5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Ieteikumi, kā izaudzināt par sevi pārliecinātu bērnu

 

Pašpārliecinātība ir viena no lielākajām dāvanām, ko vecāki var dāvāt saviem bērniem. Psihologi apgalvo, ka par sevi nepārliecināts bērns negribīgi apgūs jauno un sarežģīto, jo baidīsies no neveiksmes vai citu vilšanās. Tas var novest pie nelaimīgas dzīves. Lai no tā izvairītos, ir vērts pieturēties pie dažiem padomiem:

Novērtē bērna pūles, neatkarīgi no tā, vai viņš zaudē vai uzvar. Kad mēs augam, ceļojums pretīm mērķim ir svarīgāks, nekā tā sasniegšana. Tāpēc izsaki viņam uzslavu pat tad, ja mērķi tomēr nav izdevies sasniegt.

Mudini viņu darīt to, kas viņam interesē. Liec bērnam manīt, ka tu atbalsti viņa vēlmes, bet neizdari spiedienu.

Ļauj viņam patstāvīgi risināt problēmas. Ja tu viņa vietā visu dari, viņš nekad neiemācīsies attīstīt savas spējas vai pārliecību par patstāvīgu problēmu risināšanu. Piemēram, ja viņš skolā dabūja sliktu atzīmi, ļauj viņam pašam nonākt līdz tās izlabošanai.

Ļauj viņam uzvesties atbilstoši savam vecumam. Negaidi, ka tavs bērns uzvedīsies kā pieaugušais. Kad bērns jūt, ka ģimenē ir pieņemama tikai tāda uzvedība, kāda ir vecākiem, viņā rodas vēlme attīstīties un rīkoties citādāk.

Stimulē viņa ziņkāri. Dažkārt nebeidzamie bērna jautājuma plūdi var nogurdināt, bet nevajadzētu no tā izvairīties. Uzdot jautājumus ir veselīgs treniņš bērna attīstībā. Tas palīdz viņam mācīties ātrāk un labāk.

Liec viņa priekšā jaunus uzdevumus. Parādi bērnam, ka viņš var izpildīt nelielus uzdevumus, lai sasniegtu lielus panākumus, piemēram, braukt ar velosipēdu, neizmantojot papildriteņus. Vecāki var stiprināt uzticību, palielinot bērna atbildību.

Nekritizē viņa paveikto. Nekas nekavēs bērna attīstību tik ļoti, kā kritika. Tu vari bērnam sniegt padomus sakarā ar to, ko viņš dara, bet nekad nesaki, ka viņa darbs ir šausmīgs. Tavs bērns baidīsies no neveiksmes un tā, ka tu sadusmosies vai vilsies viņā, tāpēc nemēģinās neko jaunu.

Iemāci viņam to, ko zini. Tu esi sava bērna varonis, vismaz tik ilgi, kamēr viņš nav izaudzis. Izmanto savas priekšrocības, lai iemācītu viņam to, ko zini tu – par to, kā domāt, rīkoties un runāt dažādās dzīves situācijās. Tavu panākumu vērošana var palīdzēt bērnam kļūt pašpārliecinātākam un viņš var rīkoties tāpat.

Esi autoritāte, bet ne pārāk stingra. Kad vecāki ir pārāk stingri un prasīgi, bērna pārliecība var izgaist. Tas nav tas, ko vecāki vēlas.

Piedāvā viņam savu palīdzību un atbalstu, bet nepārcenties. Pārāk daudz palīdzības var mazināt bērna spējas domāt un rīkoties patstāvīgi.

Neļauj viņam izvairīties no realitātes. Mūsdienās daudz laika tiek pavadīts interneta dzīlēs, tādējādi bērniem zūd realitātes sajūta. Neļauj viņam aizsēdēties datora vai telefona priekšā. Vairo viņa interesi par reāliem notikumiem un cilvēkiem.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.