5.3 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Kā izbeigt attiecības ar atkarīgu cilvēku?

 

Jebkura atkarība (alkohols, narkotikas, pašas attiecības, sekss) ir šausmīga, un tā spēj iznīcināt daudzu cilvēku dzīves. Ja tu atrodies situācijā, kurā tavs partneris ir atkarīgs, iespējams, tavā prātā iešaujas daudz jautājumu. Vai tā ir tava vaina? Vai kļūs sliktāk, kad tu aiziesi? Ko tu vari darīt cilvēka labā? Vai attiecību saglabāšanai pietiek ar pozitīvo domāšanu? Diemžēl, dažkārt nākas sastapties ar skarbo patiesību. Dzīvot attiecībās ar atkarīgu cilvēku ir mokoši. Ja nekas nemainās, tad ir vienkārši jāaiziet. Tomēr, ir arī dažas lietas, kas jāpārskata, pirms pieņemt lēmumu.

Tavs partneris ir drošībā?

Ja tu jūti naidu, sāpes, dusmas vai vilšanos, pēdējais, par ko tu domā, ir drošība un labklājība. Taču, kad stress ir garām, tu sāc atskatīties un uzdot jautājumus no sērijas „kāpēc es neizdarīju vairāk, lai palīdzētu šim cilvēkam?”. Tieši tāpēc, kad tu nolem aiziet, padomā, vai šim cilvēkam ir atbalsts draugu un ģimenes formā. Vai viņam ir ienākumi? Kur un kā viņš dzīvos? Protams, pirms šīm domām un jautājumiem padomā par sevi un savu mieru.

Esi pārliecināta par saviem lēmumiem

Tu nedrīksti ļaut sev šaubīties. Ja tev trūkst izlēmības, tu atkal un atkal nonāksi situācijā, kuru mēģini mainīt. Tu izlēmi pārtraukt visus sakarus ar atkarīgo cilvēku? Tātad dari tu. Neatbildi uz viņa zvaniem, ziņām un neatgriezies pie viņa „tikai uz vienu nakti”. Tu nolēmi palikt un cilvēkam palīdzēt? Tad tev ir jābūt pārliecinātai par šo lēmumu, tāpat kā par visiem citiem. Tu nevari mētāties un šaubīties, tāpēc izdari galējo izvēli.

Domā par savu drošību

Kad attiecības beidzas, mēs parasti nedomājam par realitāti un praktiskajiem brīžiem. Tomēr, ja tev bija ģimene un ir bērni, tu nevari aizbēgt no sekām. Tavs lēmums nebija viegls, un tev arī ir nepieciešams atbalsts. Padomā, kā tu paziņosi partnerim par attiecību izbeigšanu, un kas jums abiem būs labāk un vieglāk. Atkarīgi cilvēki šādās situācijās nereti ir tendēti uz agresiju, tāpēc vienmēr domā par savu drošību, kurai ir jābūt tavai prioritātei.

Atgādini sev, ka tu nevienam neko neesi parādā

Atkarība ir nepatīkama parādība, kuru parasti cenšas noklusēt un slēpt. Iespējams, pat tuvākie cilvēki un apkārtējie nezina par tava partnera atkarībām. Tas nozīmē, kad attiecības beidzas, no visām pusēm neizbēgami rodas jautājumi. Un vēlreiz: tava drošība un labsajūta vienmēr ir prioritāte. Tev nav jādalās ar citiem ar savu privāto informāciju, it īpaši, ja tie vienkārši ir ziņkārīgi cilvēki.

Atceries, ka dzīve turpinās, bet esi uzmanīga

Kad viss beidzas, tas ir milzīgs atvieglojums, jo tu vari turpināt savu dzīvi. Tomēr ir svarīgi no šīm attiecībām kaut ko arī iemācīties. Cilvēki, kuri ir bijuši attiecībās ar cilvēku, kurš ir atkarīgs, nereti atkal nonāk tādās pašās attiecībās. Kāpēc? Tāpēc, ka viņi vienkārši ir pieraduši pie šādu attiecību tipa. Pārskati savu stratēģiju un neuzkāp vēlreiz uz tā paša grābekļa.

 

Materiāli rakstam no portāla „Flytothesky”

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.