9.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Vai mans bērns ir gatavs doties uz skolu viens un piedalīties ceļu satiksmē?

 

kids-walk-school

Domājams, ka ikvienu vecāku satrauc doma par to, kad ir īstais brīdis, kad ļaut un uzticēties bērnam vienam doties uz skolu bez mūsu līdzdalības.

Ir dzirdēti tik daudz gadījumu, kad ar bērniem notiek šausminošas lietas, ka brīžiem pat bail bērnu palaist sētā spēlēties. Gribam vai nē, bet ir jādod iespēja bērnam kļūt patstāvīgam un atbildīgam par sevi.

Uzzini kā sagatavot bērnu ceļam, kad tas jāmēro viņam vienam:

Kad pienāk laiks ļaut bērnam vienam (vai ar draugiem) doties uz skolu ir daži drošības pasākumi, kuri bērnam ir jāievēro, jāpārzina un labākajā gadījumā kopā ar vecākiem dzīvē jāiziet cauri šiem drošības pasākumiem.

Lai izvairītos no iespējamām traumām:

  1. Līdz 10 gadu vecumam nav vēlams ļaut bērnam vienam šķērsot ielu.
  2. Iemāci bērnam atpazīt un korekti reaģēt uz satiksmes noteikumiem: gājēju pārejas, luksofora signāli, gājēju ceļi, riteņbraucēju ceļi u.c. apzīmējumi.
  3. Izstrādājiet drošu maršrutu no mājām uz skolu, lai bērns spētu apzināt un pierastu pie ceļu satiksmes.

Lietas, kuras ir jāatgādina:

  1. Izmantot vienu un to pašu maršrutu katru dienu un izvairīties no īsceļiem caur mežu, autostāvvietām, mazām šķērsielām un citām nepazīstamām vietām.
  2. Somu vienmēr turēt stipri piestiprinātu uz muguras.
  3. Naudas maku turēt somas lielajā kabatā, virsdrēbēs vai bikšu priekšējā kabatā, ne aizmugurējā.
  4. Nevilkt apģērbu vai apavus, kas ierobežo kustību.
  5. Šķērsot ielu tikai pie gājēju pārejām vai luksofora, neskriet caur automašīnām, nešķērsot ielu nepārredzamā vietā.
  6. Pirms šķērso ceļu vienmēr paskatīties uz abām pusēm.
  7. Neskriet pāri krustojumam tad, kad mirgo zaļā luksofora gaisma.
  8. Mainīt virzienu vai šķērsot ielu, kad bērnam ir sajūta, ka kāds viņam seko, nepieciešamības gadījumā ieiet kādā atvērtā veikalā vai kafejnīcā un jautāt pēc palīdzības, vai, ja nav šādas iespējas, tad kliegt un saukt pēc palīdzības.
  9. Nerunāt ar svešiniekiem, ja svešinieks tuvojas, tad nekavējoties jāsauc skolotājs, vai kāds uzticams pieaugušais.

Pēdējais punkts ir īpaši svarīgs!  Mācīt savam bērnam par svešiniekiem ir ļoti svarīgi. Bērniem ir jāzina atšķirība starp labu un sliktu svešinieku. Kamēr mēs, vecāki, ļoti koncentrējamies uz sliktajiem svešiniekiem aizmirstam par labajiem.

Ja jūsu bērnam ir nepieciešama palīdzība, tad viņiem jāapzinās, ka viņš var lūgt palīdzību no citiem pieaugušajiem – veikala darbinieks, policists, kaimiņš vai kāda cita mamma ar bērniem, jo šie ir labie svešinieki un noteikti bērnam palīdzēs.

Mūsdienās vairumam skolnieku ir mobilie telefoni, tāpēc iemāciet saviem bērniem, kā rīkoties avārijas situācijās un uz kādu telefona numuru nepieciešams zvanīt.

Ja esat pārliecināts, ka jūsu bērns visas šīs lietas labi pārzina un spēj pielietot arī praksē, tad, visticamāk, viņš ir gatavs mērot ceļu viens. Lai mums, vecākiem, būtu mierīgāka sirds,  noskaidrojam, vai tuvumā nedzīvo kāds no klasesbiedriem, tad ceļu uz skolu viņi var mērotu kopā.

 

Raksts tapis sadarbībā ar: logo

Avots: care.com

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.