4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Ļauj viņiem būt bērniem: Vai tu zini, kas dara bērnus laimīgus?

 

Bērnība ir ļoti īpašs laiks cilvēka dzīvē. Un tāds ir tikai vienu reizi. Tas ir laiks, kad spēlēties, brīnīties un rīkot ekspedīcijas ir normāli. Vecākiem šis laiks gan var sagādāt galvassāpes, jo viņi ļoti cenšas par savu bērnu rūpēties un darīt viņu laimīgu.

Uzzini, kas ir jādara, lai bērns justos laimīgāks:

Ļauj viņam rotaļāties. Daudz. Viens no bērnu pamatpienākumiem ir rotaļāšanās. Jā, ar laiku klāt nāks mājasdarbi, citas lietas… Bet nedrīkst aizmirst viņam ļaut vienkārši parotaļāties.

Risini savas problēmas citur. Starp vecākiem radies strīds? Nerisiniet to bērna klātbūtnē. Bērna psihe ir ļoti jūtīga, un viņš daudz pieaugušo lietu nesaprot. Tas nav viņa laiks. Ļaujiet viņam dzīvot mierā un saticībā.

Nesalīdzini viņu ar citiem. Spiediens no vecāku puses bērnam var būt pat ļoti liels.”Esi labākais”, „Tu nedrīksti zaudēt”, „Paskaties, cik labi ir tavi klasesbiedri” utt. Klausoties šādas frāzes, bērnam var piemesties kompleksi un kristies pašvērtējums.

Iemāci viņam tikt galā ar emocijām. Katram bērnam uznāk spontānas dusmu, skaudības vai skumju lēkmes. Galvenais, lai vecāki nevis vienkārši bērnu soda, bet iemāca emocijas kontrolēt. Tas dzīvē noderēs.

Novērtē viņa centienus. Pienāk reiz bērnam vecums, kad viņš sāk just, ka viņa centieni un panākumi ir jānovērtē. Tā viņam ir motivācija un stimuls censties vēl vairāk. Kurš gan gribēs vēlreiz kaut ko darīt, ja neviens to neievēros un nepateiks kādu labu vārdu?

Cieniet ģimenes tradīcijas. Ja ģimenē ir kādas kopīgas tradīcijas, kuras tiek cītīgi ievērotas, tas liecina par sava veida ģimenes stabilitāti. Stabilitāte ir svarīga bērnības sastāvdaļa. Tradīciju ievērošanas laikā bērns var justies vajadzīgs un mīlēts, viņš apgūst jaunas lietas un ģimene var vēl vairāk satuvināties.

Ļaujiet viņam izaicināt sevi. Protams, bērns ir jāuzrauga un jāsargā. Taču ir jādod arī kāda brīvība. Ļaujiet bērnam mācīties no savām kļūdām, pieņemt jaunus izaicinājumus un veidot savu priekšstatu par dzīvi. Viņš noteikti novērtēs to, ka netiek kontrolēts katrs viņa solis.

Veidojiet laimīgas atmiņas. Tās ir svarīgas gan bērnam, gan arī vecākiem. Ir skaidrs, ka tie bērni, kas izaug labvēlīgā un laimīgā vidē, arī nākotnē visticamāk ir laimīgi. Veidojiet tādas atmiņas, lai bērns tās ar prieku atcerētos.

Esiet laimīgi vecāki! Vai bērns var būt laimīgs, ja vecāki tādi nav? Bērns taču kopē savus vecākus un mācās no viņiem. Esiet laimīgi!

 

Avots: Powerofpositivity.com

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.