3.7 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Gaismas festivāls “Staro Rīga”

 

Izstāžu nama “Atklāj Rīgu” fasāde Aldaru ielā 5.

Gaismas festivāls “Staro Rīga” ilgs līdz 18.novembrim un četrus vakarus priecēs apmeklētājus ar unikāliem gaismas mākslas objektiem Rīgas ielās un parkos.

Šis būs jau sestais festivāls “Staro Rīga”, kas gadu gaitā ir kļuvis par vienu no gaidītākajiem un apmeklētākajiem pasākumiem Rīgas kultūras dzīvē. 2013. gada festivāla mākslinieciskā koncepcija ir “Seši stāsti par prieku”, tādējādi piesakot Eiropas kultūras galvaspilsētas gada notikumu programmu, kas arī sadalīta sešās tematiskajās līnijās. Šī gada festivāla devīze mudina arī mums pašiem pa īstam ieslēgt gaismu – ieslēgt prieku! Festivālā ietverti 30 objekti, kas rosinās ieraudzīt pazīstamas vietas jaunā gaismā. Gaismas objektu pamatmaršruts būs pilsētas centrālā pilsētas ass Brīvības iela no Daugavmalas līdz Juglai, metot lokus Vecrīgā, Esplanādē un Miera ielā, ar objektiem arī apkaimēs.

Eiropas kultūras galvaspilsētas pamatidejas atklās interaktīvs objekts “Tu un Tagad”Doma laukumā. Strēlnieku laukumā būs skatāms “Aerodium uzvedums, kurš daudzkārt bijis redzams ārpus Latvijas, taču Latvijā būs skatāms pirmo reizi. Iespaidīgais šovs apliecinās profesionāļu veiklību darbojoties gaismas tunelī.

“Staro Rīga” organizatori gandarīti, ka jau vairākus gadus festivālā iesaistās valsts augstākās institūcijas. Uz Saeimas fasādes interesantā veidā atklāsies Ojāra Vācieša dzeja, savukārt uz Valsts kancelejas fasādes ar gaismas, skaņas un video palīdzību tiks izstāstīti 95 stāsti par brīvību. Šis projekts tapis ar Latvijas iedzīvotāju līdzdarbošanos. Ar stāstu par zināšanu un prasmju kopumu kā izdzīvošanas komplektu cilvēces attīstībā tiks izgaismota arī Latvijas Universitātes galvenā ēka.

Vairāki gaismas objekti ne tikai atdzīvinās ēkas fasādi, bet aicinās apmeklētājus iekšā. Festivāla laikā Vecrīgā tiks pieteikts arī jauns izstāžu nams „Atklāj Rīgu”, savukārt uz Miera ielas ar kafijas pupiņu smaržu un stāstu par kafijas pupiņu ciemos gaidīs “Laima”.

Ikvienu kultūras norisi īpaši nozīmīgu padara pašu cilvēku iesaistīšanās, šāds motīvs caurvij Rīga 2014 programmu, tāpēc vairāki gaismas objekti festivālā būs interaktīvi. Apmeklētāji varēs dziedāt, izmēģināt roku diriģenta ampluā un kļūt par žurnāla vāka modeļiem. Mežaparkā būs apskatāms šovasar izveidotais lielākais Latvijas karogs, latvju tautu raksti veidoti gaismā un ikviens aicināts pielikt roku, Mežaparka Lielajā estrādē no svecēm veidojot Latvijas kontūru.

Festivālā būs skatāmi vairāku ārvalstu mākslinieku darbi. Viens no tiem būs uz VEF kultūras pils fasādes, kas tapis sadarbojoties ar portugāļu māksliniekiem – emocionāls bērnu stāsts par fantāziju pasauli, ceļojumu ar kuģi un jūras dzelmes iemītniekiem.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.