10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Kinofestivāla “Spektrs III” filmu programma

 

Klāt kinofestivāls “Spektrs III”, kurš šogad ne tikai norisinās jau trešo reizi (kā jau nosaukums liecina), bet arī sadalīts divās daļās – pavasara un rudens – lai paildzinātu kino baudīšanas prieku! Pavasara sesijā savas Latvijas pirmizrādes piedzīvos veselas deviņas (!) filmas, kur bez karstākajiem 2015. gada jaunumiem un apbalvotākajām pasaules kinofestivālu filmām “Spektrs” atklāj seansu sēriju “klasika uz lielā ekrāna” – tas gods ir ticis kulta filmai “Draivs”(Drive).

“Spektrs” nebūtu iedomājams arī bez papildus aktivtātēm – šoreiz fokuss uz Latvijas kino, kuru pārstāvēs “Piens”īsfilmas uz lielā ekrāna (ar autoru piedalīšanos), kā arī pirmā publiskā Aigara Graubas un Andreja Ēķa projekta“Nameja gredzens” prezentācija! Festivāla noslēgumā unikāls pasākums kopā ar Lattelecom – grandioza kulta seriāla“Troņu spēles” jaunākās sezonas pirmizrāde uz lielā ekrāna! 

Pilnu festivāla filmu atradīsiet tā mājaslapā: http://kinospektrs.lv

“Ex Machina” (Ex Machina), 2015
Režisors: Alekss Gārlends
Galv. lomās: Oskars Aizeks, Domhnals Glīsons, Alīsija Vikandere
Savas karjeras laikā rakstījis visiem iespējamajiem medijiem, talantīgais multimākslinieks Alekss Gārlends beidzot nobrieda režijas debijai – protams, pēc sava oriģinālscenārija un protams, ka par mākslīgā intelekta jautājumiem! Mākslīgais intelekts šoreiz nav smieklīgs (vai briesmīgs) robots, bet gan ļoti simpātiska jaunkundze, kurš uzdod mums dažādus neertus ētiskas dabas jautājumus! Spīdošs galveno varoņu trio – Domhnals Glīsons, Oskars Aizeks un Alīsija Vikandere – perfekti izspēlē šo visiem zināmo mīlas trīsstūri jaunās krāsās, pārvēršot to par nāvējošu kaķa un (dator)peles spēli. Ja gaidījāt gudru un provocējošu fantastikas robotfilmu – tā ir klāt!
Filmas seansi: http://www.forumcinemas.lv/Event/301400/

“Lielā spēle” (Big game), 2015
Režisors: Džalmari Helanders (“Rare Exports”)
Galv. lomās: Semjuēls Lī Džeksons, Onni Tommila, Rejs Stīvensons
leģendārais Semjuels Lī Džeksons atveido ASV prezidentu, kura lidmašīna avarējusi Somijas meža biezoknī – tur viņš sastop trīspadsmit gadus vecu zēnu vārdā Oskari, kurš devies medībās lai pierādītu sevi kā mednieku. Kopā viņiem jāizvairās no teroristiem un jānokļūst drošībā, bet briesmas draud aiz katra stūra… Nacionālais kino ar Holivudas piesitienu šobrīd ir modē – vēl tikko smējāmies/šausminājāmies par brāļu-lietuviešu izgājienu ar “Redirected: Nacionālā ķeza”, bet šķietami vēsie un atturīgie somi sados tādu sutu, ka lietuviešu dēkas liksies bērnu šļupsti!
Filmas seansi: http://www.forumcinemas.lv/Event/301568/

“Balsis” (The Voices), 2014
Režisors: Maržāna Satrapi
Galv. lomās: Rajens Reinoldss, Anna Kendrika, Džemma Artertone
Džerijs ir simpātisks puisis ar lielisku humora izjūtu. Tikai viens “bet” – ar galvu viņam nav viss kārtībā, un pēdējā laikā viņš ir piemirsis lietot ārsta izrakstītos medikamentus. Viņa iedomu draugi – ļaunais runājošais kaķis un labsirdīgais runājošais suns dod viņam padomus, taču lēmums, vai meklēt glābiņu un kļūt normālam, vai arī ļauties slepkavnieciskajām tieksmēm, ir viņa paša ziņā…
Aktiera Rajena Reinoldsa karjeras trajektorija liek domāt, ka arī viņa galvā mājo runājošais suns vai kaķis (bet kuram tad nemājo?), taču šoreiz Rajens paklausīja pareizi, jo filma “Balsis” ir viņa spīdoša atgriešanās pie formas un, cerams, arī kino apritē. Uzmanību – ieeja seansā atļauta tikai skatītājiem ar labu humora izjūtu!
Filmas seansi: http://www.forumcinemas.lv/Event/301558/

“Spiveta neticamie piedzīvojumi” (The Young and Prodigious T.S. Spivet), 2013
Režisors: Žans-Pjērs Ženē (“Amēlija”)
Galv. lomās: Kails Katlets, Helēna Bonema Kārtere, Džudija Deivisa
10 gadus vecais jaunais ģēnijs T.S. Spivets saņem negaidītu zvanu no Vašingtonas – viņš ir ielūgts saņemt prestižu balvu par savu jaunāko izgudrojumu. Ir tikai viens āķis – viņi nezina, ka Spivets ir tik jauns. Zēns aizbēg no mājām un dodas neaizmirstamā un ceļojumā, kura laikā satiek jaunus draugus un uzzina daudz par sevi pašu…
Sirsnīga, mīļa, pamācoša un ne-glupa – tāda ir izslavētā franču režisora Žana-Pjēra Ženē (“Amēlija”) ģimenes filma, vai, pareizāk būtu teikt, filma visiem vecumiem! Apburošs galvenais varonis, viņa kolorītā ģimene, Tima Bērtona mūza Helēna Bonema Kārtere, aizraujoši piedzīvojumi un, iespējams, labākais 3D, ko būsiet redzējuši – to veidoja standarta pamatlicēji, “Hugo” un “Avatara” veidotāji!
Filmas seansi: http://www.forumcinemas.lv/Event/301578/

“Tas seko tev” (It Follows), 2014
Režisors: Deivids Roberts Mitčels
Galv. lomās: Maika Monro, Kīrs Gilkrists, Olīvija Lukardi
Džejai ir viss, ko vien var vēlēties – labi draugi, māja ar baseinu, ballītes un bezrūpība, taču mirkļa sakars ar kādu zēnu maina viņas dzīvi kājām gaisā, un nu viņai nepārtraukti seko kāds vai kaut kas, kam ir visļaunākie nodomi… Lai kur arī Tu nebūtu, atceries – Tas seko Tev!
Ovācijas stāvus Kannu kinofestivālā. Kritiķu un skatītāju sajūsmas. Svaigs skatījums uz žanru. Biedējoša un mūsdienīga alegorija. Jauna scream queen 21. gadsimtam – tas viss par vienu no pēdējo gadu baisākajiem un inovatīvākajiem trilleriem, “Tas seko Tev”!
Filmas seansi: http://www.forumcinemas.lv/Event/301584/

“Kas notiek krēslā” (What We Do in the Shadows), 2014
Režisors: Džermeins Klements, Taika Vaititi
Galv. lomās: Džermeins Klements, Taika Vaititi, Džonatans Brū
Kad šķiet, ka “Krēsla”, bezgalīgie TV seriāli un mūsdienu popkultūra kopumā ir pārvērtusi vampīrkino žanru putekļos, nāk tā glābēji – Jaunzelandes komiķi Džermeins Klements un Taika Vaititi (“Flight of the Conchords”) ar satīrisko vampīrkino žanra parodiju “Kas notiek krēslā”!
Tās galvenos varoņus-vampīrus Viago, Dīkonu un Vladislavu mazāk satrauc vampīru mednieki un jaunavas, bet gan mūsdienīgas, pasaulīgas problēmas – nepārtraukti kāpjošās īres cenas, naktsklubu face control, kā arī strauji mainīgā apkārtējā vide. Filma sniedz atbildes uzreiz uz diviem aktuāliem jautājumiem – kā ir būt vampīram mūsdienu pasaulē, un kā izskatītos “Monty Python” variācija par mockumentary žanru (atbilde – spīdoši!).
Filmas seansi: http://www.forumcinemas.lv/Event/301585/

“Mežonīgie stāsti” (Wild Tales/Relatos Salvajes), 2014
Režisors: Damiens Szifrons
Galv. lomās: Dario Grandinetti, Marija Marula, Monika Villa
Sešos dažādos, bet savstarpēji saistītos stāstos iepazīsim dzīves nomocīto Gabrielu, kurš visu dzīvi saskāries ar līdzcilvēku pazemojumu, līdz nokļuva ar tiem vienā reisā, vientuļu oficianti, kura naksnīgajā klientā atpazīst vīrieti, kurš vainojams pie viņas tēva nāves, pavāri, kura problēmas risina ar žurku indes palīdzību, divus šoferus, kuru sāncensība uz vientuļa lauku ceļa beidzās ar mežonīgu sacensību, kā arī daudzus citus varoņus, kuros atpazīsim sevi vai savus tuvākos…
Negodīgums, netaisnība un pasaules ritējums var pakļaut mūs stresam… līdz eksplodējam. Šī filma ir par cilvēkiem, kuri eksplodē – bieži vien skaisti, emocionāli un tik ļoti, ļoti cilvēcīgi! Ovācijas Kannās, kritiķu un skatītāju sajūsmas, gandrīz Oskars un īsteni dienvidniecisks temperaments – tas viss par eksplozīvo un neprātīgās enerģijas pārņemto argentīniešu antoloģiju “Wild Tales” (Relatos Salvajos). Producents – pats Pedro Almodovars!
Filmas seansi: http://www.forumcinemas.lv/Event/301586/

“Babaduks” (The Babadook), 2014
Režisors: Dženifera Kenta
Galv. lomās: Esija Deivisa, Noa Vaizmens
Pirms sešiem gadiem vienas dienas laikā Amēlija zaudēja vīru un dzemdēja dēlu. Semam jau iet septītais gads, bet viņam visur rēgojas briesmoņi. Reiz pirms gulētiešanas zēns lūdz mātei palasīt tam pirms miega grāmatu par briesmoni Babaduku… kopš tā brīža zēna un arī mātes baiļu vizualizācijas ar dienu kļūst jo īstākas, un vienīgais veids, kā uzvarēt Babaduku, ir uzvarēt savas bailes reizi par visām reizēm…
Filma “Babaduks” – viena no pēdējās desmitgades apbalvotākajām bailenēm, svaigs un drosmīgs skatījums uz žanru no Austrālijas režisores Dženiferas Kentas, kura filmā atspoguļojusi gan savas, gan visu sieviešu bailes. Vienlaikus ticama un šausminoša, tā saņēmusi vairāk kā 35 dažādus apbalvojumus, tai skaitā “Labākā filma”, “Labākā režija” un “Labākais scenārijs” no Austrālijas kino institūta.
Filmas seansi: http://www.forumcinemas.lv/Event/301577/

“Draivs” (Drive), 2011
Režisors: Nikolass Vindings Refns
Galv. lomās: Rajens Goslings, Kerija Maligana, Oskairs Aizeks, Brajens Krenstons
Noslēpumains sacīkšu braucējs – dienas laikā viņš izpilda pārgalvīgus kaskadiera trikus Holivudas filmu uzņemšanas laukumos, bet naktīs riskē ar dzīvību vedot noziedzniekus prom no noziegumu vietām. Satikšanās ar noslēpumainu svešinieci pilnībā maina braucēja dzīvi – pār viņa galvu tiek izsludināta atlīdzība, un, lai paliktu dzīvam, viņam būs jāliek lietā visas savas braukšanas prasmes…
Filma, ar kuru pilntiesīgi sākās Rajena Goslinga un Nikolasa Vindinga Refna kults joprojām ir tikpat spraigs, smeldzīgs un sevī ievelkošs ceļojums naksnīgajās Losandželosas ielās, un kinofestivāls “Spektrs” piedāvā pirmoreiz Latvijā (!) pilntiesīgi to izbaudīt tā, kā filma to ir pelnījusi – uz lielā ekrāna!
Filmas seanss: http://www.forumcinemas.lv/Event/301576/

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.