9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Esmu aizņemts vecāks – kā ikdienā atrast laiku bērnam?

 

Vecāki nereti saskaras ar dilemmu – kā 24 stundas diennaktī sadalīt starp ģimeni un darbu. Tomēr viens ir skaidrs – nevajag rauties uz vairākām pusēm, mēģinot sasniegt kaut kādu ideālu. Jāievēro vien pāris noteikumi, lai visi ģimenē justos apmierināti.

Ļauj izvēlēties

Vaicā mazajam, kas būs tā aktivitāte, ar ko “viņa laikā” vajadzētu nodarboties. Vecākam būtu jāseko bērna norādījumiem. Ja mazais vēlas tevi “sapucēt” ar sejas krāsām vai redzēt tēti dinozaura čībās, vai lūdz dzert tēju kopā ar lellēm, tev vajadzētu respektēt bērna izvēli.

Plāno laiku un aktivitātes

Bērnam ir jāzina, kad vecāks viņam veltīs laiku. Pašiem mazākajiem patīk regularitāte, tad viņi jūtas droši, ka, piemēram, pusstundu pirms gulētiešanas mamma vai tētis ar bērnu spēlēsies vai katru rītu ēdīs kopīgas brokastis. Tāpēc saplāno, cikos un ko varētu darīt. Tāpat arī sagatavojies nākamajai dienai iepriekšējā vakarā – lai rītus padarītu mazāk saspringtus.

Nedari paralēli neko citu

Kopīgo laiku pavadi, koncentrējot uzmanību tikai uz bērnu. Ja spēlējaties, tad spēlējaties – un šajā laikā tu nemazgā traukus un nerunā pa telefonu. Tomēr vari apvienot bērnam nozīmīgas aktivitātes, piemēram, pastaigu svaigā gaisā ar pagalma spēlēm

 

Izmanto ikdienas darbus kā iespēju būt kopā

Labs veids, kā pavadīt laiku kopā, ir iesaistīt bērnu dažādos mājas darbos un uzdot pienākumus. Piemēram, kopā pagatavot vienkāršas vakariņas vai sakārtot istabu. Rudenī varat grābt lapas, vākt ābolus, ziemā – nošķūrēt sniegu, pavasarī – veikt lielo mantu revīziju un tīrīt māju, savukārt vasarā – apliet puķes, nolasīt ogu ražu. Varat darīt jebko, tikai dariet to kopā!

Padomā par bērnu pat savas prombūtnes laikā 

Ja zini, ka dienu bērns pavadīs bez tevis, parūpējies par maziem pārsteigumiem. Piemēram, zem spilvena noliec kādu pārsteigumu ar jauku vēlējumu dienai vai izkārto mājās līmlapiņas ar mīļām norādēm (“Zobu feja lūdz apēst biezpienu un burkānus”, “Plauktā jauna grāmata Tev”, “Kārbā gardums bērnam, kas kārtīgi ēdis pusdienas” u.tml.).

Bērns jūtas labi tikai tad, ja mamma un tētis ir mierā ar savām izvēlēm, ir dzīvespriecīgi un atpūtušies. Pirmais solis uz harmoniju ģimenē un darbā ir rūpēties par sevi un pieņemt izvēles, kas nerada diskomfortu.

Atceries, jebkurā gadījumā par kvantitāti svarīgāka ir kvalitāte!

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.