-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Kā pareizi dot bērnam kabatas naudu – 5 svarīgi noteikumi

 

Liela daļa bērnu pirmo kabatas naudu saņem 7-8 gadu vecumā, kad saskaras ar patstāvību skolas dzīvē. Taču, sniedzot pirmo personīgo naudu, vecāki mēdz pieļaut vairākas kļūdas. Kā rīkoties, lai bērns iemācītos novērtēt naudas vērtību un prastu to izmantot?

Izsniedz naudu apzināti

Dot mazu summu ar stingru “tas tev bulciņai ēdnīcā” nav visai prātīgi. Tādā gadījumā bērnam netiek dota iespēja pašam izlemt, kā rīkoties ar savu naudu un kā apmierināt savas vajadzības. Taču, kādēļ kabatas nauda tiek dota? Tieši tā, lai bērns iemācītos pats plānot savus tēriņus, izvērtēt prioritātes un krāt.

Labāk apsēdies bērnam blakus, un kopā parēķiniet, cik daudz naudas viņam rīt vajadzēs un kādam nolūkam. Tādas sarunas veidā tu ar bērnu noskaidrosi, ka viņa kabatas nauda ietver sevī veselu sarakstu izdevumu:

Nepieciešamie – piemēram, autobusa biļete, pusdienas skolā, jaunu pildspalvu iegāde utt.

Papildus – tēriņi, kas nav obligāti, bet sagādā prieku: tā var būt bulciņa skolas kafejnīcā, pildspalva, kas ir skaistāka par parasto, jauns penālis.

Uzkrājumi – arī šis ir svarīgs punkts. Katrs bērns sapņo par kādu dārgāku rotaļlietu: jaunu lelli, skrituļdēli, futbolbumbu. Ar uzkrājumu piemēru var bērnam paskaidrot, kā sasniegt mērķus un kā var paātrināt to sasniegšanu, ja viņš sāks taupīt.

Izsniedz kabatas naudu reizi nedēļā vai mēnesī

Viens no labākajiem veidiem, kā iemācīt bērnam plānot savu budžetu – izsniegt kabatas naudu nevis katru dienu, bet reizi nedēļā vai vēl labāk – mēnesī.

Saņemot konkrētu summu nedēļai, bērnam ir patstāvīgi jāizplāno prioritātes un tēriņi tā, lai pietiktu visam. Nesatraucies, ja bērns iztērē visu naudu agrāk, nekā bija plānots. Tā ar daudziem notiek. Bērni tikai mācās apieties ar naudu, tāpēc no kļūdām nav pasargāts neviens. Galvenais ir nedot vairāk par to, kas jau ir iedots. Pa pāris “tukšajām” dienām nekas slikts nenotiks, toties tā būs laba mācība.

Ja nu bērnam ir nepieciešama papildus nauda obligātajiem tēriņiem, var rīkoties šādi: iedod viņam nepieciešamo summu kā aizdevumu. Neaizmirsti atgādināt, ka atskaitīsi to no nākamās kabatas naudas.

Svarīgi – vienmēr centies izsniegt to vienā un tajā pašā dienā (gluži kā algu), lai nesajauktu prātu un aprēķinus gan sev, gan bērnam.

Parādi naudas vērtību

No sākuma bērni kabatas naudu saņem “tāpat vien”. Taču, jo vecāks viņš kļūst, jo svarīgāk ir ieviest viņā konkrētu domu: budžeta plānošana ir iespēja, kura ir atkarīga no paša bērna.

Piemēram, piedevām tam, kas viņam jau tiek izsniegts, tu vari piedāvāt iespēju piepelnīties. Piemēram, ja viņš palīdz mājas darbos (bet tikai tajos, kas jau neietilpst viņa ikdienas pienākumos). Savas istabas uzkopšana netiek apmaksāta, bet, ja viņš iztīrīs vannasistabu vai virtuvi, to atlīdzināt var.

Tu vari izvēlēties jebkādus nosacījumus, taču ir svarīgi tos kārtīgi izrunāt ar visām iesaistītajām pusēm. Tas bērnam parādīs, ka nauda “nekrīt no gaisa” un ka tā ir jānopelna.

Rādi piemēru

“Neaudzini bērnus, jo viņi tāpat līdzināsies tev. Audzini sevi”

Vecāku piemērs – viens no labākajiem veidiem, kā iemācīt bērnam rīkoties ar naudu. Lai viņi redz, ka tu sadali algu pa izdevumu kategorijām: apmaksā rēķinus, atvēli konkrētu rummu pārtikai un apģērbam, kaut ko pārliec uzkrājumos utt.

Atbalsti labdarību

Daļu savas kabatas naudas bērns var noziedot, ja uzskata to par pareizu. No vecāku puses ir tikai jāpievērš uzmanība šai iespējai, jo nereti bērni domā, ka ir pārāk mazi, lai kādam palīdzētu vai piedalītos labdarības projektos.

Labdarība palīdz attīstīt sociālo atbildību, un tā vairo kopējo bērna atbildības sajūtu. Nākotnē tas pozitīvi atsauksies gan uz pieauguša bērna finansiālo dzīvi, gan personību.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.