12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

“4 darba dienas nedēļā” saka zinātnieki

 

Vai esi kādreiz domājusi – jo vairāk strādā, jo vairāk darba uzdevumus paveiksi? Diemžēl, tā ir tikai ilūzija, kurai daudzi no mums tic.

Mūsdienās aizvien vairāk un vairāk cilvēku strādā 50, 60 un pat 70 stundas nedēļā, pārvēršot savus darba galdus par otrajām mājām.

Tika veikti neskaitāmi eksperimenti K.Andersa Eriksona vadībā, kurš starpcitu ir viens no labākajiem pētot darba psiholoģiju. Viņš pierādīja, ka cilvēki spējīgi produktīvi strādāt tikai 4 vai 5 stundas dienā. Pēc tam, kad tiek sasniegts darbības augstākais punkts, produktivitāte apstājas un cilvēki sāk mocīties darbā.

Ja cilvēki tiek spiesti pēc laika, kad jau sasniegts maksimālais produktivitātes līmenis, viņi var tikt novesti pie sliktiem ieradumiem. Sliktākais, ka šie ieradumi var skart arī tos, kas ikdienā darbā ir ļoti labi un spējīgi darbinieki.

Priekšnieki, kuri savu darbinieku darba stundas samazinājuši, saņem lielāku produktivitāti no darbinieku puses, kā arī viņu personīgo un profesionālo laimes izjūtu.

Piemēram, “Koka mājas” (“Threehouse”) vadītājs Raijenss Karsons 2006.gadā radīja 32 stundu darba laiku nedēļā. Kopš tā laika viņa darbinieki ir priecīgāki un produktīvāki.

 

Atsaucoties uz Karsona teikto, šodien kompānija darbojas ļoti veiksmīgi, tās gada ienākumi mērāma miljonos dolāru un darbinieki katru dienu uz darbu nāk ar prieku.

Lūk, kāpēc darba laika samazināšana nāk par labu gan uzņēmumiem, gan darbiniekiem.

 

AVOTS

Dieviete.lv redakcija, Kristīne

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.