesu, ja nespēj rēķināties ar tava produkta imitēšanu.’’

Ja tava ideja ir patiešām radikāla un atšķirīga, esi gatava, ka jau pēc neilga laika, tā var tikt nokopēta. Kā tu tiksi galā ar šo konkurenci? Kā rīkosies? Tie var būt gan lieli, veiksmīgi uzņēmēji vai mazi, nemanāmi kolēģi – tam nav nozīmes. Atbilde ir – nepārtraukta inovācija un jaunu ideju veidošana!

Lai gan, otra opcija ir iet HonestTea pēdās – sadraudzēties ar kādu no kopijām un ļaut tiem nopirkt tavu uzņēmumu.

  1. ‘’Izveido enerģijas un naudas rezerves sliktākiem laikiem un neveiksmēm!’’

Lielisks padoms, bet vai tas vienmēr ir tik vienkārši realizējams? Kurai, tikko dibinātai kompānija, ir pilnas kabatas ar naudas rezervēm?

Bet, Goldmanam un Neillbufam ir taisnība. Nauda ir jātērē ļoti prātīgi un jāietaupa pie katras izdevības. Bez neveiksmēm neiztikt, tāpēc ir labi, ja kaut kur ir atrodams neliels resursu glābiņš.

  1. ‘’Neatlaid vadības grožus, līdz pat brīdim, kad kompānija sāk konstanti pelnīt!’’

Dažu kompāniju vadītāji, ir ar mieru atdot kontroli kāda cita rokās, apmaiņā saņemot augstu kapitālu vai ienākumus, bet es neesmu viens no tiem. Nostādot kādu citu pie vadības pults, tu riskē ar galvenās idejas un motivācijas zudumu, kas oriģināli vedināja uz firmas izveidošanu.

HonestTea pieņēma ziedojumus jau no paša sākuma, bet, neatkarīgi no tā, Goldmans un Neillbafs vadību saglabāja. Viņi joprojām var papildināt savu vīziju, bet boss to var arī aizliegt.

  1. ‘’Neielaidies kompromisos, kad runa ir par nopietnām lietām. Veido kompromisu ar visu pārējo!’’

Vīzija. Mērķis. Ideja. Vērtības. Pieturies pie sava galvenā mērķa un nekādā gadījumā nemaini to, ja kāds cits saka, ka vajag. Toties, sapratne un spēja uzklausīt padomus, šo mērķu un vērtību sasniegšanā, ir ļoti svarīga.

Nevajag pilnībā ziedoties citu idejām; ir nepieciešams atrast robežas.

  1. ‘’Izdomā, kā sasniegt savus mērķus, ar minimālu budžetu un dali skaitli uz pusēm!’’

Jā, šis noteikti jau ir dzirdēts, tas izmaksās divreiz vairāk nekā esi iedomājies un aizņems divreiz vairāk laiku, kā plānoji. Ieteikums ir izplānot budžetu jau pirmajā dienā. Nekādu elegantu biroju vai krāsainu brošūru.

Noslēpums ir palikt dzīvam un izturēt līdz vīzija sasniegusi globālo tirgu. Pārmērīgi tēriņi novedīs līdz ātram bankrotam.

  1. ‘’Šis ir maratons, nevis sprints!’’

Viens no galvenajiem nosacījumiem. Lai arī kā gribētos visu veiksmīgi un žigli, der atcerēties, ka arī Everestā nevar uzkāpt, ievērojot 3 vienkāršus soļus: 1) izdomāt, ko vēlies, 2) aizlidot uz Nepālu nākamajā dienā un 3) uzskriet kalna galotnē.

Veido sistēmu no maziem soļiem, lai viens ir savienots ar otru un veidojas ķēdes reakcija.

  1. ‘’Rūpējies par ģimeni, personīgo un garīgo veselību. (Ja katru dienu nesanāk būt laimīgam un smieties – maini kaut ko!) ‘’

Iedomājies scenāriju uz veiksmīgu uzņēmumu: darbs 18 stundas dienā, nekādas atelpas, 5 gadus no vietas. Taisnība? Nē, tā nav! Goldmana domas par šo ir: pietiekoši ticēt saviem spēkiem un turēties pie personīgas un garīgas stabilitātes.

Uzskats, ka jāignorē ģimene, jānododas darbam un jāignorē sava veselība ir pilnīgi aplams. Izvairies no tā!

  1. ‘’Būvē savu uzņēmumu un vīziju tā, it kā tu zinātu, ka tev tas piederēs līdz mūža beigām!’’

Vai tu kādu dienu pārdosi savu uzņēmumu? Iespējams. Vai tas ir iemesls, kāpēc to sāki? Noteikti nē. Kad uzņēmums tiek būvēts, vadoties pēc personīgas motivācijas un iedvesmas, ir labi par to domāt ilgtermiņā. Tie, kuri redz savu vīziju tikai uz īsu brīdi, ļoti reti sasniedz virsotnes.

 

Saglabā un atceries šos 10 ieteikumus, dzīvo ar tiem ik dienu un tici saviem spēkiem! Varbūt tieši tad, tev izdosies būt tikpat veiksmīgam, kā Golmanam un Neillbafam!

 

Avots: Forbes.com

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.