-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Brīnumlīdzeklis tavā ledusskapī – paipalu olas

 

Paipalas ola varētu šķist maza un trausla, tā sver vien 10 – 12 gramus, un pat tās čaumala ir plāna un trausla. Taču izrādās, ka šajā mazajā oliņā slēpjas bagātīgs vitamīnu un minerālvielu apjoms, kuru dēļ to var uzskatīt par augstvērtīgu produktu. Tāpēc AS “Balticovo” – eksperts olu produktos – iepazīstina ar faktiem, kas varētu likt apsvērt arī savas ēdienkartes papildināšanu ar paipalu olām.

Apjomīgs uzturvielu avots

Viens no iemesliem, kāpēc paipalu olas tiek tik augstu novērtētas, ir tas, ka tajās ir atrodams liels uzturvielu daudzums. Tajās atrodams gan A, gan B1, gan B2 vitamīns. Turklāt paipalu olās meklējamas arī tādas uzturvielas kā kālijs, fosfors, dzelzs, kalcijs un magnijs.  

Paipalu olas pieskaitāmas arī pie bagātīgiem aminoskābju avotiem. Šīs vielas ir ļoti nozīmīgas vielmaiņai, un tieši paipalu olās var atrast tādas neaizvietojamās aminoskābes kā tirozīns, treonīns, lizīns, glicīns un histidīns. Piemēram, tirozīns ir vajadzīgs ne tikai vielmaiņai, bet arī ādas un matu pigmentu sintēzei, kas nozīmē, ka šī viela atbild par veselīgu sejas krāsu. Tāpēc paipalu olas tiek izmantotas arī kosmētikā.

Līdzeklis slimību ārstēšanai

Pateicoties paipalu olu labajām īpašībām, tās, kā daļa no uztura, tiek ieteiktas arī dažādu slimību gadījumos.  Novērots, ka šīs olas var palīdzēt ar tādām slimībām kā kuņģa čūlu, divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, gastrītu, anēmiju, stiprām galvassāpēm, hronisku pneimoniju, bronhiālo astmu un tuberkulozes intoksikāciju. Olās esošās vielas palīdz arī izvadīt akmeņus no nierēm, aknām un žultspūšļa. Paipalu olu lietošana ikdienas uzturā var palīdzēt uzlabot pašsajūtu arī sievietēm grūtniecības laikā toksikozes gadījumā. Savukārt pēcdzemdību periodā tās bagātina organismu ar vitamīniem, mikroelementiem un aminoskābēm.

Ikdienā lietojot paipalu olas, iespējams arī paaugstināt organisma tonusu, regulēt prostatas dziedzera darbību, nostiprināt kaulus, sirdi, aizkuņģa dziedzeri, vairogdziedzeri un citus orgānus. Tās var palīdzēt arī stiprināt imunitāti, aizsargāt organismu un stabilizēt nervu sistēmu, kas nozīmē, ka paipalu olas uzturā ir veselīgas teju ikvienam. Turklāt tās var mazināt alerģijas simptomus, tāpēc paipalu olas tiek izmantotas arī dažādu pretalerģijas medikamentu izgatavošanā.

Vērtīga uztura sastāvdaļa bērniem

Runājot par paipalu olām, vērts pieminēt arī to iekļaušanu bērnu uzturā. Piemēram, Japānā bērniem skolā brokastīs ir jāapēd divas paipalu olas, jo ir pierādīta to labvēlīgā ietekme uz bērna intelektuālo spēju attīstību. Tāpat arī ir izpētīts, ka bērniem, kuri ēd paipalu olas, ir labāka atmiņa, nervu sistēma un redze. Turklāt paipalu olas un gaļa ir arī diētisks produkts, ko iesaka strauji augošiem bērniem. Tās tiek ieteiktas arī fiziski vāji attīstītiem bērniem. Savukārt jēlas paipalu olas var iekļaut slimu un novājinātu bērnu ēdienkartē.

Kā vienu no iemesliem paipalu olu lietošanai bērnu uzturā bieži vien piemin arī to mazo izmēru un krāsas. Proti, atšķirībā no citu putnu olām, paipalu olas ir ļoti mazas un ar raibu čaumalu, kas, iespējams, varētu labāk piesaistīt kāda mazā ēdāja uzmanību.

Autors: Līga Ratniece

 

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.