1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Psihologi skaidro, kāpēc tik grūti ir aizmirst bijušo

 

Varbūt draugu un paziņu lokā esat kādreiz dzirdējuši atzīšanos – “Es nevaru aizmirst savu bijušo!”. Varbūt jums pašiem ir bijušas grūtības, palaižot vaļā cilvēku, ar ko kādreiz esat bijuši laimīgi. Tomēr, lai cik tas būtu sarežģīti, savas garīgās un fiziskās veselības labad, šis solis ir jāsper. Nemaz nerunājot par jaunām attiecībām. Diez vai cilvēks, kas šobrīd ir jums blakus, priecāsies, ja domās atkal un atkal atgriezīsieties pie bijušā partnera.

Kādēļ cilvēki nespēj aizmirst bijušos? Skaidro psihologi.

1. Neattaisnotās cerības. Jums bija kopīgi plāni, iespējams, pat kopīgs mājdzīvnieks, noteikti sapņojāt par kopīgu māju. Ak, jā, citi jūs sauca par vienu no saskanīgākajiem pāriem. Ir saprotams, ka nav viegli atteikties no sapņiem un nākotnes iecerēm. Tomēr ir jādzīvo tālāk! Pagātne un tās rēgi jāatstāj, dodot vietu jauniem sapņiem un cilvēkiem, ar ko kopā tos īstenot.

2. Nepareizi nospraustas prioritātes. Ja attiecības tiek noliktas pirmajā vietā, protams, ka to izbeigšanās būs teju kā pasaules gals. Vienam no partnerim nekad nevajadzētu būt svarīgākam par otru, jo veselīgās attiecībās abiem ir jābūt līdzvērtīgiem.

3. Nepilnības sajūta. Pēc šķiršanās reizēm cilvēks jūtas nepilnvērtīgs, nemīlams, vientuļš. Taču tam ir jāmēģina tikt pāri. Attiecībām, kas beigušās, ir jāpieliek punkts. Ideāli, ja izdodas izrunāties ar otru iesaistīto cilvēku, taču, ja tas nav iespējams, uzrakstiet bijušajam veltītu vēstuli, bet nenosūtiet to. Kļūs vieglāk!

4. Komforta zona. Ilgstošas attiecības nāk roku rokā ar komforta sajūtu – skaidra ikdienas dzīve, kopīga iepirkšanās, iespējams, kopīgi draugi un vaļasprieki. Tomēr, kā zināms, ir jāizkāpj no savas komforta zonas, lai attīstītos.

5. Emocionāla atkarība. Bieži vien mīlestība tiek jaukta ar emocionālu atkarību. Ja tā ir noticis, tad cilvēks darīs visu, lai saglabātu attiecības. Šāda rīcība mēdz būt izskaidrojama ar neveselīgām bērnu un vecāku attiecībām. Jums ir jātiek galā ar bērnības rēgiem!

6. Nepārliecība par jauno partneri. Ja attiecībās viss nerit gludi, cilvēks atcerēsies savu bijušo, pat salīdzinās. Apskatīs sociālo tīklu aktivitātes. Tas gan neko nedos – drīzāk pretēji – iedzīs depresijā. Tātad problēma ir esošajās, ne bijušajās attiecībās. Un atcerieties – no acīm prom, no sirds laukā.

7. Privātīpašnieciskums. Pat ja neesat kopā, jūs varat izjust greizsirdību pret partnera jauno mīlestību. Bet, ei, viņš vai viņa vairs nav jūsu! Harmoniskās atiecībās ir jācenšas būt mīlošam partnerim, kas dod, nevis pieprasa.

 

Materiāli rakstam pēc ārzemju publikācijām. Autors: Dieviete.lv

 

4 KOMENTĀRI

  1. Interesanti cik tad laikam ir jāpaiet ? jau drīz gads būs, un paliek tikai sliktāk vienkārši gribās nosisties, noriebusies tā superīgā depresīvā drūmā stadija

    • Pēc pieredzes saku, ks ilgam. Absolūti nepiekrītu, ka laiks kaut ko dziedē. Tas notrulina sajūtas un Tu pie tā pierodi tik loti, la tas Tevi vairs nesāpina. Kaut kad.

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.