6.8 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

Kā saglabāt mīlestību? Nomazgājiet kaķi! Plus neliels tests par attiecībām

 

kakis

Mēdz teikt, ka sadzīve, ikdienas pienākumi un rutīna nogalina romantiku, pat mīlestību. Uzturēt un stiprināt attiecības, saglabāt interesi par savu izvēlēto cilvēku var palīdzēt kopīga atpūta, brīvā laika pavadīšana. Iesaka klīniskā psiholoģe Anna Kuzņecova.

Kopīgu atpūtas aktivitāšu lomu attiecībās apstiprina dažādi pētījumi. Piemēram, amerikāņu psihologi norāda, ka starp galvenajiem šķiršanās iemesliem otrajā vietā ir domstarpības par to, kā pavadīt brīvo laiku. Pirmajā vietā – seksuālā disharmonija. Citi pētnieki apgalvo, ka kopīga atpūta ievērojami palielina apmierinātības ar laulību pakāpi. Vai tiešām kopīga atpūta palīdz saglabāt sajūtu – iemīlējušies?

20.gadsimta sešdesmitajos gados Ēriks Berns, amerikāņu psihologs un psihiatrs, radīja teoriju, ka katrā no mums līdzās pastāv trīs daļas – “iekšējais bērns”, “iekšējais pieaugušais” un “iekšējais vecāks”.

“Pieaugušo” iesaistās problēmu risināšanā, organizē (piemēram, laulības, pārcelšanos, hipotēku) un vienmēr uzvedas ļoti racionāli. “Vecāks” “ieslēdzas”, kad nepieciešams kādu aizstāvēt vai kritizēt, izglītot, rūpēties un atbalstīt.

Bet par mīlestību un citiem intensīviem emocionāliem stāvokļiem atbild mūsu “iekšējais bērns”. Viņš ir tas, kurš palaiž “tauriņus vēderā”, ļauj redzēt pasauli īpašā gaismā un palīdz būt laimīgam (vai nelaimīgam, ja viņā nemaz neieklausies).

Satraukums pirms kāzām (un tad kopīgas dzīves organizēšana) pieprasa “pieaugušo” pieeju, un emocionālais spilgtums atkāpjas otrā plānā. Daži no maniem klientiem jau pirms kāzām piedzīvo “spilgtuma sajūtas” zaudēšanu. Ja jums tas pazīstams, pienācis laiks aktivizēt savu “iekšējo bērnu”. Bet kāpēc bērni ir jautri? Protams, no interesantām nodarbēm, kas liek aizmirst visu pārējo un ienirt emocijās.

Tomēr visu laiku spēlēt vienu un to pašu spēli ir garlaicīgi, tāpēc atpūtas variantiem būtu jābūt daudziem, ne mazāk kā desmit. Spēlēt kopā spēli, kas interesanta tikai vienam, arī nav īpaši jautri (starp citu, vēl viens pētījums parādīja, ka sievu neapmierinātība bija tieši saistīta ar to, ka viņas brīvo laiku kopa ar vīru pavadīja tādās nodarbēs, kas bija interesantas tikai vīram).

Diemžēl bieži vien mūsu priekšstati par kopīgu atpūtu nozīmē tikai kopīgu filmas skatīšanos, iepirkšanos un socializēšanos ar draugiem. Taču jābūt radošiem un jāiziet ārpus ierastā rāmjiem.

Nākamajā lapā atradīsi nelielu testu par attiecībām.

Lasīt tālāk

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.