2.9 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

Atceries par vientuļajiem kaimiņiem! 5 vienkārši veidi, kā padarīt vecos ļaudis priecīgākus

 

Atbrīvot vecākus cilvēkus no uzmācīgās vientulības, ļaut viņiem sajusties vajadzīgiem un priecīgiem var katrs. Galvenais – neatliec šo domu uz vēlāku laiku.

Vientulības sajūta senioriem rodas tad, kad viņš cieš zaudējumus, kas seko cits citam – veselība, draugi, ierastie ienākumi un iespējas. Vientulība pastiprinās tad, kad notiek piespiedu izolēšanās no apkārtējās pasaules: cilvēks slimo, zaudē spēju kustēties, mazāk pamet māju un gandrīz visu laiku pavada viens pats. Taču ir daži vienkārši veidi, kā tu varētu palīdzēt uz brīdi to mainīt!

Klausies

Un nekad nedusmojies, ja vecītis jau desmito reizi stāsta vienu un to pašu stāstu. Vecumā cilvēki aizmirst, kas notika pagājušajā nedēļā, bet labi atceras to, ko mēdza darīt jaunībā.

Vēl vecvecāki zina par tavu ģimeni tādas lietas, kuras neviens cits tev nepastāstīs. To visu tu sapratīsi tikai tad, ja ieklausīsies. Uzdod jautājumus, pārjautā un precizē. Izrādi interesi. Iespējams, ka tava vecmāmiņa atzīsies, ka viņai agrāk patika gleznot. Palūdz viņu kaut ko tev uzgleznot!

Iemāci kaut ko jaunu

Ja tu dzīvo tālu, bet ir iespēja iemācīt vecvecākiem darboties ar datoru vai mobilo telefonu, tad izdari to! Tad jūs varēsiet kontaktēties biežāk un arī viņiem dzīve kļūs nedaudz interesantāka.

Runā

Stāsti par savu ikdienas dzīvi. Esi pamanījusi to, ka pat mazpazīstama kaimiņiene jautā, kā tev iet? Veciem cilvēkiem ir svarīgi būt iesaistītiem jauno cilvēku dzīvē, tāpēc nevajag viņus atraidīt. Pastāsti, kā tev iet darbā, ko ēdi vakariņās, kur biji ekskursijā. Ja ir iespēja, parādi arī bildes. Un nekautrējies izteikt pateicības un uzmundrinājuma vārdus!

Palīdzi ikdienas darbos

Un negaidi, kad tev lūgs to darīt. Tu redzi, ka omītei ir grūti aizsniegt burkas no augšējā plaukta? Izdari to viņas vietā! Redzi, ka grīda kādu laiku nav mazgāta? Izdari to viņas vietā! Aizej uz veikalu vai aptieku, palīdzi arī dārza darbos. Tikai, galvenais, nepārcenties! Lai cilvēks nesajūtas galīgi bezspēcīgs vai nesāk domāt, ka tu viņu par tādu uzskati.

Ja tavi vecvecāki vēl ir fiziski aktīvi un neiebilst doties pastaigā, dodieties kopā!

Seko līdzi veselībai

Bieži notiek tā, ka radi līdz pēdējam brīdim klusē par to, kas viņus satrauc, jo negrib sūdzēties un izskatīties bezpalīdzīgi. Diemžēl, šāda klusēšana noved pie trakākajām sekām.

Esi vērīga pret veciem ļaudīm, jo daudzas likstas ir pamanāmas tāpat. Vienmēr interesējies par viņu veselību, taču bez pārspīlējuma, citādi viņi vispār neko nestāstīs.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.