12.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Kā iedrošināt kautrīgu un klusu bērnu?

 

Lai gan kopumākautrīgums nav slikta rakstura īpašība, tātomēr bērnam var traucēt iegūt draugus un justies iederīgam. Reizēs, kad kautrīgs bērns atrodas starp nepazīstamiem cilvēkiem vai piedzīvo neierastu situāciju, viņšjūtas nedroši un pat izskatās nobijies. Šādi bērni bieži vien paliek sēžam malā, nevis piedalās kopīgās aktivitātēs ar vienaudžiem. Iedrošinājums ir būtisks palīgs kautrības pārvarēšanā, tāpēc psiholoģe, Rimi Bērniem eksperte Iveta Aunīte dalās ar ieteikumiem, kāvecāki var palīdzēt savai atvasei pārvarēt kautrīgumu.

 Par to, ka bērns ir kautrīgs, vecākiem nebūtu jāsatraucas, ja vien tas nerada diskomfortu pašam mazajam. Kautrīgumam ir daudz pozitīvu aspektu šāda rakstura bērni mazāk iekuļas nepatikšanās, jo retāk ir impulsīvi un pārgalvīgi, kāarīspēj vieglāk koncentrēties mācību darbam. Bieži vien kautrīgi cilvēki labāk par citiem spēj izprast jūtas, viņi rada uzticēšanās gaisotni, ir uzmanīgi klausītāji, ievēro robežas, nav uzbāzīgi un ir pieklājīgi. Līdz ar to, lai arīveidot draudzību viņiem nenākas viegli, tomēr apkārtējiem iegūt šādu draugu ir liela vērtība.

Kautrīgums var kaitēt

Apmēram 10-15% bērnu ir kautrīgi, un, sasniedzot pusaudža vecumu, vismaz trešādaļa šo īpašību ir zaudējuši, tāpēc lieki uztraukties par to nevajadzētu. Tomēr var gadīties, ka biklums ir tik liels, ka tas traucēbērnam dzīvot pilnvērtīgi. Piemēram, jāuzstājas klases priekšā, bet skolēns stostās, nespēj izteikties un klusē, jo viņu māc bailes runāt publiski. Skolotājs var pieņemt, ka bērns nav gatavojies un nezina atbildi, tādēļieliek sliktu vērtējumu. Vai arībērnudārza gaitās kamēr bezbailīgie bērni iepazīstas cits ar citu, iet kopīgās rotaļās, tikmēr kautrais bērniņšsēžmalāun arvien vairāk noslēdzas sevī, jo neviens ar viņu nenāk draudzēties, bet viņšpats iniciatīvu nespēj izrādīt. Vēlāk, pusaudža gados, bērns šīs īpašības dēļvar izjust kompleksus un pat depresiju.

Ar mīlestību, bez pārmetumiem

Vecākiem par jebkuru sava kautrīgābērna pašpārliecinātības izpausmi vajadzētu viņu paslavēt. Savukārt pārmetumus par neiesaistīšanos spēlēs ar citiem bērniem būtu jāaizmirst. Tas pats attiecas uz piespiešanu iesaistīties aktīvitātēs. Mēģinājumi palīdzēt caur negatīvo var situāciju tikai pasliktināt, jo mazais domās, ka vecāki dusmojas vai kaunas par viņu. Rezultātārodas trauksmes sajūta zaudēt mammas un tēta mīlestību. Turklāt bērns, dzirdot vecākus nemitīgi sakām: Ai, viņšmums tāds kautrīgs!, pieņem šo zīmogu, visās savās neveiksmēs vienmēr vainojot kautrīgumu un necenšoties pārvarēt kādas grūtības arīpieaugušāvecumā.

Lai kautrīgumu mazinātu, pirmām kārtām bērnam jāsaka, cik viņšir mīļš, ļaujot sajust tik ļoti nepieciešamo beznosacījumu mīlestību. Vēl svarīgi viņāattīstīt patstāvību ļaut mazajam atbildēt uz jautājumiem, ko kāds cits viņam uzdod. Bieži vien vecāki domābērns kautrīgs, atbildēšu viņa vietā, lai gan šajāreizēmazais labprāt pats būtu iesaistījies sarunā. Tābērns ar laiku kļūst vēl pasīvāks, jo pierod, ka mamma vai tētis visu paveic un atbild viņa vietā.

Socializēšanās samazina biklumu

Reizēm var šķist, ka bērns nevēlas komunicēt ar citiem, bet patiesībāviņšvienkārši nezina, kāto labāk darīt. Šādāgadījumāpalīdzēs iespējamāscenārija izrunāšana. Ja zināt, ka gaidāmi ciemiņi, pirms viņu ierašanās izrunājiet, kāar viesiem sasveicināties, kāaicināt iekšā, kāizrādīt mājokli u.tml. 

Vairumam bērnu palīdz dalība pulciņos, vienalga, vai tās ir sporta vai mākslas nodarbības, dziedāšana vai dejošana. Biežāk nonākot starp cilvēkiem, bērns sāk pierast, ka citi ar viņu runāun ka nepieciešams arīatbildēt. Bērns iemācās tikt galāar neveiklām situācijām un saprot, ka tas nav pasaules gals. Nav jābaidās kļūdīties. Taču negaidiet, ka šāds pavērsiens notiks uzreiz, arīne pēc trešās, piektās nodarbības. Tikai ar laiku, iepazīstot pulciņa biedrus, bērns var sākt atvērties.

Vēl kāds labs treniņšbikluma pārvarēšanai uzdodiet bērnam atvērtos jautājumus, uz kuriem nepietiek atbildēt tikai ar jā”vai nē”, bet nepieciešams formulēt savas izjūtas un pārdomas plašākos teikumos. Iemācoties komunicēt drošāvidēģimenē, bērns jutīsies par sevi pārliecinātāks arīcitāsabiedrībā.

 Citus padomus par bērnu audzināšanu, uzturu, bērnu un ģimenes veselību, kāarīsvētkiem var iegūt programmas Rimi Bērniem platformāwww.rimiberniem.lv.Šeit pieredzēpar uztura, veselības un aktīva dzīvesveida tēmām, bērnu izglītību un kvalitatīvu izklaidi dalās septiņi Rimi Bērniem eksperti psiholoģe Iveta Aunīte, pediatre Sanita Mitenberga, fitnesa treneris Kārlis Birmanis, fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča, pavārs Normunds Baranovskis, uztura speciāliste Olga Ļubina un skolnieks Klāvs Smildziņš. Bērniem un jauniešiem platformāir iespēja iedvesmoties no dažādiem video padomiem, idejām un piemēriem.

Autors: Rimi

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.