4.5 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominētās filmas būs redzamas Riga IFF programmā

 

Šajā nedēļas nogalē tika izsludinātas 27. Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominētās filmas – vairākas no tām būs redzamas arī pašu mājās no 2. līdz 12. decembrim Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) ietvaros.

Festivāls šogad notiek pirmo gadu un tā veidošanu pamudinājis starptautiski nozīmīgais kino notikums – tā saukto, “Eiropas Oskaru” pasniegšanas ceremonija, par kuras norises vietu decembrī izvēlēta tieši Rīga.   Nominācijas filmu veidotāji un skatītāji visā Eiropā ar aizturētu elpu gaidījuši jau kopš septembra, kad Eiropas Kinoakadēmijas balvas priekšsēdētāja, poļu kinorežisore Agneška Holanda Rīgā nosauca 50 Eiropas filmas, kas var pretendēt uz prestižo balvu. Kopš tā brīža vairāk nekā 3000 Eiropas Kinoakadēmijas biedru balsoja par pārliecinošākajām filmām dažādās kategorijās.  

Rīgas Starptautiskais kino festivāls izveidojis īpašu Eiropas filmu programmu, kas ietvers gan interesantākās filmas no vairākus desmitus filmu garā Eiropas kinoakadēmijas balvas priekšatlases saraksta, gan Eiropā uzņemtas filmas, kas pretendē uz balvu.   Rīgā skatāma būs zviedru režisora Rūbena Ostlunda (Ruben Östlund) Force Majeure– kritiķu un skatītāju uzmanību jau iekarojusi Kannu filmu festivālā un Zviedrijas oficiālā pārstāve prestižajai Amerikas Kinoakadēmijas “Oskara” balvai kā labākā ārzemju filma – nu cīnīsies arī par Eiropas labākās filmas titulu. Jāpiebilst, ka Rūbens Ostlunds, pateicoties darbam pie šīs filmas, decembrī var iegūt arī 2014. gada Eiropas režisora godu.   

Ar tik pat lielu aizrautību Rīgas Starptautiskais kino festivāls piedāvā arī režisora Maika Lī (Mike Leigh) filmu “Misters Tērners” (Mr. Turner), kuras galvenās lomas atveidotājs, atpazīstamais britu aktieris Timotijs Spols (Timothy Spall) šogad var iegūt Eiropas Kinoakadēmijas balvu kā labākais aktieris. Filma ir cilvēciski ne pārāk glaimojoša versija par nenoliedzami ģeniālā un ekscentriskā mākslinieka, britu vecmeistara Viljama Tērnera (1775 – 1851) dzīvi.

Nomināciju “labākā aktrise” saņēmusi Šarlote Geinsbūra par darbu filmā “Nimfomāne”, kuru festivālā redzēsim kādā citā filmā – franču režisora Beno Žako “Trīs sirdīs”, kur Geinsbūras ekrāna patrneres ir Katrīna Denēva un Kjāra Mastrojāni.

Festivāla programmas veidotāji padomājuši arī par jaunu kino eksperimentu izrādīšanu, piedāvājot ukraiņu jaunā režisora Miroslava Slabošpitskija filmu “Cilts” (Plemya) par kurlmēma pusaudža cīņu, lai iejustos vienaudžu vidū. Šis kinodarbs Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā ir viens no kandidātiem uz Eiropas jaunatklājuma (European Discovery) titulu.  

No filmas “Cilts”

Turklāt Rīgas Starptautiskajā kino festivālā gaidāms oriģinālais no Austrijas puses “Oskara” balvai par ārzemju filmu izvirzītais Alpu kalnu vesterns “Tumšā ieleja” (Das finstere Tal), par kuru jau zināms, ka tā saņems divas īpašas žūrijas piešķirtas Eiropas Kinoakadēmijas tehniskās balvas. Kategorijā Eiropas filmu mākslinieks 2014 balvu ieguvis Klauss Rūdolfs Amlers un Labākā kostīmu māksliniece aizvadītajā gadā ir Nataša Kērtisa-Nosa – abi par darbu “Tumšajā ielejā”.  

No filmas “Tumšā ieleja”

Tāpat Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros sadarbībā ar filmu festivālu 2ANNAS būs skatāmas visas 15 Eiropas kinoakadēmijas balvām nominētās īsfilmas, tostarp islandiešu “Vaļu ieleja”, kas iekļauta arīdzan Ziemeļvalstu bērnu un jauniešu filmu programmā.   Rīgas Starptautiskais kino festivāls gan šogad pievērsies ne tikai ievērojamu Eiropas filmu izrādīšanai. Tā kā Rīga gada nogalē būs Eiropas un pasaules kinoļaužu un preses uzmanības centrā, šajā laikā šķitis svarīgi prezentēt arī Latvijas kinoindustrijas paveikto starptautiskā mērogā. Tieši tāpēc Riga IFF ietvaros šogad pirmoreiz notiks arī Nacionālā filmu festivāla “Lielais Kristaps” konkursa un ārpuskonkursa skates un balvu pasniegšanas ceremonija 11. decembrī, ko tiešraidē translēs LTV.  

Rīgas Starptautiskais kino festivāls izsludina abonementu iegādi, lai skatītājiem piedāvātu visizdevīgāko cenu uz jaunākajām Latvijas un Eiropas filmām! Par īpaši draudzīgu cenu līdz 27. novembrim visi kinomīļi ir aicināti iegādāties īpašus dienas un vakara seansu abonementus, ko veido sešu biļešu komplekts uz jebkuru festivāla filmu. Abonementu priekšrocība ir ne vien pievilcīgā cena, bet arī iespēja pašiem pirmajiem iegūt biļetes uz jebkuru no festivāla filmām. Abonements vienlaicīgi dod iespēju izņemt arī uz vienu filmu vairākas biļetes un baudīt seansu, piemēram, draugu lokā.   Abonementus pret biļetēm “Splendid Palace”, “Kino Citadele”, “K-Suns” demonstrēto filmu seansiem būs iespējams apmainīt pirmajiem pēc 24. Novembra līdz 2. decembrim kinoteātru kasēs.

Vairāk info par abonementu iegādi:  www.rigaiff.lv 

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) ietvaros notiks Latvijas nacionālais filmu festivāls „Lielais Kristaps 2014”, tiks rādīta Eiropas Kino akadēmijas balvai nominēto filmu programma un Eiropas filmu retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, Krievijas dokumentālo filmu festivāla programma “Artdocfest/Riga”, Rīgas Kino muzeja programma “Kino 1914”, filmu festivāla 2ANNAS īpaši Riga IFF sarūpētas filmu programmas un scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā Kino centra sagatavota plaša festivāla industrijas programma – “Riga Meetings” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Pirmo Rīgas Starptautisko kino festivālu atbalsta VKKF, Rīgas dome, Latvijas Valsts Meži, Kino “Splendid Palace”, Lavazza, TNT, savukārt informatīvo atbalstu nodrošina: Latvijas Radio, Latvijas Televīzija, Dienas mediji, portāls “Delfi”, aģentūra LILIT, interneta žurnāls “Satori”, Rīgas Laiks, Veto Magazine, Fold  u.c. Rīgas Starptautiskais kino festivāls noris “Kino Citadele, kinoteātrī “K-Suns” un kinoteātrī “Splendid Palace”.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.