12.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kinokritiķe Daira Āboliņa iesaka filmas baudīšanai vienatnē

 

Kino ir komunikācija ar sevi. Kino ir attēla māksla. Skatīties kustīgo bilžu mākslu kopā ar ģimeni un draugiem ir bauda. Tomēr nereti ir tieši otrādi – kino ir veids, kā veltīt laiku pašam sev – vienalga, lai atpūstos, sapņotu, kliedētu bezlaiku vai varbūt pat nesajuktu prātā no laimes. Baudīt vienatni un izdzīvot kino var mājās, atliek vien atrast klusāku stūrīti. 

Dairas Āboliņas filmu tops, ko baudīt vienatnē:  

  • Sapņotāji / The Dreamers, 2003, rež. B. Bertalluči

Bertalluči jauneklīgums, dumpīgums un kino vēstures citāti vienā laidā. Jauni un bezaizpriedumaini cilvēki ļaujas kaislībām. Pietiekami aizraujoši un pikanti, lai neskatītos kopā ar pilnu zāli un nejaušiem blakussēdētājiem.  

  • Mīlētāji no jaunā tilta / Les amants du Pont-Neuf, 1991, rež. L. Karaks

Mūžīgajā mīlētāju pilsētā Parīzē ir jūtas, kas sāp un ir skaistas līdz asarām. Var mīlēt gan pilsētu, gan patiesus cilvēkus. Filmas veidošanas laikā režisors bija iemīlējies savā aktrisē un tas ir redzams. Ļoti personiska filma.

  • Romas brīvdienas / Roman Holiday, 1953., rež. V. Vailers

Romas brīvdienas ir absolūti romantiska un ne-reālistiska filma ar īstu 50. gadu Romu. Tie, kas ir iemīlējušies, tajā gribētu palikt. Odrija Hepberna un Gregorijs Peks savā vislabākajā brīdī. 

  • Lielpilsētas ugunis / City Lights, 1931., rež.Č. Čaplins

Totāla klasika ar mēmajam kino raksturīgu niansētu mīmiku tuvplānos, izteiksmīgu plastiku un eksistenciālām gaišām skumjām par satikšanos/nesatikšanos lielā pilsētā un lielā vientulībā. Filma parasti pieejama ar muzikālu pavadījumu (taperu), taču to var skatīt arī pilnīgu mēmu. Tomēr der zināt, ka 100% melnbalto filmu izbaudīšanai vajadzīgs ekrāns ar augstu izšķirtspēju, jo melnbaltās krāsas ir prasīgākas nekā košās. 

  • Spogulis / Зеркало,1975., rež. A. Tarkovskis

Oda mātei un tēvam, un neizbēgamajam, kas japiedzīvo katram pieaugušajam. Tā ir filma, kuru vajag skatīties vismaz reizi 20 gados, lai saprastu sevi un dzīvi un Tarkovski. Skaistie Tarkovska mūžības vēji un  dievišķi melnbaltie sievietes prorterti. Lai būtu pa īstam personisks kontakts ar filmu, vajag to darīt vienatnē. Ja gribas drīkst raudāt. Mazliet.

  • Tuvāk / Closer, 2004., rež. M.Nikolss

Filma ir kā kamerluga ar četriem izciliem aktieriem un attiecību pinekļiem. Var identificēties ar katru no viņiem un iziet kopā caur iemīlēšanos, maziem un lieliem meliem. Psiholoģiski motivēti, skaisti un gandrīz ikdienišķi.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsCosmopolitan Shopping Nights programma
Nākamais rakstsBeztēma par neko