8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Iespaidīgā sienas gleznojuma “Saule, Pērkons, Daugava” tapšanas video

 

Šovasar Rīgā tapa Baltijā lielākais ēkas sienas gleznojums “Saule, Pērkons, Daugava”, ko veidoja Latvijā un pasaulē zināmie ielu mākslinieki RUDENS STENCIL un KIWIE. Par godu Latvijas dzimšanas dienai mākslinieki atklāj mākslas darba tapšanas aizkulises īsā video stāstā.

Gleznojums attēlo tāda paša nosaukuma dziesmu. Mākslas darbs sapludina seno ar mūsdienīgo, liekot domāt par mūžīgām vērtībām. Iespaidīgais zīmējums, kas realizēts grafiti tehnikā, vēl joprojām brīvi pieejams apskatei Tallinas ielā 46 (starp Čaka un Barona ielu).

“Šī siena ir dāvana Latvijai un tās iedzīvotājiem. Mēs jebkurā brīdī varējām mest šo ideju nost, jo “esot baigi smagā tēma” un tā vietā uzzīmēt kārtējās muļķības. Izvēlējāmies radīt kaut ko, kas Rīgas un Latvijas iedzīvotājiem atgādinātu par mūsu vēsturi un kultūras vērtībām. Ko gan mēs kā Valsts spētu izdarīt, ja katrs no mums spētu savu enerģiju novirzīt valsts kultūras celšanā, nevis televizora pults bakstīšanā?” par “Saule. Pērkons. Daugava” ideju stāsta ielu mākslinieks KIWIE.

RUDENS STENCIL uzskata: “Gleznojuma pašmērķis ir attaisnojis manas cerības un ieguldīto darbu, jo tas ir licis cilvēkiem uz ielas apstāties, uzlūkot zīmējumu un padomāt par to, kas mēs esam. Apzināties sevi, savu iekšējo spēku un lepnumu par savu izcelsmi, kas ir svarīgākais vadmotīvs sienas gleznojuma izveidē. Šādā veidā vēlos iedvesmot cilvēkus uz rīcību, kas dotu pienesumu  gan katram pašam, gan visai tautai kopumā. Mūsu senči zināja ka savas valsts statuss ir jānopelna ar smagu darbu un tas ir pārliecinoši jāaizstāv, lai ārējo faktoru iespaidā mēs netiktu pakļauti.”

Siena, uz kā veidots monumentālais gleznojums, ir 22m augsta un 35m plata, kopumā aptverot 800m² ar zīmējumu. Mākslas darba izveidošana prasīja vairāk nekā 19 dienas, strādājot katru dienu no rīta līdz vakaram. Zīmējuma tapšana sasaucas ar dziesmu – mākslinieki strādāja gan saulē un karstumā, gan negaisa un pērkona laikā.

Izstrādājot zīmējuma konceptuālo risinājumu, tā izveidē piedalījās latviešu literatūrzinātniece Janīna Kursīte un latvju zīmju pazinējs un mākslinieks Modris Tenisons, kurš detalizēti sekoja līdzi zīmējuma izstrādei no pirmās līdz pēdējai mākslas darba tapšanas dienai. Diskutējot ar Andri Gaili, mākslinieki spēja padziļinātāk izprast vēstures faktus un laikus, kas saistās ar poēmas “Daugava” tapšanas laiku. Sienas krāsojumu realizēt palīdzēja jaunais mākslinieks Ēriks Caune. 800m² apjomīgais ielu mākslas projekts tapis sadarbībā ar ielu mākslas pasākumu “Blank Canvas” un mājas saimnieka atbalstu. Mākslas darba atklāšanā piedalījās kopkoris Airas Birziņas vadībā apvienojoties dalībniekiem no koriem Balsis, Norise un Soare.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.