7.2 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Hronisks melis – kā tādu atpazīt?

 

Fakts, protams, nav patīkams, bet ap mums ir daudz meļu. Arī hronisku. Viņi pamanās melot par jebko, pat mazākajām lietām. Jebkurā situācijā tādiem uzticēties ir vienkārši bīstami, jo viņu gadījumā atšķirt melus no patiesības ir gandrīz neiespējami. Tači tu var orientēties pēc frāzēm, kuras viņi biežāk izmanto. Portāls „Flytothesky” ir sagatavojis veselu sarakstu.

Viņi biežāk saka „viņš, viņa, viņi, mēs”, nevis „es”

„Es” izmantošana nozīmē pārliecību un atbildību, tāpēc meļi parasti izvairās no šī vārda. Viņu leksikā ir maz teikumu, kuri ietver vārdu „es”, maz vārdu „piemēram” un „bet”, daudz negatīvu emociju (skumjas, izmisums, dusmas, naids).

Viņi izmanto frāzes „godīgi sakot”, „ja godīgi”, „taisnību sakot”

Meļi izmanto šīs frāzes, lai apstiprinātu faktu, ko viss, ko viņi saka, ir patiesība. Protams, tie ir melu, bet pārliecinošie vārdi var likt tev noticēt. Faktiski tās ir aizsargfrāzes, ar kuru palīdzību meļi manipulē un pastiprina savus apgalvojumus.

Viņi sniedz īsas atbildes, noliedz sliktu rīcību un attaisnojas

Ja tu uzdod melim jautājumus, viņi uzreiz ieņem aizsargpozīciju. Viņi noliedz jebkādas savas negatīvās rīcības un attaisno savus vārdus un rīcību, pat, ja tu nekad neesi viņu vainojusi vai apšaubījusi. Melis jūtas vainīgs, tāpēc sniedz īsas atbildes un aizsargājas.

Viņi saka „es vienmēr” vai „es nekad”

Padomā, ko tu absolūti vienmēr vai absolūti nekad dari vai nedari. Visi mēs ik pa laikam atkāpjamies no šīs „programmas”. Melis gan šādas frāzes iekļauj savos monologos, lai izklausītos kategoriskāks un pārliecinātāks.

Viņi stāsta pārāk daudz detaļu

Katram melim pastāvīgi ir sagatavoti labi pārdomāti meli ar daudzām detaļām. Viņš stāstīs visu līdz smalkākajai detaļai, lai savu stāstu padarītu maksimāli reālistisku. Ja tas ir pārāk raibs un pārbagāts, tad, visticamāk, tam ir maz kopīga ar patiesību.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.