20 C
Rīga
ceturtdien, jūnijs 30, 2022

Augu vasks – alternatīva bišu vaskam!

 

Daudziem cilvēkiem ir alerģija pret bišu produktiem- ne tikai medu un propolisu, bet arī bišu vasku. Lai arī tas ir bioloģiski aktīvs un veselīgs, no vaska nebūs īsta labuma, ja no bišu produktu lietošanas Jums parādās alerģiskas reakcijas. Tādēļ lieliska alternatīva un iespēja dažādot pašgatavotas kosmētikas piedevu klāstu ir augu vaski- iegūti no augu valsts, bez aromāta, bet ar vaska īpašībām un spējām eļļu (vai eļļu maisījumu) padarīt cietāku- krēma, ziedes vai balzāma konsistencē. Jojobas vasku iegūst no jojobas koka augļu kodoliem- apmēram zemesriekstu lieluma sēklām. No 1200 jojobas kokiem iegūst apmēram kilogramu augļu, no kuriem- puskilogramu jojobas eļļas, kura patiesībā ir vasks. No šīs eļļas, pārstrādājot to, iegūst jojobas vasku. Tā kušanas temperatūra ir aptuveni 60 grādi pēc Celsija un tam ir ne tikai eļļas biezinošas spējas, bet arī jojobas eļļas priekšrocības- vaskam piemīt līdzīgas īpašības kā ādas veidotajam sebumam (vielai, kas aizsargā ādu un matus no nelabvēlīgas apkārtējās vides iedarbības), tādēļ tas ir lieliski piemērots bišu vaska aizstājējs kosmētikas- lūpu balzāmu, ķermeņa sviestu un krēmu sastāvā. No augiem iegūst arī mandeļu un olīvu vaskus. 😉

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here