9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Veido atbalsta grupas hiperaktīvu bērnu vecākiem

 
wTiA65owNAE
informatīvs foto

Veselības centra Vivendi speciālisti aicina pieteikties apmācību un atbalsta grupā vecākus, kuru bērniem ir uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms.

                Apmācību un atbalsta grupā vecāki apgūs zināšanas par uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu (UDHS), speciālisti sniegs audzināšanas ieteikumus, kas noderēs, lai mazinātu sindroma ietekmi uz bērna attīstību, kā arī emocionālo klimatu ģimenē.

          Jau ziņots, ka UDHS mūsdienās ir viens no visbiežāk sastopamajiem psihoemocionālo  traucējumu veidiem bērniem, kas apmēram trešdaļai pacientu var saglabāties arī pusaudžu un pieaugušā vecumā. Šobrīd pasaulē ir augstākais jebkad novērotais UDHS bērniem – piemēram, Anglijā 2014. gadā UDHS diagnoze bija 11 % bērnu un 4, 4 % pieaugušo. Psihiatrijas reģistrā Latvijā 2013. gadā fiksēti 1134 uzmanības deficīta un hiperaktivitātes gadījumi bērniem.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu neirologs dr. Baiba Norīte – Lapsiņa: “Uzskatu, ka Latvijā daudz nopietnāk jāpievēršas diskusijām un sabiedrības izglītošanai par UDHS, lai veicinātu izpratni un atbalstu bērnu vecākiem. Bērns, kuram ir UDHS, elektrizē visus sev apkārt, radot haosu. Ja šāds bērns kopā ar vecākiem iet pa ielu, 90 procenti garāmgājēju nodomās, ka bērns ir neaudzināts.”

                Dr. Baiba Norīte – Lapsiņa atzīst, ka bērni ar UDHS ir neparedzami, daudz riskē, tas ir liels izaicinājums vecākiem. Tādēļ Latvijā jāveicina sabiedrības izpratne, atbalsts nevis nosodījums hiper-aktīvu bērnu vecākiem.

          Pirmā iepazīšanās nodarbība – atbalsta grupa vecākiem notiks 21. aprīlī veselības centrā Vivendi. Atbalsta grupas vadīs sertificēts bērnu psihiatrs dr. Ņikita Bezborodovs un klīniskā psiholoģe Kristīne Dūdiņa. Ciklā būs astoņas grupu nodarbības, kas notiks vienu reizi nedēļā, ceturtdienās no pulksten 18:00 līdz 19:30.

                Vecākiem būs iespēja savstarpēji dalīties pieredzē un saņemt speciālistu atbalstu, lai apzinātu savus resursus un mazinātu izdegšanas riskus. Atbalsta grupā vecāki uzzinās, kā strukturēt bērna apkārtējo vidi un dienas kārtību, saņems ieteikumus, kā regulēt nepieņemamu uzvedību, emocijas, bet tai pat laikā trenēt bērna saskarsmes prasmes. Ļoti noderīga būs informācija par to, kā vecākiem pašiem izvairīties no izdegšanas sindroma un veidot pozitīvu vidi ģimenē.

          Savlaicīgi diagnosticējot UDHS, var ļoti efektīvi palīdzēt un ievērojami uzlabot bērna šī brīža un turpmāko dzīves kvalitāti, novēršot hiperaktivitātes saglabāšanos pusaudžu un pieaugušā vecumā.

                Pieteikties grupai var e-pastā: info@vivendicentrs.lv vai pa tālruni 204 51 777          

image001

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.