8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kāpēc ir tik slikti būt labam un, kā ar to cīnīties?

 

 

Cik bieži tu palaid kādu ārpus rindas, aizved kolēģi, kur viņam vajag un pavadi laiku ar cilvēkiem, kuri tev nav interesanti? Vēlmē pārmērīgi izdabāt, būt labam visiem nav nekā laba. Kāpēc ir tik slikti būt labam un kā ar to cīnīties.

Līdz izdabāšanai visiem viens solis

Mēs labi izturamies pret citiem cilvēkiem, lai viņi tāpat izturētos pret mums. Mēs cenšamies izprast citu jūtas, lai viņi saprastu mūsējās. Mēs gribam iepatikties citiem, mēs vēlamies, lai viņi zinātu, ka mēs esam labi cilvēki. Lai gan tas izklausās cēli, faktiski šāda vēlme ir īsta narcisma iezīme. Mēs vēlamies patikt pat tiem cilvēkiem, kuri mums ir vienaldzīgi un kuriem esam vienaldzīgi mēs.

Šis pārmērīgais draudzīgums savukārt noved pie pārmērīgas izdabāšanas. Jūs piekrītat kaut ko izdarīt pat tad, ja jums nav laika; pavadīt laiku kopā ar tiem, kas jums nepatīk, tērēt laiku tam, kas jums nav vajadzīgs. Un tas tāpēc, lai būtu savu tuvinieku un sabiedrības pieņemts, nevis ar vēlmi patiesi kādam palīdzēt.

Cīņā par visu apkārtējo mīlestību esi nelaimīgs, jo rīkojies pretēji savām patiesajām vēlmēm. Tu apzināti nonāc stresa situācijā, nervozē, saproti, ka tevi izmanto un sajūties kā vājš bezrakstura cilvēks. Tu nemaz nezini, ko pats vēlies, jo visu savu laiku pavadi, mēģinot uzminēt, un izpildīt radu, draugu, kolēģu vai pat nepazīstamu cilvēku vēlmes.

Kāpēc izdabāšana citiem ir slikta

Labi cilvēki aizkaitina apkārtējos. Lai cik savādi nebūtu, mums nepatīk tie, kuri cenšas mums izdabāt, izpatikt. Atceries, kā tu juties domājot par “pareizo” draudzeni – viņa ir gudra, skaista, veiksmīga. Viss viņai ir labi – gan mājās, gan darbā, gan draugu lokā. Viņa visu paspēj un vēl dāsni piedāvā tev savu palīdzību. Kā mīlēt to, uz kuras fona tu vienkārši nobāli?

Iztapība nepiešķir tev plus punktus ne attiecībās ar draugiem, ne mājās vai darbā. Draugi un ģimene tevi bezdievīgi izmanto, kolēģi uzskata par vientiesi un vājo posmu. Nevienu neieinteresē tavas domas, visi uztver tavus labos žestus kā kaut ko pašsaprotamu. Tu pārsteigts pamani, ka apkārtējie augstāk novērtē tos cilvēkus, kuri neizceļas ar labvēlību un labas gribas žestus izrāda izņēmuma gadījumos. Atšķirībā no tevis, no viņiem baidās, viņus uzklausa un ciena, nevis banāli izmanto kā tevi.

Kā pārvarēt vēlmi izpatikt visiem

Saproti, ka tu nevari patikt ikvienam un jebkurā situācijā. Ja gribi ar kādu sadraudzēties, tev jāpieņem arī doma, ka tev vispār var nebūt draugu. Pamatē vēlmei visiem izpatikt ir bailes būt sliktākam nekā citi, kuriem ir daudz draugu. Palīdzot pa labi un pa kreisi, tu mēģini pierādīt citiem, ka arī vari kaut kam noderēt.

  1. vingrinājums. Met izaicinājumu

Piestrādā, lai, komunicējot ar citiem, tu uzreiz nepiekristu visam. Kā likums, tie, kuri cenšas visiem izpatikt, automātiski piekrīt sarunu biedra viedoklim. Bet vajadzētu darīt gluži pretēji – vingrināties domstarpībās. Pavingrinies aizstāvēt savu atšķirīgo viedokli un pēc kāda laika ievērosi, ka kļūst vieglāk komunicēt ar kolēģiem, draugiem un ģimenes locekļiem. Izdabātājam mazākās domstarpības ar kādu ir liels sasniegums.

  1. vingrinājums. Izvēlies vārdus

Nelieto vārdus, kas slavē sarunbiedru un pazemo tevi. Pārstāj nemitīgi atvainoties, jo īpaši tajos gadījumos, kad nav, par ko lūgt piedošanu. Ja tev pateicas par sniegto pakalpojumu vai paveikto darbu, nesaki: “Nav par ko!”, “Vienmēr laipni!” “Palīdzēšu jebkurā laikā”. Ticiet man, vārds “Lūdzu!” būs tev īsts sasniegums. Tava pārliecinātība par sevi pieaugs ar katru dienu.

  1. vingrinājums. Zini, ka nevienam nav daļas gar tevi

Atceries – kamēr tu uztraucies un vēlies kādam iepatikties, šis kāds ir aizņemts ar ko citu – ar sevi. Nepiešķir pārāk lielu nozīmi saskarsmei, nepārcenties vēlmē izdabāt vai iepatikties. Atslābinies un dzīvo sev par prieku – labākajā šī vārda nozīmē. Nevienam nav daļas gar tevi.

Un, visbeidzot: saglabā līdzsvaru starp laipnību un pieklājību, nevienam un nekad neupurējies. Lai būtu stimuls strādāt ar sevi, neaizmirsti dalīties ar saviem panākumiem raksta komentāros.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.