6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Iemesli, kāpēc cilvēki nav gatavi mainīt savu dzīvi

 

Kāpēc ar vienkāršu vēlēšanos mainīties nav gana? Cilvēki gadiem ilgi stāsta par savām bēdām un problēmām, bet tāpat turpina sēdēt uz vietas un dejot ar tiem pašiem grābekļiem. Un palīdzēt viņiem neizdodas. Sanāk, ka sūdzēšanās bija tikai sūdzēšanās, un mainīt dzīvi neviens negrasās. Kāpēc tā?

RESURSU TRŪKUMS

Lai ielaistu savā dzīvē pārmaiņas, vajag ne tikai rast sevī spēku, bet arī psiholoģiski nobriest. Ir grūti noskaņoties pārmaiņām, kad iekšēji nav gatavības, kura palīdzētu kustēties uz priekšu. Tāpēc labāk pārstāt pārmest cilvēkam pasivitāti un dot viņam laiku sakārtot domas, plānus un atrast iekšējo spēku.

SLĒPTAIS IZDEVĪGUMS

Mēdz būt arī tā, ka cilvēka negatīvā situācijā patiesībā sniedz viņam labumu. Jā, viss ir slikti, bet tas ļauj viņam saņemt apkārtējo žēlumu un rūpes, finansiālu un morālu atbalstu. Kad viss sāks mainīties uz labo pusi, šie patīkamie bonusi zudīs.

ZEMAPZIŅAS NEGATĪVISMS

Ir grūti spert pirmos soļus pozitīvu pārmaiņu virzienā, kad neredzi kopējo ainu. Šķiet, ka viss ir slikti un būs tikai sliktāk. Cilvēkiem ar negatīvo domāšanu ir bail no pārmaiņām, tāpēc arī ir bail doties uz priekšu.

IERADUMS BŪT PAR UPURI

Vēl viens iemesls, kāpēc cilvēki nemainās – viņi nezina, ka dzīvo slikti, jo viņiem tā ir ierasta lietas. Ja cilvēks jau kopš bērnības ir audzis netīrumos un trūkumā un ir pieradis lūgt pēc palīdzības, viņš nesaskata tajā neko šausmīgu. Ja bērnībā viņu sita un pazemoja, tad agresija no partnera puses šķiet pieņemama. Šim cilvēkam nav bijis citādas dzīves piemērs.

ATBALSTA TRŪKUMS

Mēdz būt tā, ka viņš grib visu mainīt, sauc pēc palīdzības, bet viņu neviens nedzird. Cilvēki to vien dara, ka dod padomus, māca dzīvot vai apvaino. Bet viņam ir vajadzīgs pretējais – lai viņu uzklausa, saprot un pieņem, palīdz spert pirmo soli.

SLINKUMS UN AKLA TICĪBA BRĪNUMAM

Priekš kam iespringt un tērēt spēkus, ja var vienkārši pagaidīt, kamēr situācija pati atrisināsies? Lai visu atrisina laiks, lai citi domā un dara, bet viņš gaidīs brīnumu. Šādi cilvēki baidās ietekmēt savu dzīvi, vēlas paļauties uz veiksmi, Dievu vai likteni.

Pajautā cilvēkam, vai viņš ir gatavs kaut ko mainīt savā dzīvē un meklēt kompromisus. Ja viņš atsakās no atbildības, atraida patstāvīgās izvēles iespēju, visticamāk, centieni palīdzēt kaitēs jums abiem. Neveiksmes gadījumā vainīgs paliks tieši tas, kurš vēlējās palīdzēt.

Nav visiem jāuzbāžas ar savu palīdzību. Kad cilvēki būs gatavi, viņi paši tevi pasauks. Bet pagaidām saudzē spēkus. Labāk ir nedarīt neko, nekā saņemt pārmetumus par dāvanām, kuras cilvēks savā muļķa prātā nespēja novērtēt.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.