7.2 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Bērns baidās no zobārsta? 9 padomi, kas palīdzēs šādā situācijā!

 

bernu-zobarstnieciba

Bērns baidās no zobārsta – šī problēma satrauc vairākas māmiņas. Pamats uztraukumam ir saprotams – par zobu veselību nepieciešams rūpēties visu laiku, tādēļ bērnu zobārstniecība ir vēl jo vairāk svarīga, lai mazo pieradinātu pie tā, ka zobiem jābūt tīriem un veseliem. Esam sagatavojuši vairākus padomus, kas palīdzēs jūsu atvasei vieglāk pārvarēt bailes no zobārsta.

  1. Pirms bērnam parādījušās problēmas ar zobiem, nepieciešams viņam pastāstīt par to, kas ir zobārsts un ko viņš dara. Šo informāciju vajadzētu pasniegt pēc iespējas vienkāršāk, nedramatizējot un neradot bailes. Bērnam jāsaprot, ka zobārsta apmeklējums ir pilnīgi normāla dzīves sastāvdaļa. Nevajadzētu izmantot taktiku – “ja tu neiesi pie zobārsta, tad…”. Tāpat arī nedrīkst melot, jo bērns tik un tā agri vai vēlu sapratīs, ka jūs neesat teikuši taisnību.
  2. Paskaidro savai atvasei, ka tagad zobārstniecība ir tik attīstīta, ka iešanu pie zobārsta var pielīdzināt, piemēram, friziera apmeklējumam. Arī tur ir jāapsēžas krēslā un virsū tiek uzklāts apmetnis, lai netiktu sabojāts apģērbs. Tā kā mūsdienās internetā ir pieejams teju viss, vari parādīt bērnam bildes, kurā redzams zobārsta kabinets. Tajos ir īpaši bērniem veidoti krēsliņi un mazāki instrumenti, kas nav līdzīgi tiem, kurus izmanto pieaugušo zobārstniecībā.
  3. Pastāsti kādu smieklīgu atgadījumu no savas vai kāda tuvinieka bērnības, kas saistīts ar zobārsta apmeklējumu.
  4. Tāpat vari pastāstīt par to, ka kāds no radu vai draugu ģimeņu bērniem apmeklējis zobārstu un slavēts par to, ka nav raudājis un ļāvis ārstam apskatīt zobiņus.
  5. Izmanto pierunāšanu. Māmiņas to izmanto ļoti bieži, kaut vai, lai panāktu, ka bērns sēž mierīgi vai arī apēd pusdienas.
  6. Ir vecāki, kuru atvases nereaģē uz augstākminētajām darbībām, tādēļ, kad nervi jau ir pietiekoši uzvilkti, sākas draudēšana. Jā, šī metode var būt iedarbīga, taču, šis noteikti nav no labākajiem veidiem, kā panākt vēlamo rezultātu. Tā jūs panāksit, ka bērns sāks no jums baidīties, un diez vai šāds ir labu vecāku mērķis.
  7. Uzpirkšana. Nav pārsteigums, ka dažādu gardumu apsolīšana vai arī jaunas rotaļlietas iegāde bieži vien strādā. Ja nekas cits nepalīdz, arī šo metodi var izmantot, lai bērnu pierunātu doties pie zobārsta. Tomēr atcerieties, ka mazo nedrīkst mānīt un teikt, ka kaut ko izdarīsit, kaut arī to nemaz neplānojat. Ikviens no mums zina, ka zobārsts kādā brīdī var izdarīt ko tādu, kas rada sāpes, tāpēc apziņa, ka pēc šīs vizītes tiks nopirkta jauna rotaļu mašīna, bērnam palīdzēs izturēt procedūru.
  8. Ja bērns tik un tā atsakās ļaut ārstēt zobus, varat lūgt, lai ārsts izmanto narkozi. Taču šajā gadījumā jārēķinās ar to, ka šāda iespēja maksā diezgan dārgi, taču, kā zināms, vispārējās narkozes ietekme uz cilvēku nav pozitīva.
  9. Lieciet justies bērnam kā varonim. Stāstiet, ka viņš būs īsts supermens, ja piekritīs iet pie zobārsta, jo tikai drosmīgi cilvēki to dara.

Jebkurā situācijā, neskatoties uz iznākumu, ja esat panākuši, ka bērns dodas pie zobārsta, neaizmirstiet viņu paslavēt par drosmi un pacietību! Tas kalpos kā pozitīva motivācija nākamajai vizīte pie ārsta.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.