14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Izvēlies un izmanto tīmekļkameru!

 

Kur atrast pareizo tīmekļkameru?

Tīmekļkameras tirgū parādījās jau pirms 10 gadiem, šajā laikā ir notikusi pamatīga attīstība. Veikalā ir tik daudz dažādu tīmekļkameru, var būt pat ļoti grūti izvēlēties sev pareizo. Megapikseļi, HD – ko nozīmē šis žargons? Vai Tev tas viss patiešām ir vajadzīgs?

Vairumam cilvēku būtiskie elementi tīmekļkamerā ir attēla un skaņas kvalitāte. Lielākoties dārgāka tīmekļkamera nodrošinās labākus rezultātus, jo tajās ir augstākas kvalitātes komponentes – lēcas un jaunākā programmatūra, lai novērstu atbalsi un apkārtējo troksni. Iespējams, ka šīs kameras mainīs veidu, kādā Tu sarunājies ar draugiem un kolēģiem uz mūžīgiem laikiem. (Nesaki, ka mēs Tevi par to nebrīdinājām!)

Pirmais solis pareizās tīmekļkameras izvēlē ir dažādu ar šīm tehnoloģijām saistītu jēdzienu un iespēju apgūšana.

Megapikseļi

Šis ir vārds, kurš nozīmē „viens miljons pikseļu." Runa ir par punktiņu skaitu digitālā attēlā. Jo vairāk megapikseļu Tavā tīmekļkamerā, jo skaidrāki būs gan foto, gan arī video attēli, tiem būs labāka izšķirtspēja. Taču ir būtiski saprast arī to, ka megapikseļi vien nenodrošina augstas kvalitātes tīmekļkameras attēlu. Runa ir arī par citām detaļām, par lēcām un fokusa mehānismu. Arī tiem ir sava loma, lai nodrošinātu labāko attēla kvalitāti.

Augstas definīcijas (HD) video

Jēdziens HD attiecas uz jebkuru video sistēmu, kuras kvalitāte ir augstāka par vidējo. Daudzām tīmekļkamerām ir HD iespēja, bet tas parasti nozīmē spēju uzņemt attēlus vai ierakstīt HD video, nevis HD video pārsūtīt tīklā. Tas ir tāpēc, ka mūsdienās interneta savienojumiem joprojām nav nepieciešamā jauda, lai pārraidītu ar HD video saistīto datu apjomu.

Videokonference / video zvans

Video zvans ir saruna starp diviem cilvēkiem atšķirīgās vietās izmantojot datortīklus, lai pārraidītu audio un video datus. Videokonference ir tieši tas pats, vien šajā gadījumā sarunā piedalās vairāk nekā divi dalībnieki. Tīmekļkamerām lielākoties ir instalēts mikrofons. Ja ne, Tev būs vajadzīgas austiņas ar mikrofonu, jo citādi Tu nevarēsi sarunāties ar citiem.

IM vai tūlītēja ziņojumapmaiņa

Tīmekļkameras izmanto programmatūru, kura saucas IM, tā ir video zvanu pamatā. Te runa ir par tādām IM programmām, kā SkypeTM un Windows LiveTM Messenger. Šīs ir bezmaksas programmas, un arī video zvani ir bezmaksas. Video zvani būs iespējami, līdzko būs ieinstalēta nepieciešamā IM programmatūra. Arī tai personai, kurai Tu zvanīsi, būs vajadzīga instalēta IM programmatūra. Ja, piemēram, Tu vēlies izmantot Skype pakalpojumus, tad arī draugam vai kolēģim būs vajadzīgs Skype.

VoIP

VoIP – Voice over Internet Protocol. To pazīst kā VoIP, IP telefoniju, interneta telefoniju, platjoslas telefoniju, platjoslas telefonu un platjoslas izmantošanu balss pārraidīšanai. Tas viss nozīmē sarunu pārraidīšanu ar interneta vai ar cita uz IP balstīta tīkla starpniecību. VoIP pakalpojumi ir populāri lielākoties tāpēc, ka tie ir lētāki, nekā tradicionālie telefona pakalpojumi. VoIP pakalpojumus visbiežāk piedāvā video pakalpojumu programmatūras – tādas, kā Skype. Tie ir bezmaksas vai lēti pakalpojumi.

42570_lifestyle_132835_400

Kā atrast visizdevīgāko kameru

Atceries, ka vienmēr ir prātīgi mazliet papētīt situāciju, pirms pirkt tīmekļkameru. Laimīgā kārtā Tu jau tagad daudz ko zini par attiecīgo terminoloģiju, un tas nozīmē, ka pirmais solis jau sperts! Tieši termini bieži vien sarežģī situāciju.

Taču kādā nozīmē viena tīmekļkamera ir labāka par citu?  Kā Tu vari zināt, kura kamera ir laba, kura – labāka, kura – vislabākā no visām? Cik tas viss maksās? Cena būs zemāka, nekā Tu varbūt patlaban iedomājies.

Ja video zvani Tev ir jauna joma, varbūt pareizā izvēle būs pamata tīmekļkamera, kuru vari atļauties. Tai būs standarta veida lēcu sistēma un iebūvēts mikrofons, iespējams, ka nekas vairāk Tev nebūs vajadzīgs. Šāda kamera maksās mazāk par Ls 25.

Ja vēlies izdot mazliet vairāk naudas, tad meklē tīmekļkameru ar stikla lēcu un augstākas kvalitātes programmatūru gaismas un skaņas noregulēšanai. Šāda kamera maksās aptuveni Ls 55. Šajā cenu līmenī tīmekļkameras skaņa un attēls būs ļoti skaidri, un nāksies mainīt uzskatus par to, kas ir komunikācija.

Tiem, kuri bieži piedalās video sarunās un vēlas visas ar tām saistītās iespējas, izvēle kritīs uz augstas kvalitātes tīmekļkameru ar Carl Zeiss optiku, automātisko fokusu, kā arī divu megapikseļu sensoru. Ar šo kameru Tev liksies, ka draugi vai kolēģi, ar kuriem sarunājies, atrodas Tev turpat blakus. Pats jaukākais ir tas, ka šāda veida visaugstākās kvalitātes kameru var iegūt par aptuveni 70 latiem.

Ar visiem šiem dažādajiem variantiem, noteikti arī Tu atradīsi tieši to tīmekļkameru, kura apmierinās tavas prasības.

Kā lietot tīmekļkameru?

Tu tagad zini visus jēdzienus, Tu zini, kādas iespējas Tev nepieciešamas. Kamera jau ir nopirkta, Tu par to priecājies. Ko tālāk? Kā Tu vari izmantot tīmekļkameru tā, lai sazinātos ar māsīcu otrā pasaules malā?

Patiesībā tas būs vienkāršāk, nekā Tu patlaban domā. Ievēro šīs instrukcijas, un video zvanīšana kļūs tikpat ātra, kā parasts zvans savam draugam vai draudzenei:

1. Instalē programmatūru, kura bija kastē kopā ar tīmekļkameru. Ievieto disku sava datora CD lasītājā, un instalācijas programmatūra automātiski izdarīs to, kas ir nepieciešams.

2. Izņemot gadījumu, ja Tu vēlies kameru izmantot tikai, lai ierakstītu savu video attēlu, un tad šos klipus draugiem nosūtīt ar e-pasta starpniecību, Tev būs vajadzīga programmatūra, kura atbalsta video zvanīšanu bez maksas. Iespējams, Tu jau kādu no šīm programmām lieto, runa ir par SkypeTM, Windows LiveTM Messenger, Yahoo!(R) Messenger, un AIM®.

Atceries, ka gandrīz noteikti tam cilvēkam, kuram Tu zvanīsi, būs vajadzīga tā pati programmatūra. Ja abos datoros, piemēram, nav Skype programmatūras, tad video zvans nebūs iespējams.

3. Tiklīdz programmatūra ir instalēta, izvēlies veidu, kā uzsākt video zvanu. Piemēram, Yahoo! Messenger variantā Tu izmantosi variantu „Start my Webcam" (Uzsāc manu tīmekļkameru). Tad izvēlies „Invite to View my Webcam" (Uzaicini citu, aplūkot manu tīmekļkameru). Izvēlies kādu no kontaktu saraksta. Un lūk, video zvans ir sācies!

Tas arī ir viss. Pēc pāris zvaniem process Tev būs tikpat vienkāršs, kā zvans pa telefonu. Šī analoģija saistās ar tehnoloģijām pagājušajā gadsimtā, taču patlaban jau miljoniem cilvēku izmanto video zvanus un ar tiem saistītās iespējas. Kāpēc lai tā nebūtu arī Tu?

qc_pro_9000_qc_pro_for_nb_hires_400

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.