8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Izdegšanas sindroms – kā ar to tikt galā?

 

Businesswoman sleeping with pillow on office floor by Caia Images on 500px.com

“Izdegt” darbā var arī pēc pāris mēnešiem. Entuziasms, kas bija sākumā, pārvērtās par fizisku un emocionālu nogurumu. Sliktākais ir tas, ka izdegšanas sindroms ietekmē visas dzīves jomas – mazinās darba spējas, tu esi viegli aizkaitināma un nespēj rast atbildes, kuras parasti tev ir acu priekšā.

Kāpēc cilvēks izdeg?

Vidēji cilvēks strādā aptuveni 40 stundas nedēļā. Kad viss tas laiks tiek pavadīts vienā vietā, izdegt ir ļoti viegli. Kādi ir biežākie izdegšanas iemesli? Vienveidīgs darbs, zems atalgojums, liela darba slodze, pastāvīga uzturēšanās vienā vietā, karjeras izaugsmes trūkums, komunikācijas trūkums – tas viss var veicināt izdegšanu. Svarīgi ir saprast un pieņemt šos iemeslus, lai varētu sevi “izārstēt”.

Nekādā gadījumā nevajag slēpt izdegšanas faktu. Tā tu tikai riskē ar savu veselību. Protams, tev nav visai pasaulei par to jāpaziņo, bet noteikti ir jāatrod vismaz viens cilvēks, kam tu par to vari pastāstīt.

Ārstēšanās plāns

-Uzstādi mērķi un turies pie tā

Paraugies uz saviem esošajiem mērķiem. Iespējams, tev ir pārāk daudz darbu, kuri prasa koncentrēšanos. Daudz svarīgāk ir izsijāt un saprast, kuras lietas ir pašas svarīgākās. Iespējams tas, kas bija svarīgs pirms diviem gadiem, tagad tāds vairs nav.

Aktivitāte vairo aktivitāti. Kad tu uzņemies daudz darbu, dzīve tev dod vēl vairāk. Tad arī var sanākt izdegt un nespēt visu saturēt kopā. Apstājies un rūpīgi izvērtē, kas pašlaik ir prioritāte.

-Kārtīgi izgulies

Nav izslēgts, ka darbs līdz vēlam vakaram tev ir šķitis kā produktivitātes rādītājs. Patiesībā tas vairāk kaitē, nekā palīdz. Izgulies – tā tu labāk spēsi risināt problēmas. Tā vietā, lai asi reaģētu, izstrādā plānu un maini savu darba stilu. Ej gulēt agri un mosties agrāk par visiem!

-Neignorē pārtraukumus darbā

Atvaļinājums palīdz laicīgi tikt vaļā no stresa. Tāpat arī pusdienu pārtraukumi un pīppauzes. Pārtraukumu pavadi vienatnē, ja iespējams, mierā un klusumā. Noliec malā telefonu un velti tās 10-15 minūtes tikai sev. Arī īsie pārtraukumi palīdz “restartēt” smadzenes un sākt visu no jauna.

 

Avots: Mirkrasoty.life

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.