2.3 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

5 lielas kompensācijas par aplamiem tiesu spriedumiem! (+VIDEO)

 

Nezinātniski pamatota iegūto pierādījumu izpēte, nepareizi interpretēti aculiecinieku ziņojumi, nepatiesas atzīšanās, amatpersonu spiediens, rasisms un korupcija – tie ir galvenie iemesli, kuru dēļ, piemēram, ASV ik gadu cietumā nonāk vairāki simti nepatiesi apsūdzētu un nevainīgu cilvēku.

Piemēram, pērn ASV atbrīvoti aptuveni 150 nepatiesi apsūdzētu cilvēku, Kalifornijā kopš 1989.gada nepareizi notiesāti vismaz 180 cilvēki, tostarp vairāk nekā 60 – Losandželosā.

To, ko nevainīgam cilvēkam nozīmē brīvība, šķiet, vislabāk saprot cilvēks, kas pats ir cietis no nepamatotiem tiesas lēmumiem un safabricētu pierādījumu dēļ nonācis cietumā. Tieši tāda ir jaunā kriminālseriāla “Pierādīt nevainību” galvenā varone, juriste Madelaina Skota (Reičela Lefevra).

Video

https://www.youtube.com/watch?v=ZLt_12RhVo0&frags=pl%2Cwn

Seriāls, kas no 23.jūnija svētdienās skatāms televīzijas kanālā “FOX Life”, ir emocionāls stāsts par kādas sievietes cīņu par citu un arī viņas pašas nevainību. Skota ir apņēmīga advokāte, kas nepazīst kompromisus un ir izslāpusi pēc taisnīguma.

Aplami tiesu spriedumi sagrauj nevainīgu cilvēku dzīvi, kā arī rada lielus finanšu zaudējumus, tādēļ daudzos ASV štatos par tiem ir izmaksāti miljoniem ASV dolāru lielas kompensācijas. “FOX Life” ir apkopojis dažas no lielākajām izmaksātajām kompensācijām.

 15 miljoni ASV dolāru (13,4 miljoni eiro) – par 27 gadiem cietumā

1984.gada 5.janvārī Frenks O’Konels tika apcietināts par Džeja Frenča nošaušanu Dienvidpasadenas daudzdzīvokļu kompleksā. Neskatoties uz to, ka O’Konels bija nevainīgs, viņš aiz restēm pavadīja 27 gadus. Apsūdzība lielā mērā balstījās uz mājas iedzīvotāja un notikuma aculiecinieka Daniēla Drukera teikto, kurš Frenkā “sazīmēja” šāvēju – garu, slaidu, blondu vīrieti. Tiesa, izrādās Frenča bijušajai sievai Žannai Līenai bija bijusi īsa dēka ar apsūdzēto, savukārt pirms vairākiem gadiem cits Līenas draugs tika turēts aizdomās par iespējamo viņas vīra nogalināšanu, starp citu, garš vīrietis ar gaišiem matiem.

O’Konels tika atbrīvots 2012.gadā pēc tam, kad atklājās, ka ir noslēpti attaisnojoši pierādījumi, proti,  Drukeram ir slikta redze, taču notikuma brīdī viņam nebija briļļu. 2017.gada novembrī O’Konels saņēma 15 miljonu ASV dolāru lielu kompensāciju civilprasībā pret Losandželosas apgabala šerifa departamentu. “Šis ir brīnišķīgs brīdis, jo es beidzot varu atstāt pagātni aiz muguras, taču nekad neaizmirsīšu to, ko man nodarīja cietums,” medijiem atzina pats O’Konels. Viņš bija palaidis garām daudz svarīgu brīžu dzīvē, piemēram, neredzēja, kā četrus gadus vecais dēlēns Niks kļūst par pieaugušu vīrieti. Interesanti, ka pēc O’Konela atbrīvošanas neviens cits šajā lietā apsūdzēts vai aizturēts nav.

 15 miljoni ASV dolāru (13,4 miljoni eiro) – par nepatiesu apsūdzību slepkavībā

1994.gadā Sabeins Bērdžess tika notiesāts par savas draudzenes Mišelas Dīsones slepkavību. Pēc 19 gadiem vīrietis tika atbrīvots un iesūdzēja tiesā Baltimoras pilsētu par aplamu notiesāšanu. “Viņi gribēja mani apsūdzēt slepkavībā. Tas sākās ar mani un beidzās ar mani. Viņi nekad neskatījās apkārt un nesekoja nevienai norādei. Bet to bija daudz,” atzina Bērdžess. Izrādās, apsūdzība bija balstījusies uz safabricētām šāviena pēdām.

Bērdžess bija tikko iznācis no mājas pēc tam, kad Dīsone bija nolikusi gulēt savus četrus bērnus, bet tad “divi vīrieši iestūma viņu mājā, aizveda uz pagrabu un nošāva”. Tā kā Sabeins bija “pa rokai”, tad policija tā vietā, lai meklētu īstos slepkavas, viltoja šāviena pēdas. Gadu vēlāk īstais slepkava atzina savu vainu. 2017.gada novembrī Bērdžess saņēma kompensāciju 15 miljonu ASV dolāru apmērā.

 25 miljoni ASV dolāru (22,3 miljoni eiro) un 110 mēneši cietumā – ielu bandas loceklim

2012.gadā Tadeušs “T.J.” Himeness saņēma lielāko kompensāciju par kļūdainu notiesāšanu. Vīrietis no Čikāgas cietumā bija pavadījis 16 gadus kopš 13 gadu vecuma par Ērika Moro slepkavību, kurā viņš nebija piedalījies. Tajā laikā Tadeušs bija “Simon City Royals” bandas nodaļas loceklis. Advokāti apgalvoja, ka policija ir iegāzusi viņu klientu. Himeness tika atbrīvots pēc tam, kad kāds aculiecinieks atteicās no liecības. Dienā, kad viņš nokļuva brīvībā, par slepkavību tika apcietināts cits vīrietis – Huans Karloss Torress.

Himeness no Čikāgas pilsētas saņēma 25 ASV miljonu lielu kompensāciju. Taču drīz vien viņš tika notiesāts uz 110 mēnešiem par dalību divos incidentos ar šaujamieročiem un narkotiku glabāšanu. Daļu kompensācijas vīrietis izmantoja drošības naudas iemaksām. Izmeklētāji domā, ka vēl daļa tika izmantota, lai algotu savu bandu, piedāvājot 50 000 ASV dolāru lielas prēmijas un ieročus. Himeness nopirka vismaz 14 luksus klases auto, piemēram, “Mercedes” kabrioletu, “Bentley” un “Lamborghini”.

40 miljoni ASV dolāru (35,6 miljoni eiro) – par apsūdzību pusaudzes nogalināšanā

Par “Diksmūras piecinieku” tika dēvēta piecu Čikāgā, Ilinoisā dzīvojošu afroamerikāņu pusaudžu grupa (Roberts Teilors, Džonatans Barrs, Džeimss Hardens, Roberts Lī Vīls, Šeins Šārps), kuri 1991.gadā tika aplam notiesāti par četrpadsmitgadīgās Kateresas Metjū izvarošanu un slepkavību. Puiši apgalvoja, ka ir piespiesti nodot aplamas liecības, turklāt vienam no apsūdzētajiem Vīlam bija garīgās attīstības traucējumi un viņš bija analfabēts. DNS analīze vēlāk pierādīja, ka īstais vainīgais bija Villijs Rendolfs – tiesāts un reģistrēts seksuālais varmāka. Rendolfam arī tika piespriests cietumsods par Metjū nogalināšanu.

2014.gadā Ilinoisas štata policija piekrita izmaksāt 40 miljonu dolāru kompensāciju, kas tolaik bija lielākā izmaksātā par nepareizu tiesas spriedumu. “Kompensācija ir tikai viens punkts. Tas, kas notiek Kuka apgabalā, līdzinās epidēmijai. Nepatiesu apsūdzību epidēmijai, kas primāri skar “krāsainos” cilvēkus,” atzina Pīters Neifīlds, advokāts, kas pārstāvēja vienu no nepatiesi apsūdzētajiem.

 41 miljons ASV dolāru (36,5 miljoni eiro) – par apsūdzību skrējējas nogalināšanā

T.s. “Centrālparka piecinieka” lieta ir viena no viszināmākajām nepatiesajām apsūdzībām. 2014.gadā Ņujorkas pilsētai nācās izmaksāt pieciem vīriešiem 41 miljonu ASV dolāru par nepatiesām apsūdzībām par skrējējas Trišas Mailijas piekaušanu un nogalināšanu Centrālparkā 1989.gadā. Par šo noziegumu tika apsūdzēti pieci afroamerikāņu un latīņamerikāņu izcelsmes pusaudži no Hārlemas – Kevins Ričardsons, Reimonds Santana, Antrons Makkrejs, Juzefs Salāms un Korijs Vaizs. Viņiem piesprieda no sešiem līdz 13 gadiem cietumā.

2002.gadā savu vainu šajā noziegumā atzina sērijveida izvarotājs Matiass Reijess. Kaut arī tiek uzskatīts, ka tiesībsargi neko nepareizu izmeklēšanā nav izdarījuši, tomēr kompensācijas izmaksa par nepatiesu apsūdzību ir morāls pienākums, uzskatīja Ņujorkas amatpersonas.

Nepalaidiet garām! Seriāls “Pierādīt nevainību” televīzijas kanālā “FOX Life” skatāms no 23.jūnija, svētdienās plkst. 20:45!

Autors: Fox Life

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 528
Nākamais rakstsDieviete.lv Atziņa 529