1.8 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Veseligi….

 

Šis ieraksts vairāk vai mazāk tapa pateicoties vienam cilvēkam, kurš man visu laiku stāsta par savām likstām ar lieko svaru un smēķēšanu.

Šodien aizdomājos par veselīgo dzīvesveidu. Šķietami puse no cilvēkiem, ko pazīstu nedzīvo veselīgu dzīves veidu, proti, smēķē, maz kustas, lieto neveselīgu pārtiku, varbūt arī pārmērīgi lieto alkoholu ( kaut gan visi ko zinu daudz nelieto, šo apreibinošo vielu ). Liek aizdomāties par to cik ļoti cilvēki par sevi rūpējas, jo viss ko mēs darām, tagad atspoguļosies, kad paliksim vecāki. Tas pats ēšanas stils, visur, pilnīgi visur ir ātrās ēdināšanas ēstuves Kebabi, MCdonaldi un citas burgeru ieskrietuves, kas pārņem visas pilsētas un cilvēki, tā jau stresa pilnajā vidē skrien ieskrietuvēs paēst savas pusdienas, kas liek tiem justies vēl sliktāk, jo tas ēdiens tiek pagatavots mmm, no ”gardas” eļļas. Protams arī, mazkustīgais dzīvesveids, jo pilsētās lielākoties visa darbība norisinās birojos, un ilgā astoņu stundu sēdēšana  pie datora ir nomokoša un neveselīga. Kad lietus nelīst uz darbu dodos ar kājām, jo vajag kustēties, bet mana darba kolēģīte dzīvo 20minūšu gājienā ar kājām no darba, bet viņa brauc ar mašīnu jo tas ir ērtāk un pēc tam pati brīnās, kādēļ atkal jau nevar bikses ielīst. Un tad vel tā smēķēšana – cilvēks dzīvo stresā, nopērk cigareti, uzpīpē un paliek šķietami labāk, cilvēks mēneša beigās paveras savā bankas kontā un paliek stresa pilns, jo nauda ir daudz iztērēta un atkal jau sniedzas pēc cigaretes. Cits smēķē aiz pieraduma vai garlaicības mākts. Vēl ir lieta, kurai liela daļa nepievērš uzmanību ir ūdens patēriņš dienā – cik daudz tīru ūdeni patērējat dienā ? ļoti daudzi cilvēki dienā izdzer neskaitāmas tasītes ar kafiju un tēju, bet ja iet uz ātrās ēdināšanas iestādēm, vēl izdzer kādu limonādes glāzi. Es dienā patērēju vismaz 1,5 l ūdens, ko agrāk nekad nedarīju, jo neuzskatīju pa nepieciešamu, bet kad sāku vairāk lietot ūdeni, sajutos labāk – mundrāk. 

 

Bet, kā allaž iespraucas – bet. Ja mēs atsakāmies no tā, kas patīk, veselības dēļ. Vai izjutīsim to pilnību, kas tiek dota tikai viena mūža garumā, kad atļaujamies kārdinājumiem un slinkumam mazāk kustēties, vai būs tikpat labi, ja sevi iegrožosim. Pie visa var pierast, bet vai būs labi. 

Pati nekad tā īpaši veselīgi nēesmu dzīvojusi – sportot slinkums, jo sevišķi ziemā, atmest smēķēšanu ari slinkums vai negribēšana, ja gribas colu un čipsus apēdu (kaut gan zinu, nav labi, bet bieži to šāvaitā nedaru), patīk pasēdēt pie datora un TV ( kaut gan vairāk kā pusgadu dzīvoju, bez TV),  ja vēlos kādu kebabu vai burgerīti arī notiesāju to (bet resna jau neesmu, varu šad tad atļauties, vienu brīdi ar draugiem bija ik nedēļas ieradums doties uz kādu no ātrās ēdināšanas vietām, par laimi tas ir pārgājis). Strādāju ofisā, līdz ar to  maz kustos pa dienu, mm un vēl cofee break ar cepumiņiem. Varētu izklausīties, kad es dzīvoju neveselīgi, bet tā nav, lietoju daudz augļus un dārzeņus, garšo man te Francijā sieri un bagetes, njamma, labi es jau noeju no tēmas. Bet mani moka tagad ziņkārība, kā būtu padzīvot veselīgi, piemēram veselu mēnesi (ja patiks var turpināt ilgāk, ja ne tad tas jau paliek manis pašas ziņā ). Jo pēdējā laikā visi sludina par  veselīgo dzīvesveidu, bet neviens neko īsti tā arī neuzsāk.

Varbūt vajadzētu vairāk kustēties un attiekties no dažiem kaitīgajiem ieradumiem. Kas no tā mainitos – nauda, izskats, domas vai emocijas, manuprāt – viss kopa !!!!

 

P.s. Protams par šo tēmu var rakstīt un  rakstīt, jo katram izpratne par veselīgu dzīvesveidu atšķirsies ! 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.